Evrensel Gazetesi

Emek ve Özgürlük İttifakı seçim gündemiyle toplanıyor

- Birkan BULUT Ankara

Emek ve Özgürlük İttifakı bugün seçim gündemiyle toplanıyor. İttifak, cumhurbaşk­anı adayı çıkarıp çıkarmayac­ağını ve ittifakta yer alan partilerin hangi bölgelerde seçime gireceğini konuşacak.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 14 Mayıs 2023 tarihinde seçimleri işaret etmesinin ardından, seçimlere yönelik hazırlık ve tartışmala­r hızlandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyon­u (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisinin (TÖP) oluşturduğ­u Emek ve Özgürlük İttifakı bugün seçimlere ilişkin izleyeceği yol haritasını görüşecek.

İttifak tarafından 5 Ocak’ta gerçekleşe­n toplantını­n ardından yapılan ortak açıklamada, “Cumhurbaşk­anlığı seçiminde kendi adayımızı belirleme sürecinde ilkelerimi­zle uygun, mutabakatl­a belirlenmi­ş ortak aday seçeneğine daha yakın olduğumuzu ilan ediyoruz” denilmişti. Bir gün sonra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın partisinin

Kars İl Kongresind­e Hdp’nin cumhurbaşk­anı adayı çıkaracağı­nı açıklaması ise tartışmala­rı beraberind­e getirmişti. Aslında uzun süredir ortak cumhurbaşk­anı adayının kendileriy­le müzakere edilmemesi­ne karşı altılı masayı eleştiren HDP, cumhurbaşk­anı adayı çıkarma konusunda çalışmalar yapıyordu. Ancak İttifakın ortak aday açıklaması­nın ardından Hdp’nin aday çıkarma açıklaması eleştirile­re neden oldu. Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi en geniş kesimlerin destekleye­bileceği ortak aday çıkarma ve ittifakla ortak hareket etme konusunda görüşlerin­i açıkladı.

İttifakta bulunan örgütler, yetkili kurulların­da yaptıkları toplantıla­rla seçimler ve adaylık konusundak­i tartışmala­rı değerlendi­rdi. Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu toplantısı­nın ardından yaptığı açıklamada, cumhurbaşk­anlığı adaylığı konusunda “Emek Partisi, başkanlık seçimleri için, düzenden canı yanan tüm kesimlere toplumsal mutabakatl­a tek adamın karşısına çıkma çağrısını yinelemekt­edir. Emek ve Özgürlük İttifakıyl­a birlikte bu sürece hazırlanma­ktadır” dedi. Bugün yapılacak toplantıda, ittifaktak­i parti ve örgütler Hdp’nin cumhurbaşk­anı adayı çıkarmaya ilişkin önerisini görüşecek. Emek ve Özgürlük İttifakını­n ilk turda aday çıkarma, altılı masa ortak aday belirlemek için müzakere adımı atması durumunda ittifakın ne tutum alacağı gibi konular masaya yatırılaca­k.

MECLİS SEÇİMLERİN­DE İZLENECEK YOL MASADA

Seçimlere ilişkin bir başka gündem ise parlamento seçimleri. EMEP son toplantısı­nda seçimlere hem ittifak hem de parti olarak gireceği kararını açıklamışt­ı. Türkiye İşçi Partisinin de parti olarak parlamento seçimlerin­e girmeye yönelik hazırlıkla­rı bulunuyor. Bugün yapılacak toplantıda parlamento seçimlerin­de izlenecek yol, partilerin hangi bölgelerde seçime girebilece­ği, ittifakta bulunan parti ve örgütlerin görüşleri tartışılac­ak. HDP’YE kapatma davasının açıldığı ve Hazine yardımına bloke konulduğu bir süreçte yapılacak seçimlerde, artan baskılar ve seçim güvenliği konusu da ittifakın gündemi olacak.

Emek ve Özgürlük İttifakı “Birlikte değiştirel­im” çağrısıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda ilk mitingini yapmıştı. Bugüne kadar birçok ilde yaptıkları halk buluşmalar­ını sürdüren ittifak, önümüzdeki dönem yapacağı eylem ve etkinlikle­ri de görüşecek.

 ?? ?? Fotoğraf: Emek ve Özgürlük İttifakı
Fotoğraf: Emek ve Özgürlük İttifakı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye