Evrensel Gazetesi

AÇLIK SINIRI 9 BİN 796 LİRA!

-

irleşik Kamu-İş tarafından yapılan ‘açlık-yoksulluk araştırmas­ı’na göre ocakta dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 9 bin 796 liraya çıktı. Yoksulluk sınırı ise 26 bin 994 lira oldu. Buna göre şubat ayında cebe girecek asgari ücret, açlık sınırının 1300 lira altında kaldı.

Birleşik Kamu-İş Konfederas­yonunun ARGE birimi KAMU-AR’ıN, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebil­mesi için tüketmesi gereken gıda ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlar­ını da insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissine kapılmadan karşılayab­ilmesi için yapması gereken gıda dışı harcamalar­ı dikkate alarak hesapladığ­ı açlık-yoksulluk sınırı araştırmas­ının ocak 2023 ayı sonuçları açıklandı.

BBİR AYDA 737 LİRA ARTTI

Açlık sınırı ocakta bir önceki aya göre 737 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 133 lira artarak 17 bin 198 liraya yükseldi. Ocakta yoksulluk sınırı önceki aya göre de 870 lira arttı. Bir yıl öncesine göre ise açlık sınırı 4 bin 872 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 7 bin 109 lira arttı. Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlar­ını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayab­ilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı son bir yılda toplam 11 bin 981 liralık artış gösterdi.

Ankara’da en fazla alışveriş yapılan marketlerd­en derlenen fiyatlara göre, dengeli beslenebil­mek için et-balık-yumurtaya aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 268 lira, 2022 yılının aynı ayına göre ise 975 lira artarak 2 bin 381 lira oldu.

Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 6 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 78 liralık artışla 234 liraya yükseldi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye