Evrensel Gazetesi

İSTİSMAR VE ŞİDDET SÜREKLİ TARİKATLAR­LA GÜNDEME GELDİ

-

TARİKAT ve cemaatler AKP iktidarı boyunca defalarca kez istismar ve şiddet haberleriy­le gündeme geldi. Buna rağmen iktidar tarikatlar­a kalkan olmayı sürdürdü. Son 13 yılda gündem olan vakalardan bazıları şöyle:

n 2010’da İsmailağa Cemaatinde ‘El maruf’ sorumlusu olan Adem Sayar 16 yaşındaki akra basına istismarda bulundu.

n 2012’de Karaman’da Ensar Vakfında kalan çocuklar istismara uğradı. Yıllarca süren istismar 2015’te ortaya çıktı.

n 2016’da Bitlis’te Ensar Vakfı gönüllüsü Din Kültürü Öğretmenle­ri O.S. ve M.Ö. vakıf evlerinde kalan 9 kadına baskı ve şantajla nitelikli cinsel saldırıda bulundu.

n 2017’de Adıyaman’da imam hatip lisesi öğ rencilerin­in kaldığı yurtta 18 öğrenci müstahdem tarafından cinsel istismara maruz bırakıldı.

n 2019’da Denizli’nin Çivril ilçesinde M.S. isimli bir çocuk Süleymancı­lara ait yurtta cinsel istismara uğradı.

n 2019’da Ümraniye’deki Fıkıh-der’e ait yatılı yurtta kalan 6 öğrenci cinsel istismara uğradı.

n 2021’de Erzurum Palandöken’de Diyanet İşleri Başkanlığı­na bağlı Kur’an kursunda 7 çocuk yurtta görevli belletmen H.a’nın istismarın­a ma ruz kaldı.

n 2021’de Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde İsmaila ğa Cemaati üyesi olan ve kendini “hoca” olarak ta nıtan Ömer S, bir kişiye cinsel istismarda bulundu.

n Son olarak İsmailağa Cemaatine ait Hira nur Vakfının Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.K.G’YI 29 yaşındaki Kadir İstekli’y le evlendirer­ek yıllarca sistematik cinsel istisma ra maruz bıraktığı ortaya çıkmıştı. İstismar an cak geçtiğimiz aylarda gündeme geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye