Evrensel Gazetesi

‘BANA GÖRE SENDİKAL HAREKETİMİ­Z 2013’TEN SONRA YOK EDİLDİ’

-

IVAN, 45 yaşında. Aslında mühendis. Şimdi ise bir pimapen fabrikasın­da çalı şıyor. Görüştüğüm­üz günün sabahı, işe giderken bindiği otobüste askerler yanı na gelmiş ve savaşa katılmak için kendi leriyle gelmesini istemişler. Yaptıkları­nın yasa dışı olduğunu belirterek gitmeyi reddetmiş. Sokaktan asker toplama giri şimlerinin arttığını söylüyor.

Daha önce Kiev’de yaşayan İvan, sa vaşın 2013 Meydan hareketiyl­e başladığı görüşünde. Ardından Donbas savaşıyla ekonominin kötüleştiğ­ini ve ailesiyle Ter nopil’e taşındığın­ı söylüyor. Yaklaşık 500 kişinin çalıştığı fabrikasın­da haftada 5 gün ve günde 12 saat çalışıyorl­ar. Sendi ka yok. Kendi bölümünde itiraz ederek çalışma saatlerini düşürmüşle­r.

“Ücretleri kıstılar. Birçok kalifiye ele man askere alındı. Özellikle metal işçiliği gibi işler yapanlar. Kalanlar askere alı nanların yerine de çalışıyorl­ar. 15 Ka sım’daki bombalamal­arın ardından elekt rik kesintiler­i başladı. Makineleri­n çalışa bilmesi için belli bir düzende voltajın gel mesi lazım. Sonra voltaj gece düzenli ol duğu için bu sefer gündüz vardiyalar­ı ip tal edildi ve sadece gece vardiyalar­ı ya pılmaya başlandı.”

İşçiler yaşananlar­ı nasıl yorumluyor lar, neler tartışıyor­lar?

“Rusya, nedeni hiç önemli değil, geldi bizim toprakları­mızı işgal etti bunlarla savaşmak lazım. Bu kadar. Bütün televizyon kanalları, bütün ga zeteler, bütün siyasi partiler aynı şeyi söylüyor, aynı kelimeleri kullanıyor, farklı propaganda yok.

Sovyetler dağıldıkta­n sonra her şey parçalandı ve değişti. Eğitim sistemi pa rasız ve bilime dayalı bir sistemdi ama

bunun parçalanma­sıyla bilimden uzakla şıldı ve paraya dayalı bir eğitim sistemi getirildi. Aydınlar var, yok değildi ama onlar da gitti. Son 30 yılda insanlar, bilim dışı, milliyetçi eğitim sistemiyle yetiştiler. İşçiler arasında da 2014 yılından beri mil liyetçilik artmaya başladı, ama işçiler bu nun milliyetçi­lik olduğunun farkında de ğiller. Bugün işçiler 12 saatlik çalışmanın normal olduğunu düşünüyorl­ar ve bu yüzden de buna karşı çıkmıyorla­r.”

Sendikalar bu konuda bir şey yap mıyor mu?

“Bana göre sendikal hareketimi­z

2013 yılında Kiev’de Meydan olayları sıra sında yok edildi, Odessa’da sendikada gençlerin öldürülmes­iyle yok edildi. İsim leri farklı olsa da; sosyalist, halkçı ya da bağımsız sendika… Eğer sisteme hizmet ediyorlars­a bunlar korundu ama aykırı olan her şey yok edildi. Şimdiki sendikal hareketler de bana göre, kabile şeklinde hareket ediyorlar ve sadece kendi kabi lelerini düşünüyorl­ar.”

İvan son iki seçimde oy kullanma mış. Zelenskiy’nin yüksek oyla seçilme sini ise o zamanki “barış vaadi”ne bağlı yor: “(Eski Başkan) Poroşenko sürekli savaş propaganda­sı yapıyordu. Zelens kiy savaşı bitireceği­ni söyledi, ama ter sini yaptı. Rusya’nın işgalinde bana göre Zelenskiy’nin de hatası var. 2014 yılın dan sonra Minsk anlaşmalar­ı yapıldı. Ama Zelenskiy, uymadı. 24 Şubat’tan önce Ukrayna ordusu Donetsk’i vurdu. 2014’ten sonra Donbas halkı yeni gelen sistemi kabul etmediğini söyledi ve özerklik istedi. Bu, onların hakkı. Sen

kısa süre önce vatandaşın olan bir ke sime ambargo koydun, kestin attın, bu anlaşılır değil. Kendi insanını dışladın, bu anlaşılır değil. Şu anda da Ukrayna ordusu Donetsk merkezini bombalıyor ve sivil insanlar ölüyor, bize sadece Rusya bunu yapıyor diye gösteriliy­or.” Peki bu savaş nasıl bitebilir?

“Ben bu savaşın kısa sürede bitece ğini düşünmüyor­um. Rusya bir kısım toprağı aldı, daha fazlasını alabileceğ­ini düşünürken niye bitirsin? Bir başka ne den de dünyadaki egemen güçler ara sındaki çekişme. Rusya, Sovyetler Birliği dönemindek­i gibi tekrar bir güç olmak istiyor. Bu savaş da egemen güçler ara sında olduğu için kısa sürede bitmez.”

Savaş uzadıkça ‘savaşa hayır’ ses leri artar mı?

“Her aileden insanlar ölüyor ve in sanlar öldükçe Rusya’ya karşı nefret de artıyor. Ben bunun değişeceği­ni çok dü şünmüyorum. Bir de insanlar şu anda umut taşıyor, ‘Biz kazanacağı­z, toprakla rımızı geri alacağız’ diye düşünüyorl­ar. Ama benim bir tanıdığım üç gün önce askere çağrıldı, korkuyor, gitmek istemi yor. Yine de bir umudu var ‘Kazanacağı­z’ diye düşünüyor. Bu umut tükendiğin­de o zaman seslerini çıkarabili­rler.”

Tam bu arada İvan’ın bir arkadaşı Ternopil’in komşusu Ivano-frankivsk oblastında bulunan kendi köyünden üç erkeğin askere çağrıldıkt­an sonra intihar ettiklerin­i söylüyor. “Bir tanesi üç çocuk babasıydı” diyor. Ancak Uk rayna genelinde durum benzer mi, bil mek mümkün değil.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye