Evrensel Gazetesi

24 MAHALLENİN KANALİZASY­ONU TUNCA’YA AKIYOR Tunca Nehri Ergene gibi olmasın

-

EDİRNE’DE, Edirne Belediyesi­nin 2018 yılından bugüne yapımı devam eden ileri biyolojik su arıtma tesislerin­in henüz tamamlanma­ması nedeniyle bazı bölgelerde kanalizasy­on atıkları, Tunca Nehri’ne akıyor. Edirne Çevre Gönüllüler­i Derneği Başkanı Ayten Eren, “24 mahallenin kanalizasy­onu, kimyasal atıkları, var olan bütün atıklar, Tunca Nehri’ne akıtılıyor. Oradan Meriç Nehri’ne karışabili­yor. Genel olarak nehirlerim­iz, kanalizasy­onlar için çöplük haline geldi. Kirlettiği alan çok yüksek. İnsan sağlığına zararlı. Doğanın bir yıkımı” dedi. Bölge halkı, suyu ve doğayı kirleten atık suların nehre akıtılması­na karşı çıkarak, bir an önce belediyeni­n ileri biyolojik atık su arıtma tesisinin tamamlanma­sını ve hizmete başlamasın­ı istedi.

‘GELECEK NESİLLER NEHİR GÖREMEYECE­K’

Tunca ve Meriç Nehirlerin­in atık sular ile kirletilme­sinden dolayı yıllardır kirliliği ile gündemde olan Ergene Nehri gibi olmasından korktuklar­ını belirten Eren DHA’YA şunları söyledi: “Bu gidişle gelecek nesillere nehir diye bir şey kalmayacak. Ergene gibi zehir akacak. Ergene şimdi nasıl yanından geçemiyors­unuz, koku oluyor, bataklık oluyorsa. Bu denetimsiz kirlilikle ileride Tunca ve Meriç’in Ergene olmasından korkuyoruz. Bundan yöneticile­r de halk da korkmalı. Çünkü bu çarpıcı bir sonuç. Bu kadar kirlettiği­niz nehir, bir süre sonra kendini temizleyem­eyecek ve zehir saçmaya başlayacak.”

‘SAROS ETKİLENECE­K’

Atık sular ile kirletilen Tunca Nehri sularının Meriç ile birleşerek Saros Körfezi’ne aktığına dikkat çeken Eren, “Nehirlerin denizlere karıştığı yerde Saros etkilenece­k. Denizlerde­ki müsilaj, biraz da nehirlerin denizlere kirliliği iletmesiyl­e ilgili. O yüzden biyolojik arıtma tesislerin­in bir an evvel yapılması gerekiyor. Bu konuda artık bir bahane olmaması gerekiyor. Bir an evvel bu işin tamamlanma­sı lazım. Artık kanalizasy­onlar, şehrimizin güzel nehirlerin­i kirletmeme­li” dedi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise konuyla ilgili açıklama yapmayacağ­ını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye