Evrensel Gazetesi

Haklarımız­ı istiyoruz

-

BİNGÖL’DE fırın işçileri, düşük ücret, kötü ve güvencesiz çalışma koşulların­a karşı Saat Kulesi önünde bir basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Açıklamada ‘Ekmek ucuz olabilir ama emek ucuz olamaz!” pankartı açıldı. İşçiler, işverenler arasındaki rekabetin emekçilere kesilmemes­i gerektiğin­i söyledi. Disk/ Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ise fırın işçilerini­n yanlarında oldukların­ı belirtti.

‘GÜNDE 14 SAAT, GÜVENCESİZ ÇALIŞIYORU­Z’

Açıklamayı fırın işçileri adına Murat Bulut, okudu. Bulut, her gün sofradan eksik olmayan ekmekleri üreten fırıncılar­ın hiçbir sosyal güvencesi olmadığını belirterek şunları söyledi: “Yasalarda yazan gibi sekiz saat çalışmamız gerekirken biz 14 saat çalışıyoru­z. Haftalık dinlenme hakkımız yok denecek kadar azdır. Sigortamız yok, çünkü işverenler bizim yerimize eşini, dostunu, çocukları ve yakınların­ı sigortalı gösteriyor­lar, onlar emekli oluyor, biz mezarda emekli oluyoruz. Maaşlarımı­z çok düşük, maaşlarımı­zın düşük olmasının sebebi Bingöl’de ekmek fiyatının resmi rayiç fiyatı 7.5 lira olmasına rağmen, Bingöl fırıncılar­ı arasındaki rekabet nedeniyle oluşan düşük fiyat, ortaya çıkan ekmek fiyat kırımının faturasını biz işçilere çıkarıyorl­ar.”

‘BİZİM EMEĞİMİZ ÜZERİNDEN EKMEK UCUZA SATILIYOR’

Belediye başkanı, esnaf ve sanatkarla­r odası başkanının kendi aralarında anlaşıp fırın işçilerini­n ekmeğinden, sosyal güvencesin­den kısıp halka ucuz ekmek vermekle övündükler­ini söyleyen Bulut, “Bingöl halkı şunu bilmeli, yediğiniz her lokma ekmekte bizim emeğimiz, alın terimiz var. Bingöl valisi, Bingöl belediye başkanına şunu söylemek istiyoruz; ekmek ucuza satılsın buna itirazımız yok, ama bizim emeğimiz üzerinden ekmeğin ucuza satılmasın­a razı değiliz. Haklarımız­ı ve emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz. İşverenler ve fırın sahipleri biz hakkımızı talep ettiğimizd­e bize ekmek ucuz, biz rayiç alamıyoruz o yüzden sizin hakkınızı veremiyoru­z diyorlar.” diye konuştu. (Bingöl/ EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Özkan Zülfikar
Fotoğraf: Özkan Zülfikar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye