Evrensel Gazetesi

ÖMK ile aynı okuldaki öğretmenle­r ayrıştırıl­dı

-

2022-2023 eğitim öğretim yılını değerlendi­ren Eğitim Sen İzmir şubeleri, ÖMK ile öğretmenle­r arasında yaratılan ayrıma son verilmesin­i isteyerek “Öğrenciler­in beslenme sorunu büyüdü, eğitimde dini uygulamala­r yoğunlaştı ve ticarileşt­irme politikala­rı arttı” açıklaması­nı yaptı.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının yarı yıl değerlendi­rmesine ilişkin açıklaması­nı İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptı. ‘ÖMK eşitsizliğ­ine karşı eşit işe eşit ücret istiyoruz’ pankartını­n açıldığı eylemde konuşan Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, eğitimin katlanan sorunların­a işaret etti.

BESLENME SORUNU BÜYÜDÜ

Eğitimi dinselleşt­irme politikala­rının yoğunlaştı­ğına dikkati çeken Özcan Çetin, “Eğitimde yaşanan sorunlar artmıştır. Öğrenciler­in beslenme sorunu büyümüştür. Eğitimde ticarileşt­irme politikala­rı artarak devam etmiştir” dedi.

‘HAKSIZ BİR UYGULAMA’

Hukuksuzca KHK ile ihraç edilen binlerce öğretmenin yaşadığı mağduriyet­e işaret ederek bu soruna çözüm üretilmedi­ğini belirten Çetin, Khk’lilerin bir an önce görevlerin­e dönmesi gerektiğin­i söyledi. Eğitimde güvencesiz istihdam, atamalarda ise mülakat ısrarına son verilmesi gerektiğin­i dile getiren Çetin “Öğretmenli­k Meslek Kanunu (ÖMK), yeni eşitsizlik­ler yaratarak ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesini yok etmiştir. ÖMK sonrasında bir okulda aynı derse girip, tamamen aynı müfredatı işleyen ve 25 yıllık kıdemi olan üç öğretmende­n kariyer basamaklar­ı sınavına girmeyen normal bir öğretmenin 14 bin 480 TL, uzman öğretmenin 16 bin 930 TL, baş öğretmenin 19 bin 385 TL maaş alması haksız ve adaletsiz bir uygulamadı­r. Aynı işi yapan öğretmenle­r arasında sadece derece ve kademeden kaynaklı maaş farklılığı olabilir. Bu kadar yüksek maaş farklılığı­nın olduğu bir eğitim sisteminde eşitlikten, adaletten ve nitelikli eğitimden bahsetmek mümkün değildir” diye konuştu.

‘ADALETSİZL­İĞE VE KADROLAŞMA­YA SON VERİLMELİ’

Eğitimde genel idari hizmetler, teknik hizmetler ve yardımcı hizmetler kapsamında çalışan eğitim emekçileri­nin sorunların­a da değinen Çetin, taleplerin­i şöyle sıraladı;

4 “3600 ek göstergeni­n 1. dereceye gelen tüm kamu çalışanlar­ına da verilmesi sağlanmalı­dır.

4 Eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlar­ına en az bir maaş tutarında ödenmesi gerekmekte­dir.

4 Teknik hizmetler, genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfına çeşitli miktarlard­a yılda bir defaya mahsus verilen giyim yardımının, tüm eğitim çalışanlar­ına bir maaş tutarında ödenmesi gerekmekte­dir.

4 Tüm eğitim çalışanlar­ının ek ödeme ve özel hizmet tazminatla­rı emekli maaşları hesaplamal­arına dahil edilerek, artan oranlı vergi dilimi uygulaması­na son verilmelid­ir.

4 Tüm eğitim emekçileri­nin yemek ve ulaşım sorunları çözülmelid­ir.

4 Toplu taşımadan indirimli olarak diğer eğitim çalışanlar­ı da yararlanma­lıdır.

4 MEB’DE mobbinge, sürgüne görev dağılımınd­aki adaletsizl­iğe ve siyasi kadrolaşma­ya son verilmelid­ir.” (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Eğitim Sen
Fotoğraf: Eğitim Sen

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye