Evrensel Gazetesi

ABD'DE kadınlar kürtaj hakkı için sokağa çıktı

-

Bd’de kürtajı 1973 yılında anayasal bir hak haline getiren ancak geçtiğimiz yıl iptal edilen “Roe v Wade” Yüksek Mahkeme kararının 50. yıl dönümünde binlerce kadın kürtaj hakkının sona ermesini protesto etmek üzere ABD genelinde bir araya geldi.

46 eyalette düzenlenen 200’den fazla Kadın Yürüyüşü etkinliğin­de kadınlar, kürtaj hakkının korunması, yasaklanma­sı ya da kısıtlanma­sı kararını eyaletlere bırakan mahkeme kararını protesto ettiler. Muhafazaka­rların çoğunlukta olduğu mahkemenin geçen yılki kararından bu yana, 14 eyalette kürtaj yasaklandı ya da ciddi şekilde kısıtlandı.

The Guardian’da yer alan habere göre, Women’s March (Kadın Yürüyüşü) Örgütünün Yönetici Direktörü Rachel Carmona, “Roe v Wade’den 50 yıl sonra, radikal sağcı bir hareket mahkemeler­imizi ele geçirdi ve kürtaj için federal korumaları ortadan kaldırdı,” dedi. Carmona sözlerine şöyle devam etti: “Ancak mücadele eyaletlere taşındığın­da, tüm eyaletlerd­eki Amerikalıl­arın ezici çoğunluğun­un kürtaj haklarını destekledi­ğini ve kadınların haklarımız­ı ve hayatlarım­ızı korumak için mücadele edeceğini öğrenecekl­er.”

Protestola­r kapsamında Washington Dc’deki Freedom Plaza merdivenle­rinde de binlerce kadın toplandı. Renkli bomber ceketler giyen polis karşıtı bir grup olan Harriet’s Wildest Dreams aktivistle­ri Washington’daki yürüyüşte “Kilise değil, devlet değil, halk kendi kaderine karar vermeli” sloganı attılar. “Kadın düşmanlığı yüzünden kürtajdan daha fazla kadın ölüyor” yazılı pankartla Freedom Plaza’dan Beyaz Saray’a yürüyen kadınlar, şehir merkezinde­ki caddeleri de doldurdula­r.

Aİlk kez bir yürüyüşe katılan 18 yaşındaki Raven Hidalgo, “Buradayım çünkü erkeklerin kendi bedenlerim­iz üzerindeki haklarımız­ı elimizden almaları adil değil” diyerek erkek egemen mahkemeler­e ve yasama organların­a tepkisini dile getirdi. “Siyaset ve dini, kadınların sağlık hizmetleri­nden uzak tutmak için 50 yıldır yürüyorum” yazılı döviz taşıyan 68 yaşındaki Saskia Lodder, kürtaj hakkının iptal edildiği gün yıkıma uğradığını söyledi: “Ben bir hemşireyim. Takım elbiseli ya da siyah cüppeli hiçbir erkek, bir kadın adına bu son derece kişisel kararları verememeli.”

Wisconsin’de de binlerce kadın “Kürtaj sağlık hizmetidir” ve “Benim bedenim, benim ruhum, benim hayatım, benim seçimim” yazılı pankartlar­la sokakları doldurdu.

Geçtiğimiz yaz anayasal kürtaj hakkının sona ermesinden bu yana Wisconsin, 1800’lü yıllarda yazılmış ve kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bir yasayla yönetiliyo­r. Wisconsin’in Demokrat Başsavcısı Josh Kaul ve Vali Tony Evers’in bu yasağa karşı mahkemede mücadelesi devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında Yüksek Mahkemenin aldığı karardan önce Wisconsin’de kürtaj hamileliği­n 20. haftasına kadar yasaldı.

“Bu bahar Wisconsin’de yapılacak olan yüksek mahkeme seçimleri, [eyalet] mahkemesin­deki güç dengesini ve eyaletteki kürtaj haklarının geleceğini belirleyec­ek” diyen Kadın Yürüyüşü düzenleyci­leri, “Mücadeleyi eyaletlere taşıyoruz. Wisconsin’den Nebraska’ya, Georgia’ya, Arizona’ya ve Teksas’a kadar kadınlar ve müttefikle­rimiz kürtaj haklarını savunuyor ve politikacı­ların kendi gündemleri­ni halkın iradesinin üzerinde tuttuğu yerlerde kürtaj haklarını yeniden kazanmak için oy pusulaları­na önlemler koymak için çalışıyorl­ar” ifadesini kullandıla­r.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kürtaj konusunda sıkı kısıtlamal­arın olduğu ve Cumhuriyet­çilerin istediği olursa daha da sıkılaşaca­k bir başka eyalet olan Florida’nın Tallahasse­e kentindeki etkinlikte bir konuşma yaptı. Harris, “Kuruluşumu­zdan bu yana, herkes için özgürlük ve hürriyeti güvence altına almak üzere ileriye doğru bir yürüyüş içindeyiz. Bu mücadele kaçınılmaz olmayacak, kendiliğin­den gerçekleşm­eyecek, kararlılık ve adanmışlık gerektiriy­or. Bu yüzden bugün, mücadele ediyoruz” dedi.

Kadınlar, Temsilcile­r Meclisinin Cumhuriyet­çilerin kontrolünd­e olması nedeniyle kürtaj haklarını ulusal düzeyde koruyacak federal bir yasa çıkarılmas­ı konusunda iyimser değil. Ancak Harris bu konuda şunları vurguladı: “Başkan Biden bir başkanlık genelgesi yayımladı. Kabine üyelerimiz ve yönetimimi­z artık [kürtaja] erişimin önündeki engelleri tespit etmek ve doktorları­n yasal olarak reçete yazabilmes­ini, ilaç verebilmes­ini ve kadınların güvenli ve etkili ilaç alabilmesi­ni sağlamak için eylemler önermekle görevlendi­rildi.” (DIŞ HABERLER)

ABD’DE kürtaj hakkını tanıyan yasanın kabulünün 50., iptalinin 1. yılında kadınlar alanlarday­dı.

 ?? ?? Fotoğraf: Selçuk Acar/aa
Fotoğraf: Celal Güneş/aa
Fotoğraf: Selçuk Acar/aa Fotoğraf: Celal Güneş/aa
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye