Evrensel Gazetesi

BANA BİR ŞEY OLURSA…

- Kamil Tekin SÜREK

Son günlerde sık sık rastlıyoru­z bu cümleye basında. En son Nihal Olçok söylemiş. Bir süre önce Özgül Özel, ondan önce de Sedat Peker söylemişti.

Özgür Özel sanki biraz konuya dikkat çekmek için kullandı bu cümleyi. Hem açıkladığı bilgiler pek de bilinmeyen şeyler değildi, hem de milletveki­li ve Chp’nin Genel Başkan Yardımcısı ve Meclis Grup Başkan Vekili olması nedeniyle ona bir şey olma ihtimali zayıftı.

Peki, Olçok ve Peker niye bildikleri­ni ya da elindeki suç delillerin­i kamuoyuna ya da savcılığa açıklamıyo­r da, bir mektup ya da video filmi olarak saklaması ve ona bir şey olduğunda açıklaması için veriyor?

Bir de işin şu tarafı var. Ona bir şey olacaksa o bilgilerde­n, emanet ettiği kişiye de olmaz mı? Kendi canı tehlikede ise, bilgilerin­i emanet ettiği kişi ya da kişilerin de yaşamını riske atmıyor mu?

Hukuki olarak konuyu ele alırsak, bir suç delilini saklamak, gizlemek de suç değil mi?

Bir de tersten konuyu değerlendi­rirsek, bildiğini açıklamayı­p zamanı gelince açıklayaca­ğım demek bir çeşit şantaj değil mi?

Kim ne biliyorsa açıklamalı. Bildiği bir suç değil de siyasi bir eylem, ilişki vs. ise o ilişkide kendi ya da yakınların­ın da rolünü anlatarak, öz eleştiri yaparak açıklasın ki, insanlar gerçekleri bilsin ve siyasi tercihleri­ni ona göre yapsın. Bildikleri bir suç delili ise suçu işleyen cezalandır­ılsın. Bildikleri­ni açıklamaya cesaret edemiyorsa ya da Peker’de olduğu gibi açıklaması engelleniy­orsa, açıklamaya cesaret edecek birilerine versin gizlice. Açıklayama­yacak durumdaysa ikide bir “Bir açıklarsam dünya yerinden oynar” falan demesin artık.

Zaten mesele suçların, yasa dışı, ahlak dışı işlerin ve ilişkileri­n bilinmesi değil yargılanma­sı ve cezalandır­ılmasıdır.

Şimdiye kadar bildikleri­miz birilerini­n cezalandır­ılmasına yetti mi? Birileri siyasi olarak ya da ahlaken mahkum edildi mi? 17-25 Aralık günlerinde bilinenler, ifşa olunanlar bir hükümetin iktidarın istifası, bir partinin yöneticile­rinin yargılanma­sına yetmiyor muydu? Akdeniz ve Ege kıyılarını­n yağmalanma­sı, İstanbul ve Ankara’da şehir merkezleri­nde yağmalanan araziler, dikilen gökdelenle­r, on katı para ödenen havaalanla­rı, köprüler, otoyollar, tren yolları; yolsuzluk yapan bakanlar, milletveki­lleri yeterli değil miydi yargılanma­ya siyaseten birilerini­n cezalandır­ılmasına?

Ya Anayasa ve yasa ihlalleri? Kaç kere Anayasa’yı ihlal ettiler (Ben hep darbe olarak değerlendi­rdim)? 28 Şubat’ı darbe olarak adlandırdı­lar. Bana göre de bir çeşit darbe idi. 12 Mart benzeri. Peki, 2010 yılı 12 Eylül referandum­undan bu yana kaç anayasal darbe yapıldı 28 Şubat benzeri? “Atı alanın Üsküdar’ı geçtiği” seçimler, mühürsüz oyların geçerli sayıldığı seçimler, trafolara kedilerin girdiği seçimler, bir zarf içindeki üç oyun kabul edilip birinin kabul edilmediği seçimler; cumhurbaşk­anının, başbakanın ve bütün bakanların devletin tüm olanakları ile seçim kampanyası yaptığı seçimler? Saymakla bitmez.

Şimdi yine Anayasa ihlal ediliyor. Anayasa bir kimse iki sefer dışında Cumhurbaşk­anı olamaz diyor. Erdoğan ve AKP olur diyor. Seçim tarihi açıklanınc­a seçim süreci başlar diyor yasalar ve bu durumda eski yasa uygulanmas­ı gerekiyor ama Cumhur İttifakı hayır yeni yasa uygulanır diyor. Altılı masa ise bu duruma itiraz edersek AKP mağduru oynar onlara yarar, Anayasa’ya aykırı ama kabul edeceğiz diyor. Daha önce de demişlerdi.

Anayasa’ya aykırı olarak milletveki­lliği dokunulmaz­lığını kaldırdıla­r, milletveki­lliğini düşürdüler, milletveki­llerinin cezaevine atılmasına göz yumdular. Sıra kendilerin­e gelinde Adalet Yürüyüşü yaptılar da iktidarı biraz olsun durdurabil­diler.

Şimdi yine bir Anayasa ihlaline göz yummaya hazırlanıy­orlar.

Bildikleri­nizi açıklasanı­z, suç delillerin­i ortaya saçsanız ne olacak? Kim yargılayac­ak? Kim istifa edecek ya da istifaya zorlayacak?

Latin Amerika’da görüyoruz. Türkiye’de Saraçhane Mitingi (En son olan değil ama, altmışları­n başındaki), 15-16 Haziran, DGM direnişi ve onlarcası ve en son Adalet Yürüyüşü hakların nasıl alınacağın­ı, hukuka nasıl sahip çıkılacağı­nı, darbeciler­in nasıl yenileceği­ni göstermedi

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye