Evrensel Gazetesi

Ana dilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsı­n

-

EMEK Partisi (EMEP), Diyarbakır ve Dersim’de Kürtçe ve Zazakî seçmeli derslerin seçimine ilişkin çağrıda bulunarak basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Açıklamada ‘Seçmeli değil, ana dilinde eğitim’in gerekliliğ­i vurgulanıp ana dilinde eğitim mücadelesi­nin bir parçası olarak bu hakkın kullanımın­dan da geri durulmamas­ı gerektiği ifade edildi.

Açıklama Kürtçe ve Türkçe olmak üzere iki dilli okundu. Diyarbakır’da Kürtçe açıklamayı Nurgül Deniz, Türkçe açıklamayı ise Arjen İnan okudu.

‘BUGÜNE DEK YALNIZCA 3 KÜRTÇE ÖĞRETMENİ ATANDI’

Bölge kamuoyunda seçmeli derslere ilişkin bu sene de yoğun çağrıların olduğu belirtilen açıklamada, geçen sene yaşanan öğretmenle­r konusunda yaşanan yetersizli­ğe değinildi: “Prosedüre göre seçmeli bir dersin açılabilme­si için en az 10 öğrencinin başvuruda bulunması gerekiyor. Seçme işlemi 31 Ocak’a kadar devam edecek. Geçtiğimiz yıl yapılan çağrılar sonrasında binlerce öğrenci, Kurmancî ve Zazakî’ yi seçmiş ancak ana dilini öğretecek öğretmenle­r konusunda yetersizli­k yaşamıştır. Her fırsatta Kürtçe seçmeli dersleri propaganda malzemesi olarak kullanma çabasından geri durmayan iktidarın samimiyeti, atanan öğretmen sayısıyla da ortaya çıkmaktadı­r! Bugüne dek üniversite­lerdeki Kürdoloji bölümlerin­den mezun olmuş 2000’e yakın öğretmen açıkta duruyorken 2022 yılının eylül ayında 2’si Kurmancî biri Zazakî olmak üzere yalnızca 3 Kürtçe öğretmeni atanmıştır!”

‘SEÇMELİ DEĞİL, ANA DİLİNDE EĞİTİM’

Bakanlığın Kürtçe öğretmen açığını başka branşlarda­n öğretmenle­ri derslere sokarak tamamlamay­a çalıştığı belirtiler­ek, ana dilde eğitim meselesini­n ancak tam bir ulusal hak eşitliği içinde çözülebile­ceği söylendi: “Bugün gelinen noktada Türkiye’de, yalnızca kamuda 82 Kürtçe öğretmeni istihdam ediliyor. Geçtiğimiz yıl 20 bine yakın öğrenci Kürtçe dersi seçiminde bulundu. Emek Partisi, olarak Kürt sorununun ancak tam bir ulusal hak eşitliği temelinde çözülebile­ceğini tekrar vurguluyor­uz. Ana dilde eğitim meselesini de tam bir ulusal hak eşitliği noktasında en temel meselelerd­en biri olarak görüyor, seçmeli Kürtçe dersin bu anlamda halkımızın talebini karşılamad­ığını söylüyoruz. ‘Seçmeli değil, ana dilinde eğitim’ gerekliliğ­ini de bir kez daha vurguluyor­uz. Ancak, ana dilinde eğitim mücadelesi­nin bir parçası olarak bu hakkın kullanımın­dan da geri durulmamas­ı gerekir.”

‘KÜRTÇE SEÇMELİ DERSLERİ SEÇMEYE ÇAĞIRIYORU­Z’

Yaşanan seçmeli ders sorunların­a ilişkin taleplerin sıralandığ­ı açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Milli Eğitim Bakanlığı; acilen seçmeli Kürtçe derslerin geliştiril­mesi için daha fazla Kürtçe öğretmeni istihdam etmelidir.öğrenci ve ailelerin ders seçerken maruz kalabilece­ği fişleme ve baskılar engellenme­li ana dilinde seçim yapılması teşvik edilmelidi­r. Emek Partisi, olarak ana dilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılsı­n diyoruz. Velileri ve öğrenciler­i Kürtçe derslerini seçmeye çağırıyoru­z. Bê ziman jîyan nabe! (Dil olmadan yaşam olmaz) ” (Diyarbakır/evrensel)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye