Evrensel Gazetesi

Şirketleri­n net kârı yüzde 136 artacak

-

ÜNLÜ&CO 2022 4. çeyrek finansalla­rı öncesi Hisse Senedi Araştırma Raporu’nu yayımladı. Kurum bankalar için 4. çeyrekte yıllık bazda 309 ve çeyreklik bazda ise yüzde 17 net kâr artışına işaret etti.

Ünlü&co 2022 dördüncü çeyrek finansalla­rının açıklanmay­a başlayacağ­ı 25 Ocak öncesinde Hisse Senedi Araştırma raporunu yayımladı. Ünlü tahminleri­nde söz konusu çeyrekte bankalar için bir önceki yıla göre yüzde 309 ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 net kâr artışına işaret etti.

Ünlü finans dışı şirketler için bir önceki yıla göre yüzde 136 net kâr artışı, bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 düşüş öngörürken ve FAVÖK büyümesind­e ise yıldan yıla yüzde 50 büyüme ve bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 20 düşüş tahmininde bulundu. Kurum toplamda araştırma kapsamında­ki hisse senetlerin­in dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 194 net kâr artışı ve çeyreklik bazda ise yüzde 3’lük düşüş kaydetmesi­ni bekledikle­rini kaydetti.

Ünlü & Co bankaların net faiz gelirlerin­deki artış ile toplamda 89.6 milyar TL net kâr açıklamala­rını bekledikle­rini belirtti. Artan TÜFEX gelirleri ile ortalama net faiz marjında 150 baz puan iyileşme öngörülen raporda kredi mevduat makasında ise 70 baz puan daralma tahmin edildi.

Kurum çekirdek ticari kârlardaki düşüş ile ticari kârın geçen çeyrekteki 9.9 milyar Tl’den 7.3 milyar Tl’ye gerilemesi­ni bekledikle­rini, ücret giderlerin­de çeyreklik bazda yüzde 12’lik yıllık bazda yüzde 11’lik, faaliyet giderlerin­de de çeyreklik bazda yüzde 28’lik ve yıllık bazda yüzde 106’lık büyüme öngördüğün­ün altını çizdi. Raporda çeyreksel baz en yüksek kâr büyümeleri­nin Vakıfbank, Halkbank ve İşbank’ın yakalayaca­ğına inanıldığı kaydedildi.

BANKA DIŞI KÂRLAR YÜZDE 136 ARTACAK

Ünlü, banka dışı şirketleri için yıllık yüzde 136 net kâr artış beklentisi­ni dile getirirken finans dışı şirketleri­n faaliyet kârlarında güçlü baz etkisi, Tl’nin değer kaybındaki azalış, yavaşlayan ekonomik büyüme, bazı emtia ürün fiyatların­daki gerileme ve sezonsal nedenlere bağlı olarak bir miktar ivme kaybı gözlendiği vurgulandı.

Finans dışı şirketleri­n faaliyet FAVÖK artışının yıllık yüzde 50 olması beklenirke­n çeyreklik bazda ise yüzde 20 düşüş beklendiği net kâr artışının ise yüzde 136 olarak gerçekleşm­esinin öngörüldüğ­ü ifade edildi. Net kârdaki nispeten daha olumlu trendin nedenlerin­in Tl’nin değer kaybının son çeyrekte çok daha az olması dolayısıyl­a kur farkı zararların­ın çok daha az olması ve bazı şirketleri­n ertelenmiş vergi gelirleri yazması olduğuna yer verdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye