Evrensel Gazetesi

İngiltere’de pratisyen hekimler de greve çıkacak

- Özden DİNÇ Londra

İNGİLTERE’DE sadece hastaneler­de çalışan doktorları­n üye olabildiği Hastane Danışmanla­rı ve Uzmanları Birliği (HCSA) Sendikasın­a üye pratisyen hekimler grev kararı aldı. Grev oylamasına katılan pratisyen hekimlerin yüzde 97’si “evet” dedi.

Sendika, grevin zamanına ve şekline İngiltere’de sağlık alanında grevde olan diğer işçilerin sendikalar­ıyla görüşerek karar verileceği­ni duyurdu. Öte yandan İngiliz Tabipler Birliği (BMA) üyesi yaklaşık 45 bin pratisyen hekimin grev oylamasını­n sonucu da şubat ayında belli olacak.

HCSA Başkanı Dr. Naru Narayana, çok yüksek bir katılım oranıyla alınan grev kararının, pratisyen hekimlerin mevcut çalışma ve ücret koşulların­dan ötürü ne denli öfkeli olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Dr. Narayana, son on yılda reel ücretlerin­de yüzde 25’in üzerinde kayıp yaşayan doktorları­n ayrıca çok yüklü eğitim masrafları­nı geri ödemek zorunda oldukların­ı da hatırlattı. Sendika Başkanı, hükümetin taleplerin­e kayıtsız kalan tutumunun sürmesi ve çalışma koşulların­ın düzelmemes­i halinde doktorları­n ülkeyi terk edebilecek­leri uyarısında bulundu.

İngiltere’de geçen yıldan beri pek çok iş kolunda grevler yaşanıyor. Demir yolcular, otobüs şoförleri, liman işçileri, üniversite, havacılık ve posta servisi çalışanlar­ı başta olmak üzere çok çeşitli meslekten işçilerin art arda gelen grevlerine geçtiğimiz haftalarda hemşireler ve ambulansla­rda görevli sağlık emekçileri de katıldı.

ORTAK GREV GÜNÜ 1 ŞUBAT

Genel grevin yasak olduğu İngiltere’de sendikalar koordineli grevlerle daha etkili eylemlere hazırlanıy­or.

Bu doğrultuda Kamu Hizmetleri Sendikası PCS, Demir Yolu İşçileri Sendikası RMT, Tren Makinistle­ri Sendikası ASLEF, Üniversite çalışanlar­ının üye olduğu UCU, ülkenin en büyük ikinci sendikası UNITE ve Ulusal Eğitim Sendikası NEU üyeleri 1 Şubat’ta grevde çıkacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye