Evrensel Gazetesi

Tutuklu yok, tanıklar kayıp

-

ESENYURT POLİS MERKEZİNDE­Kİ ÖLÜMDE CEZASIZLIĞ­A DOĞRU!

Birol Yıldırım’ın Esenyurt Polis Merkezinde hayatını kaybet mesine ilişkin açılan davanın duruşması görüldü. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmaya tutuksuz 7 sanık, müş tekiler ve taraf avukatları katıldı.

Birol Yıldırım’ın Avukatı Hüseyin Tuz cu, “Sanıklar hakkında herhangi bir işlem yapılmamış­tır, hâlâ görevlerin­e devam et mektedirle­r. Bir tane tutuklu vardı onu da sayın mahkemeniz serbest bırakmıştı­r. İlk olaydaki kafe sahibinin ve gerçekleşe­n ola yın araştırılm­asını talep ediyoruz” dedi.

Birol Yıldırım’ın babası Adil Yıldırım ise sanıklara hitaben “Tek bir şey sormak isti yorum. Benim oğlumun suçu neydi?” diye sordu. Mahkeme heyeti dinlenmeye­n tanık ların dinlenilme­si için zorla getirilme kararı vererek duruşmayı erteledi.

Esenyurt Polis Merkezinde hayatını kaybeden Birol Yıldırım’ın ölümüne ilişkin 12 polisin sanık olarak yargılandı­ğı davada mahkeme dinlenmeye­n tanıklar için zorla getirme kararı çıkardı.

CENAZEDEKİ DARP İZLERİ VALİLİĞİ YALANLAMIŞ­TI

Esenyurt’ta bir şirketin güvenlik amiri olarak görev yapan 42 yaşındaki Birol Yıl dırım, 5 Haziran 2021’de gözaltına alınan çalışanını­n peşinden gittiği polis merkezin de hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği ölüme ilişkin “Yıldırım’ın bekleme salonunday­ken aniden fenalaşıp hayatını kaybettiği­ni” öne sürdü. Esenyurt Devlet Hastanesin­de hazır lanan ölüm raporunda da darp izi bulun madığı savunuldu.

Ancak Yıldırım’ın cenazesi ailesine tes lim edildiğind­e burnunun darp nedeniyle göçmüş olduğu; burnundan, gözlerinde­n ve kulakların­dan kan geldiği görülmüştü. Öte yandan tanık anlatımlar­ına göre Yıldırım’ın hayatını kaybettiği gece karakolda bulunan rütbeli bir memur, Yıldırım’ı kastederek “Bu arkadaşı da alın içeri” dedi. Ancak yö netmeliğe aykırı olarak Yıldırım doktor kontrolü için hastaneye sevk edilmedi. Gece 01.00 sıralarınd­a karakola ambulans geldi. Ambulans 45 dakika kadar karakolda kaldı, sağlık görevliler­inden birinin “Ex olmuş” (ölmüş) dediği duyuldu. Ambulans Yıldı rım’ı almadan karakoldan ayrıldı. Hemen ardından bir polis karakol kapısına çıkarak “Birol Yıldırım’ı tanıyan var mı? Kendisi polise şiddet uyguladı” dedi. Bir süre sonra karakola savcı geldi. Kısa süre sonra bir po lis yine karakoldan dışarı çıkarak yakınları na “Birol Yıldırım vefat etti” dedi.

KARAKOLDAK­İ KAMERA KAYITLARI SİLİNDİ

Ölümden birkaç gün sonra Yıldırım’ın gözaltına alındığı anların güvenlik kamera sı görüntüler­i ortaya çıktı. Darp anına dair görüntüler­in kaydı bulunamazk­en sonrası na ait kayıtlarda bir polisin eline buz koy duğu görüldü.

Ailenin şikayeti üzerine Büyükçekme­ce Cumhuriyet Başsavcılı­ğı soruşturma baş lattı. Tutuklu Komiser Yardımcısı Şüpheli İsmail S. ile birlikte diğer şüpheliler İsmail G. Muhammet Ş., Muhammed K., Bilal K. ve Erdoğan K.’nin “Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek” ve “Kasten yaralama” suçlarında­n ayrı ayrı toplamda 3 yıl 8 ay dan 12 yıla kadar hapis cezasıyla cezalan dırılması talep edildi. Diğer şüpheliler için de “Kamu görevlisi nüfuzunu kötüye kul lanmak” suçundan 1 buçuk yıldan 4 buçuk yıla kadar hapis cezası istendi. Dosyanın tek tutuklu sanığı İsmail S. 25 Nisan 2022’de görülen duruşmada tahliye edildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye