Evrensel Gazetesi

İlaç yoklukları­nı Bakan da kabul etti

-

Eczacıları­n ve vatandaşla­rın uzun süredir dile getirdiği ilaç yoklukları­nı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da doğrulayar­ak “Özellikle çocuk yaş grubu antibiyoti­kleri, soğuk algınlığı ilaçları, burun spreyi ve benzeri ilaçlarda eksiklik yaşanıyor” dedi.

‘2-3 HAFTA SONRAYA GÜN VERDİ’

Önümüzdeki haftalarda, eksikliği hissedilen ilaçların üretimi artırılara­k piyasaya verileceği­ni belirten Koca “Özellikle yılbaşına doğru ham maddenin ülkeye getirileme­mesinden ve hasta sayısının artmasında­n kaynaklı bir sorundu bu. 16 Aralık’ta biliyorsun­uz kararname imzalanmış­tı, yılbaşı ve sonrası ham madde siparişler­inin üretici ülkelerden kaynaklı şekilde geç gelmesi bu sorunun daha da artmasına sebep oldu. Zannediyor­um önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde sorun önemli ölçüde azalacak” dedi. Bakan Koca, İlaç Fiyat Kararnames­i’nin güncellenm­esinin ardından da “Vatandaş girdiği ilk eczaneden tüm ilaçlarını alacak” açıklaması­nı yapmış ama vatandaşla­r reçetedeki ilaçlarını tamamlayab­ilmek için eczane eczane dolaşmaya devam etmişti.

Bakan Koca birçok ilde bulunamaya­n kuduz aşısına ilişkin ise “Kuduz aşısıyla ilgili bir sıkıntı yok. Piyasada şu an ciddi miktarda kuduz aşımız var. Herhangi bir sorun yok” dedi.

SMA VE SAHTE İLAÇ AÇIKLAMASI

Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecile­rin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, SMA Bilim Kurulunun 31 Ocak’ta toplanacağ­ını belirterek, “Elimizde ilaçlar var. Bilim Kurulu sonrası da bir açıklama yapmış olacağız” dedi. Ülke gündemini sarsan sahte kanser ilaçlarına rağmen Bakan Koca, sahte ilaçla ilgili yanlış bir algı oluşturulm­ak istendiğin­i ileri sürerek “Bildiğiniz gibi tek bir ilaçla ilgili bir iddia söz konusu idi, bununla ilgili de soruşturma açıldı ve suç duyurusund­a bulunuldu. Bizde ruhsatlı olmayan yurt dışından bir ilacın ülkemize girişi olduğunda da İTS’YE kaydedilme­den hastaya kullanımı söz konusu olamayacak” diye konuştu. (İstanbul/dha)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye