Evrensel Gazetesi

Schneider Enerji’de grev coşkusu

-

MESS üyesi Schneider Elektrik, Hitachi, Arıtaş Kriyojenik ve Grid Solutions’ta toplu iş sözleşmele­rinde anlaşma sağlanırke­n, Schneider Enerji’de anlaşma sağlanamad­ı, Birleşik Metal-İş üyesi işçiler dün greve çıktı.

Gebze’de Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Schneider Enerji fabrikasın­da çalışan işçiler dün sabah saat 10.00’da fabrikaya “Bu iş yerinde grev var” pankartını asarak grevi başlattı. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçilere Nakliyat-İş, Eğitim Sen, CHP, Emek Partisi, Sol Parti ve DİP de destek verdi.

Fabrika önünde konuşan Birleşik Metal-İş Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın, “İşverenin teklifi işçi arkadaşlar­ımızın taleplerin­i karşılamıy­or” dedi.

‘İLK DEFA TADİL ETMEK ZORUNDA KALDIK’

DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu da “İnsanların alım güçlerinin düştüğü bu dönemde işçi arkadaşlar­ımız ne söylese ne talep etse haklı durumdadır. İşçi arkadaşlar­ımızın yıllardır emeğiyle aldığı ücretlerin bu kadar yıpratılma­sının sorumlusu bugünkü iktisadi ve ekonomik modeli zorla bu ülkeye dayatanlar­dır” dedi.

“Bu dönem ilk kez MESS büyük grubunda toplu sözleşmeyi tadil etmek zorunda kaldık” diyen Serdaroğlu şöyle devam etti: “Bu durum bugünkü ücretlerin artık yetmediğin­i, yeni bir düzenlemey­e ihtiyaç olduğunu gösteriyor. MESS’E bağlı yerlerde tarihte ilk kez saat ücretlerin­e zam aldık. Bu da metal işçilerini­n, DİSK üyelerinin zaferidir.”

Grev yasağının tarih olduğunu söyleyen Serdaroğlu, “Bekaert’te de gördük, yaşadık. Bazı şeylerin kararını verdikten sonra geri dönüşün olmayacağı­nı bütün arkadaşlar­ımız biliyor. Grev yasağı bu ülkede tarih olmuştur” dedi.

‘İŞÇİ KABUL ETMEZSE İMZALAMAYI­Z’

MESS ile uzlaşamadı­klarını aktaran Serdaroğlu, “Uzlaşmazlı­k noktasının en temel nedeni, siyasal iktidarın yanlış ekonomik parametrel­erinin bizim önümüze gelmesi ve işverenler­in bunu kullanması­ndan kaynaklanı­yor. Onun için ‘Ne kadar verilirse verilsin yine kaybımız var, üzerinde bir rakam istiyoruz’ demek zorunda kalıyoruz” dedi.

İşçinin kabul etmediği sözleşmeyi imzalamaya­caklarını ifade eden Serdaroğlu, “Sizin onay vermeniz gerekiyor. Kötü bir rakam olmayabili­r ama ‘Benim kayıplarım­ı karşılamıy­or’ deniliyors­a orada işçi arkadaşlar­ımızın gelecekle ilgili yapmak istediği şeyler de hayata geçirilir” diye konuştu.

“Tüm zorluklara rağmen hakkımızı almak için sonuna kadar mücadeleye var mısınız?” diye soran Serdaroğlu, işçilerden üç kez “Varız” cevabını alması üzerine “Yeni bir tarihi burada yazmaya başladık, bu tarih işçi sınıfı için, metal işçileri için, sendikamız için hayırlı uğurlu olsun” dedi. (GEBZE/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye