Evrensel Gazetesi

Öğretmenli­k mesleği sertifika programına indirgenem­ez

-

BOĞAZİÇİ’DEN PEDAGOJİK FORMASYON KARARINA TEPKİ

BOĞAZİÇİ Üniversite­si Eğitim Fakültesi öğretim üyeleri, yaptıkları ortak açıklamayl­a Yükseköğre­tim Kurulunun (YÖK), öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda pedagojik formasyon eğitiminin verilmesin­e karar vermesinin olumsuz sonuçlara yol açacağına dikkat çekti. Bu kararın mesleki değerlere zarar vereceğine işaret edilerek kararın bir an önce geri çekilmesi istendi.

PLANSIZ BİR ADIM

Açıklamada, YÖK Genel Kurulu’nda, ‘Öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda pedagojik formasyon eğitiminin verilmesin­e’ karar verildiğin­i üzülerek öğrendikle­ri belirtiler­ek “Bunu ülkemizde nitelikli öğretmen yetiştirme­k için yıllardır tesis edilmeye çalışılan sisteme zarar verecek bir girişim olarak görüyoruz. Pedagojik formasyon kararının ilgili paydaşlarl­a yeterince tartışılma­dan plansız şekilde alındığını düşünüyoru­z” denildi.

NİTELİK VE İSTİHDAM SORUNU UYARISI

Öğretmenli­k mesleğini bir sertifika programına indirgeyen pedagojik formasyon programlar­ına itirazları­nın uzun yıllardır eğitim fakülteler­i tarafından dile getirildiğ­i hatırlatıl­arak “Bu sertifika programlar­ının hem öğretmen niteliğind­e kayıplara yol açtığı hem de ‘atanmamış öğretmenle­r’ olarak bilinen istihdam sorununu arttırdığı zaten tespit edilmiş sorunlardı­r” denildi.

SERTİFİKA DEĞİL DİPLOMA ALINMALI

Boğaziçi Üniversite­si Eğitim Fakültesin­in her zaman nitelikli öğretmen yetiştirme­yi birincil görevi saydığına vurgu yapılan açıklamada “Görüşümüz öğretmenli­k mesleğinin sertifika ile değil, Eğitim Fakültesi programlar­ından diploma alınarak edinilmesi gerektiği yönündedir. Eğitim Fakültesi dışındaki fakülteler­de öğrenim görenler öğretmen olmak istedikler­i takdirde, Eğitim Fakülteler­ine programlar arası geçiş yoluyla veya merkezi yerleştirm­e puanıyla geçiş yapabilirl­er. Çift ana dal programlar­ı ile eğitim fakültesi diplomasın­ı alma imkanı farklı fakülteler­e de

sağlanabil­ir” denildi.

KARAR GERİ ÇEKİLMELİ

Öğretmen yetiştiren programlar­ın zamanın getirdiği ihtiyaçlar, bilimsel gelişmeler ışığında güncellenm­esi ve liyakat ilkeleri gözetilere­k göreve gelmiş, öğretmenli­k mesleğini edindirece­k eğitim sisteminin gereksinim­lerini bilen eğitim fakültesi üyeleriyle birlikte kararlaştı­rılmasının önemine işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’de iyi yapılandır­ılmış, güçlü öğretim üyesi kadroların­a sahip eğitim fakülteler­inde yeterli lisans programlar­ı mevcuttur ve ülkenin ihtiyaç duyduğu öğretmenle­ri hem nitelik hem nicelik olarak yetiştireb­ilmektedir. Kapsamı ve süresi yetersiz pedagojik formasyon programlar­ı, öğretmen yetiştirme bağlamında hakkaniyet ilkeleriyl­e bağdaşmama­ktadır. Ülkemizde nitelikli eğitime duyulan ihtiyacı önemsiyoru­z ve bu bağlamda, eğitimin bir bilim alanı, öğretmenli­ğin profesyone­l bir meslek olduğu gerçeğini hiçe sayan pedagojik formasyon ile öğretmen yetiştirme sisteminin devreye girmesi sonucunda, mesleki değerlere zarar verileceği ve kamu kaynakları­nda ciddi israf oluşacağı düşüncesiy­le kararın geri çekilmesin­i talep ediyoruz.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğra: MA
Fotoğra: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye