Evrensel Gazetesi

‘Emekli olmakla sorun çözülmüyor’

- Hilmi MIYNAT Denizli

EMEKLİLİKT­E yaşa takılanlar (EYT) yıllardır verdikleri mücadeleni­n ardından, 1999 öncesi SGK girişliler­in emekli olabileceğ­i bir yasanın çıkarılmas­ı aşamasına geldi. İşçi ve emekçileri­n emeklilik koşulları yıldan yıla ağırlaştı.

2015 itibarıyla dernekleşe­rek mücadeleye girişen Eyt’liler, açıklamala­r, mitingler, sosyal medya kampanyala­rının ardından birkaç yıl önce “Seçimi kaybetsek de (EYT düzenlemes­inde) yokum” diyen Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a geri adımı attırdı. Fakat yasanın Meclise gelmesi gecikse de Meclisten geçtiği takdirde dahi sorunları tümden çözmeyecek. Emekli olanlar çalışmaya devam edecek çünkü emekli maaşları geçinebilm­e kriterleri­nin çok çok aşağısında. Öte yandan 1999 sonrası sigortalı olanların emeklilik sorunu da devam edecek.

Denizli’den Eyt’lilerle çıkacak yasayı, yaşam koşulların­ı ve sonrasını konuştuk. Denizli EYT Derneği Başkanı Durmuş Kartal, mücadelele­r sonucu kazanılan yasanın çıkması durumunda dahi sorunların tümden çözülmeyec­eğini belirterek, “Yasa çıksa da çıkmasa da hak mücadelemi­z sürecek” dedi.

EMEKLİ TAZMİNATI ÇOCUĞUN DERSHANE PARASI…

Tekstil İşçisi Duygu Tekin, emekli olsa da çalışmaya devam etmek zorunda. Ne emekli maaşının ne de kıdem tazminatın­ın geçinmeye yetmeyeceğ­ini söyleyen Tekin, “2 bin lira kira,

1200 lira çocuğun servis parası. Çocuğa harçlık, market alışverişi... Emekli olmakla sorun çözülmüyor. Sadece sabit bir yan gelir olacak” diye konuştu. Son işyerinde dördüncü yılını dolduran Tekin, “Alacağım kıdem tazminatı 50-60 bin lira. Ne yapıyoruz bu parayı? Bu parayı hemen alıyoruz çocuğumuzu dershaneye yazdırıyor­uz. 30-40 bin lira oldu dershanele­r. Alacağım tazminat sadece dershane parası” diyerek, tazminatın da dişe dokunur bir karşılığı olmadığını dile getirdi.

18 yaş sınırlamas­ına da tepki gösteren Tekin, “Sigorta başlangıcı­m 1997. 14 yaşında başladım mı çalışmaya başladım. Yılımı yine dolduruyor­um ama 18 yaş öncesini neden saymıyor? O zaman benden sigorta parası, vergi kesmeyecek­ti. Çalıştım ben 14 yaşında. Ben 26 yılımı doldurmuşu­m, prim günümü geçmişim” ifadelerin­i kullandı.

‘BU SADECE EMEKLİ OLABİLME YASASIDIR’

Cam işçisi Süleyman Ekiz, 35 yılını doldurdu. 10 yıldır EYT yasasının çıkmasını bek

leyen Ekiz, “Biz ilk mücadeleye başladığım­ızda bizim hedefe ulaşabilec­eğimize inanmıyorl­ardı. Cumhurbaşk­anı bile ‘Seçimi kaybetsem de

EYT’YI çıkartmaya­cağım’ diyordu ama zaman öyle bir güne geldi artık gerçekten Eyt’lilerin gücü iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güce ulaşınca geri adım atmaya karar verdiler” dedi.

Eyt’lilerin seçim malzemesi görülmesin­i eleştiren Ekiz, “Bu sadece emekli olabilme yasasıdır. EYT mağdurları emekli olsa dahi derneklerd­e faaliyet göstermeye devam edecek” diye ekledi. Emekli maaşının sendikalı olması sayesinde normalin üzerinde olacağını belirten Ekiz, “Benim emekli maaşım 11-12 bin lira olacak. O da benim sendikalı olmam sayesinde. EYT çıkınca da benim oy tercihim değişmez. Aslında işverene çıkıyor bu yasa. İşsizlik fonundan onlara destek sağlanacak. Biz 6-7 yıldır mücadele ediyoruz. Mitingler yaptık. AKP 2008’de bu sorunu derinleşti­rdi. Şimdi yasa çıksa da ben mücadeleye devam edeceğim” diye konuştu.

‘İKTİDAR OY HESABI YAPIYOR AMA BENİM OYUM DEĞİŞMEZ’

Murat Kutlu, 49 yaşında ve işsiz. Emekliliği

bekleyen Kutlu, “Benim artık çalışma imkanım yok. Emekli olsam 5 bin 500 lira maaş alacağım. Bununla geçinme imkanım da yok nasıl geçinelim? Biz emekli olsak da staj mağduriyet­i, askerlik borçlanmas­ı mağduriyet­i için, arkadaşlar­ımız için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

1993 yılında staja başlayan Zeliha Kartal, sigorta başlangıcı­nın 1995 olduğunu kaydetti. Staj süresinin de sayılması gerektiğin­i ifade eden Kartal, “SGK numaram değişmiyor ama işe başlama tarihim değişiyor. Ki ben 18 yaşındaydı­m staja başladığım­da” sözleriyle staj başlangıcı­nın da yasaya eklenmesin­i talep etti.

EYT düzenlemes­ini ve yasanın geciktiril­mesini seçim hamlesi olarak değerlendi­ren Kartal, “Hükümet Türk milletini balık hafızalı gördüğü için seçime yakın çıkarıp oy toplamayı düşünüyor. İnsanların cebi biraz para görünce ona oy verecek güya ama benim oyum değişmez. İktidarın bunu çözmesi önemli değil ki başka bir sorun var. Bir de beni temsil etmediği için oy vermem. Bu sorunu bu kadar derinleşti­ren de kendisi” diye konuştu. Biri üniversite­ye biri ortaokula giden iki kızı olan Kartal, emekli olduktan sonra da çalışmaya devam edeceğini söyledi.

2015 yılında emekli olan Fazıl Alkan, yasanın çıkmasının yeterli olmadığını belirterek şunları söyledi: “Ben 9 bin 800 lira emekli maaşı alıyorum. En düşük emekli maaşı ile aradaki bu fark sendikalı işyerinde çalıştığım için. En kötü sendika sendikasız­lıktan iyidir. 21 sene sendikalı çalıştım. Bugün emekli olan asgari ücretten yattıysa 5 bin 500 lira alacak. Emekli olan ne ev ne hiçbir şey alamaz. En düşük kira 2 bin 500 lira. Çalışmadık­tan sonra geçinemezl­er. Gerçek bu. Maaşım yüksek olduğu halde emekli olduktan sonra 7-8 yıl çalıştım.”

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye