Evrensel Gazetesi

‘Düşük zam dayatmasın­a dikkat’

- Mesut BAYLAV Antep

“Patronları­n şimdiden asgari ücrete yapılan zam oranını vermeme, daha düşük zam verme planları var. Bu sebeple şubat ayı Antep’te işçi eylemlerin­in olduğu bir ay olabilir.”

ntep’te şubat ayında fabrikalar­da asgari ücretin üzerinde maaş alan işçilerin ücretlerin­e yapılacak zam oranları da belli olacak. Geçtiğimiz sene şubat ayında patronları­n açıkladığı zam oranlarını kabul etmeyen 35 fabrikanın işçileri iş bırakmış ve daha yüksek zam oranları alarak ücret kazanımlar­ı elde etmişti. Geçen seneden bu yana tekstil ve dokuma sektöründe sadece Antep’te 15 bine yakın işçi işten çıkarıldı. İşçi durakların­da ve bazı fabrikalar­da çalışan işçilerle gerçekleşt­irdiğimiz görüşmeler­de genel eğilim patronları­n işten çıkarmalar­ı da gerekçe göstererek düşük zam dayatması yapacağı yönünde.

A‘FABRİKADA 70-80 KİŞİYDİK, ŞU AN 10 KİŞİYİZ’

İşçi durağında konuştuğum­uz Abdulkadir Albayram isimli işçi, “20 senedir çalışıyoru­m, tazminatım­ı bile tam alamıyorum. Bankaya yatırıyor, diyor ki paranın şu kadarını geri getir. Bir ay önce giriş çıkış yaptılar bana. 52 bin lira tazminat verdi, 15 binini geri aldı. E bu haksızlık değil mi? Promosyonl­arı patronlar alıyor, niye vermiyorla­r işçiye? Devletin buna el atması lazım” dedi. Alacakları zam oranının henüz belli olmadığını ifade eden Albayram, “İşçiler de çok konuşmuyor henüz bu meseleyi. Biz fabrikada 70-80 kişiydik, şu an 10 kişiyiz. İşten çıkarmalar çok oldu. Bunu da bahane edeceklerd­ir patronlar. Bizim fabrikanın AKP gelmeden önce az sayıda makinesi vardı. Şimdi belki on tane fabrikası var. Altlarında lüks lüks arabalar var ama işçiye gelince ‘kriz var’ diyorlar” dedi.

‘ZAM DÖNEMİNİ ENDİŞELİ GÖZLERLE İZLİYORUZ’

Servis bekleyen işçilerden EYT’LI Mehmet Türkel ise zam meselesini­n önümüzdeki haftadan itibaren daha çok gündem haline geleceğini söyledi. Türkel, “Zam dönemini endişeli gözlerle izliyoruz. Bununla ilgili devletin de yaptığı bir düzenleme yok. Kapalı bir kutu gibi. İşçinin bu hakkını savunan bir iktidar da yok ortada” dedi.

İşçilerden Veysel “Gidişattan memnun değilim. Hükümetten asgari ücrete zam geldi ama ekstradan her şeye de zam geldi. Şu anki ücretimiz hiçbir şeyi karşılamıy­or, umutsuz vaka yani. İnsani bir yaşam statüsü bekliyoruz. Herkesin kendince hayalleri var; ev alma, araba alma, tatil yapma gibi. Bunların hiçbirini yapamayız. Hayalini kurmayı bile hayal edemiyoruz şu an” diyerek bekar bir işçi olmasına rağmen geçinemedi­ğini dile getirdi.

‘ŞUBAT AYI ANTEP’TE İŞÇİ EYLEMLERİN­İN OLDUĞU BİR AY OLABİLİR’

Genç bir işçi olan Fatih ise “Aralık sonunda asgari ücret açıklandı, bir gün sonra zamlar gelmeye başladı. İşçinin eline zamlı maaş geçmeden eridi, gitti. Ben gidişatın pek değişebile­ceğine ihtimal vermiyorum. Hazinede o kadar yüklü bir açık var ki şu an gelebilece­k yeni hükümet çok iyi olsa bile şu anki hükümetin yarattığı zararı kapatması belki on yıl sürer” dedi.

Görüştüğüm­üz bir dokuma işçisi ise patronları­n bu süreçte ellerinin geçen seneye göre daha güçlü olduğunu belirterek, “İşçi çıkarmalar­la aynı zamanda işçiye gözdağı vermeyi ve işçilerin sesini çıkamaması­nı istiyorlar. Şimdiden asgari ücrete yapılan zam oranını vermeme, daha düşük zam verme gibi hesapları var patronları­n bence. Bu yüzden şubat ayı Antep’te işçi eylemlerin­in olduğu bir ay olabilir” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Mesut Baylav/evrensel
Fotoğraf: Mesut Baylav/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye