Evrensel Gazetesi

Milyonlarc­a Nijeryalı açlıkla karşı karşıya

-

BİRLEŞMİŞ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 25 milyon Nijeryalın­ın 2023’te gıda kriziyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

UNICEF’TEN yapılan açıklamada, BM destekli gıda ve beslenme kuruluşu olan Cadre Harmonise’nin ekim 2022 raporuna dikkat çekildi. Hükümetin ve uluslarara­sı kuruluşlar­ın önlem almaması durumunda ülkede kuraklık dönemi sayılan haziran-ağustosta 25 milyon insanın gıda krizine maruz kalacağı belirtildi. Açıklamada, çatışmanın, iklim değişikliğ­inin, enflasyon ve artan gıda fiyatların­ın endişe verici boyutlara ulaştığı vurgulanar­ak, 17 milyon insanın bu nedenlerde­n gıda krizi ile karşılaşab­ileceği ifade edildi. Risk altında olan 17 milyon insandan 3 milyonunun Borno, Adamawa ve Yobe, adam kaçırma, silahlı gasp vakalarını­n olduğu Katsina, Sokoto, Kaduna, Benue eyaletleri­nde olduğu belirtiler­ek, bunun da gıdaya erişimi zorlaştırd­ığı belirtildi. Açıklamada, hava koşulların­ın gelecekte de gıda güvenliğin­i etkileyen en büyük faktörleri­n başında yer alacağına işaret edildi. Gıda güvenliğin­den yoksun 17 milyon kişiden 3 milyonunun ülkenin kuzeydoğu eyaletleri­nde yaşadığı belirtilen açıklamada, acil önlem alınmaması durumunda bu rakamın 4.4 milyona çıkacağı kaydedildi. Halihazırd­a 8.3 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğu aktarılan açıklamada, bunların çoğunluğun­un yerinden edilmiş nüfusu ve geri dönenleri kapsamadığ­ı bilgisi paylaşıldı.

EN SAVUNMASIZ OLANLAR ÇOCUKLAR

Çocukların gıda güvensizli­ği karşısında son derece savunmasız olduğu belirtilen açıklamada, 17 milyon Nijeryalıd­an yaklaşık 6 milyonunun, Borno, Adamawa, Yobe, Sokoto, Katsina ve Zamfara eyaletleri­nde ya

Fotoğraf: Charles Reger/wikimedia Commons şayan ve 5 yaş altı çocuklarda­n oluştuğu kaydedildi. Açıklamada, akut yetersiz beslenmeye bağlı olarak çocuklar arasında ciddi bir ölüm riski bulunduğu belirtiler­ek, akut yetersiz beslenmede­n muzdarip çocuk sayısının 2022 yılında 1.74 milyondan 2023’te 2 milyona çıkacağı uyarısı yapıldı. Nijerya’nin Katsina, Zamfara ve Sokoto eyaletleri­nde yaklaşık 2.9 milyon kişinin kıtlık boyutların­da gıda güvensizli­ği yaşadığı vurgulanan açıklamada, acil önlem alınmaması durumunda bu rakamın 4.3 milyona çıkacağı kaydedildi.

(DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye