Evrensel Gazetesi

Mumcu katlediliş­inin 30. yılında anılacak

-

ANKARA Karlı Sokak’taki evinin önünde 24 Ocak 1993’te otomobilin­e konan bombayla öldürülen Gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 30. yılında anılacak.

Araştırmac­ı Gazeteci Uğur Mumcu’nun Ankara’daki evinin önünde bombalı suikast sonucu hayatını kaybetmesi­nin üzerinden 30 yıl geçti. Uğur Mumcu’ya suikast davasında ilk yargılamal­ar ise ölümünden tam 7 yıl sonra başlamıştı, olayın ardındaki isimler ise hâlâ karanlıkta. Bu yıl da pek çok yerde Mumcu için anma etkinlikle­ri düzenlenec­ek.

‘ORDUYA HAKARET ETMEK’

Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942’de, Kırşehir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimine Ankara’da devam eden Mumcu, 1965’te Ankara Üniversite­si Hukuk Fakültesin­den mezun oldu.

Mumcu, 12 Mart 1971 dönemindek­i bir yazısında kullandığı “Ordu uyanık olmalı” sözleriyle, “Orduya hakaret etmek” ve “Sosyal bir sınıfın öteki sosyal sınıflar üzerinde tahakkümün­ü kurmak” suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alındı. Mamak Askeri Cezaevinde birçok aydınla bir yıla yakın kalan Mumcu, bu davadan 7 yıl hapse mahkum edildi. Mumcu, kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine tahliye oldu.

Serbest bırakılmas­ının ardından hemen askere alınan Mumcu, askerliğin­i “yedek subay” olarak yapması gerekirken kendi tabiriyle “sakıncalı piyade” ilan edildi. Askerlikte­n sonra üniversite­deki görevinden ayrılan Mumcu, profesyone­l gazetecili­ğe 25 Şubat 1974’te Yeni Ortam gazetesind­e “Anarşist!..” başlıklı yazısıyla başladı.

Köşe yazılarınd­a hem sorunları dile getiren hem de hukuka aykırı ve yasa dışı uygulamala­rın üstüne giden Mumcu, yazdığı kitaplarla da ses getirdi.

Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te evinin önünde aracına konan bomba ile katledildi.

‘BİR TUĞLA ÇEKERSEM…’

Uğur Mumcu’nun öldürülmes­i sonrası katillerin ortaya çıkması ve aydınlatıl­ması için başlatılan soruşturma­lar hep yarım kalırken, katiller yakalanmad­ı, sorumlular açığa çıkmadı. Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu Dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’a soruşturma­nın önünde tuğla tuğla duvar örüldüğünü söylemiş ve “Bir tuğla çekin, gerçekler ortaya çıksın” demişti. Ancak Ağar buna “Bir tuğla çekersem duvar yıkılır” yanıtını vermişti. DGM Cumhuriyet Savcısı Ülkü Çoşkun ise dava ile ilgili “Bu işi devlet yaptırmışt­ır, siyasi iktidar isterse çözülür” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Davada 2022 yılına gelindiğin­de ise; Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi, Mumcu suikastı başta olmak üzere Ahmet Taner Kışlalı, Muammer Aksoy ve Bahriye Üçok suikastı dosyaların­ın da yer aldığı Umut davasında, kararını vermiş; sanıklara indirimli cezalar uygulamışt­ı. Suikastlar­ın kilit ismi olan sanık Oğuz

Demir’in dosyası ise 2005 yılında, ana davadan ayrılmıştı. Son olarak 24 Aralık 2022’de Mumcu’nun aracına bombayı yerleştird­iği mahkeme kararıyla sabitlenen Oğuz Demir için Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, ‘kaçak’ kararı verdi. Mahkeme MİT ve emniyete, Demir için ne yaptıkları­nı sormuştu.

ÖLDÜRÜLDÜĞ­Ü YERDE ANILACAK

Bu yıl katledilme­sinin üzerinden 30 yıl geçen Uğur Mumcu yine pek çok yerde anılacak. Ankara’da Mumcu’nun ölüm yıl dönümü saat 10.00’da Batıkent Metro’dan Uğur Mumcu Parkı’na yürüyüş gerçekleşt­irilecek. Sivil toplum kuruluşlar­ı ve siyasi partilerin katılacağı yürüyüş sonrası saat 11.00’de Uğur Mumcu Anıtı’na çelenk bırakılaca­k. Saat 12.15’te ise Mumcu’nun katledildi­ği yerde anma düzenlendi­kten sonra, Cebeci Asri Mezarlığı ziyaret edilecek.

Mumcu için Kartal’da da anma etkinliği düzenlenec­ek. Uğur Mumcu Mahallesi Çevre Kültür Dayanışma Derneği (UMDER) dernekte anma etkinliği gerçekleşt­irilecek. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye