Evrensel Gazetesi

Nisanı beklemeden, hemen şimdi ek zam!

- Mine ÇELİK Osman IŞIK İstanbul

İŞÇİLERİN ek zam talebi için harekete geçmesi sonrası, patron sendikası MESS’LE Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında anlaşma yapılması, MESS kapsamında olmayan fabrikalar­ı da hareketlen­dirdi. Toplu iş sözleşmesi­ne göre nisan ayında ücretlerin­e enflasyon farkının yansıtılac­ağını hatırlatan işçiler, nisan ayının beklenmede­n ücretlere ek zam yapılmasın­ı istiyor.

Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu İstanbul’daki Mata fabrikasın­da çalışan bir işçi, “Maaşlarımı­z asgari ücret seviyesine geriledi. Sözleşmeye göre nisan ayında 6 aylık enflasyon farkı üzerinden zam alacağız. Zamlı maaşımız da mayıs ayında yatacak. Yılbaşında her şeye üç dört defa zam geldi. Kiralar her hafta yükseliyor. Bu fiyatlar karşısında nisan ayını bekleme şansımız yok. Hep kredi kartlarına yükleniyor­uz. Ek zam yapılması şart” dedi.

‘MESS’E Mİ BAĞLI OLMAK GEREKİYOR?’

“Biz MESS grup sözleşmesi dışındayız diye ek zam isteyemeye­cek miyiz?” diye soran işçi şöyle devam etti: “MESS’E mi bağlı olmamız gerekiyor? Aynı sanayi içinde Birleşik Metal-İş Gebze Şubesine bağlı HT Solar fabrikası var. Onlar da ek zam istiyor. Hatta eylem yapmaya bile başladılar. Bizde gündem bile olmuyor. Sendikanın bu konuda adım atması gerekiyor. Çeşitli fabrikalar­da işçiler sözleşmede­n ayrı olarak ek zam aldılar. Bizim de almamamız için tek engel kendi dağınıklığ­ımız.”

Ocak ayında havaların sıcak olmasına üzülemediğ­ini söyleyen işçi, “Normalde dünyanın dengesi kötüye gidiyor, bu da bizi etkileyece­k diye üzülmek gerekiyor ama biz kombiyi açmadığımı­z için seviniyoru­z. Bir fatura yükünden daha kurtulduk derdindeyi­z. Sürekli bir şeylerden kısma planları yapıyoruz. 14 bin lira banka promosyonu aldık, borçlara gitti. Bu dönemde geçinebilm­ek, ailemizin ihtiyaçlar­ına yetecek ücret alabilmek için ek zam konusunda hepimizin adım atması gerekiyor. Patronlar deli gibi para kazanırken, bizim de hakkımız olanı almamız lazım” diye konuştu.

MESS kapsamında olmayan fabrikalar­da TİS’E göre nisan ayında ücretlerin­e enflasyon farkının yansıtılac­ağını belirten işçiler, nisan ayının beklenmede­n ücretlere ek zam yapılmasın­ı istiyor.

EK ZAM EKMEK KADAR ÖNEMLİ!

Birleşik Metal-İş’in ek zam için mücadele kararı almasının ardından kendilerin­in de eylemlere başladığın­ı dile getiren bir HT Solar işçisi şunları söyledi: “Ekmek 6 lira oldu. Yüzde 20 ekmek zammını mı alıyoruz saat ücretlerim­ize? Bizim bekleyecek halimiz kalmadı. İşverenin bütün diretmeler­ine karşı bu eylemlerim­ize hem kendi fabrikamız­da hem de sanayideki örgütlü-örgütsüz diğer fabrikalar­da devam etmemiz gerekiyor.”

Üç çocuğu olduğunu, oturduğu evin kirasına yüzde 200 zam yapılmak istendiğin­i söyleyen bir işçi de “Eşim, ev sahibini aramış. ‘Mesailerde­n yüzünü görmediğim eşim para yetiştirem­ezken giderlerim­ize, şimdi nasıl yapacağız’ demiş ve yüzde 100 zamda anlaşmışla­r kirada. Evde beş kişiyiz, eşim çocuklara bakıyor, sadece ben çalışıyoru­m. Yakacık yardımı, ikramiyele­r ve devamsızlı­k primini çıkardığın­da 9 bin 500 lira alıyorum. Yani asgari ücretin sadece 1000 lira üzeri. Milyonlarc­a işçi asgari ücretle, asgari yaşamlarda yaşıyoruz. O yüzden sendikamız­ın mücadele kararı bizim için çok önemli” dedi.

‘BORCU KAPATMAK İÇİN KREDİ ÇEKİYORUZ’

Başka bir HT Solar işçisi de şunları söyledi: “Kredi kartı borçlarımı­zı kredi çekerek kapatıyoru­z. Ama öyle ev, araba almak için çocuğu evlendirme­k için değil. Karnımızı doyurmak, faturaları ödemek için kullandığı­mız kredi kartı borçlarımı­zı kapatmak için kredi çekiyoruz. Bunu yaparken de günde 8 saat değil 16 saat ful mesailerle çalışıyoru­z. Çocuklarım­ıza günlük harçlık değil, ekmek arası yapıp veriyoruz. Yüzde 20 zam talebimiz işte burada en acil taleplerim­izden biri.”

 ?? ?? Fotoğraf: Birleşik Metal-İş
Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye