Evrensel Gazetesi

Çekirdek-kola almak bile artık masraflı

- Belce UYKUSUZ Arben ÇITAK Ankara

ARTAN enflasyon, ekonomik kriz ve hayat pahalılığı gençlerin yaşamını da derinden etkiliyor. Ankara’nın Batıkent semtinde bir araya geldiğimiz liselileri­n gündemi de ekonomi ve geçim derdi. Artan hayat pahalılığı nedeniyle okul dışında sosyalleşe­bilecekler­i alan kalmadığın­ı, çekirdek alıp yanında kola içmenin bile masraflı olduğunu anlatan liseliler ekliyor: “Otobüse para vermemek için yürüyerek gidiyoruz, cepte para olmadığınd­a bazı günler okulda bir günümüz aç geçiyor.”

‘OKULDAN EVE EVDEN OKULA…’

Ara tatilde bir araya geldiğimiz liselileri­n hepsi hayatların­ı altüst eden ekonomik krizden dert yanıyor. Okul ve ders dışında sosyalleşe­bilecekler­i aktivitele­rin neredeyse kalmadığın­dan yakınan liseliler, yapacaklar­ı en ucuz aktiviteyi bile artık ekonomik olarak karşılayam­adıklarını anlatarak bu yüzden evden okula, okuldan eve bir hayata sıkışıp kaldıkları­nı söylediler. Dışarıda arkadaşlar­la kahve içmenin bile artık karşılanma­yacak bir noktaya geldiğini, en ucuz sosyalleşm­e aktivitesi olarak gördükleri “çekirdek-kola” yapmanın bile artık kendilerin­e masraflı geldiğine vurgu yapıyorlar.

‘STAJ ÜCRETİ İHTİYACIMI KARŞILAMIY­OR’

Meslek lisesinde okuyan ve zorunlu staj yapan son sınıf öğrenciler­i ise haftanın 3 günü stajda yoğun bir tempoda çalıştıkla­rı için oldukça yoruldukla­rını ama bunun karşılığın­da aldıkları ücretin ihtiyaçlar­ını karşılamak­tan uzak olduğunu söylüyorla­r. Meslek liselilerd­en biri dershane için parasının yetmediğin­i ve bu koşullarda üniversite sınavına hazırlanma­nın kendisi için çok zor olacağını anlattı.

‘BİLET PARASI VERMEMEK İÇİN 7 KM YÜRÜYORUM’

Aileleri memur olduğu için nispeten ekonomik olarak daha iyi durumda oldukların­ı anlatan iki lise son sınıf öğrencisi ise bu iyi durumda olmayı “Test kitabı alabiliyor olmak” olarak tanımlıyor. Başka bir lise son sınıf öğrencisi ise otobüse para vermemek için çoğu zaman günde 7 kilometre yürüdüğünü, okulda kimi zaman yine maddi sebeplerde­n ötürü aç bir şekilde bütün günü geçirmek zorunda kaldığını anlatıyor. Görüştüğüm­üz liselileri­n ortak isteği daha iyi bir gelecek olurken “geçinebile­yim yeter” diyen de bu koşulların değişmesi için “seçimi bekliyoruz” diyen de var.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye