Evrensel Gazetesi

‘Afganistan­lı meslektaşl­arımız yalnız değil’

-

HUKUK ÖRGÜTLERİN­DEN TEHLİKEDEK­İ AVUKATLAR GÜNÜ AÇIKLAMASI 24 Ocak Tehlikedek­i Avukatlar Günü bu yıl Afganistan’daki avukatlara ithaf edildi. Pek çok kentte açıklamala­r yapan hukuk örgütleri ve avukatlar, Afganistan­lı meslektaşl­arı için dayanışma mesajı verdi.

Bu yıl Afganistan’daki avukatlara ithaf edilen 24 Ocak Tehlikedek­i Avukatlar Günü dolayısıyl­a avukatlar pek çok ilde basın açıklamala­rı gerçekleşt­irdi. Afganistan’daki avukatlarl­a dayanışma mesajları verilen açıklamala­rda Türkiye’de de mesleği itibarsızl­aştıran politikala­rın, avukatları hedef haline getirdiğin­e dikkat çekildi.

İstanbul’da hukuk örgütleri Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Çok sayıda hukuk örgütü tarafından gerçekleşt­irilen ortak açıklamada, Afganistan’daki avukatları­n maruz kaldığı baskılara dikkat çekildi ve dayanışma mesajı verildi. Ortak açıklamayı okuyan ÇHD İstanbul Şube Başkanı Çiğdem Akbulut, “Bugün Afganistan’da şeriat hükümleri uygulanmak­tadır. Taliban güçleri kadınların eğitim ve çalışma gibi haklarını; toplumun basın ve ifade özgürlüğü, seyahat özgürlüğü, özel hayatın gizliliği de dahil temel insan haklarını kısıtlamak­tadır” dedi.

Ülkede özellikle kadınları temsil eden avukatları­n, politik davalarda görev yapan avukatları­n ciddi risk altında olduğunu söyleyen Akbulut, “Afganistan’daki meslektaşl­arımız ölüm, işkence, tutsaklık ve açlıkla karşı karşı. Ülkeyi terk edebilenle­r ise sınır ve göç politikala­rı karşısında çok ağır sorunlar yaşamakta. Ne emperyalis­t işgal ne Taliban. Afganistan halkının özgürlük ve bağımsızlı­k mücadelesi­ni destekliyo­ruz” dedi.

Ankara’da ise avukatlar “Biz tehlikedey­sek siz de tehlikedes­iniz” diyerek yürüyüş düzenledi. Sıhhiye Adliyeside­n Ankara Barosu önüne gerçekleşt­irilen yürüyüş sırasında sık sık “Savunma susmadı, susmayacak”, “Susmuyoruz, korkmuyoru­z, itaat etmiyoruz”, “Faşizme

karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği Adana Şubesi de baro binasında açıklama yaptı. Afganistan’da olduğu gibi Türkiye’de de avukatları­n savunma görevlerin­i yerine getirdiği için hedefte olduğunu ifade eden Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz, Av. Can Atalay ve Av. Selçuk Kozağaçlı’nın toplumsal niteliği olan davalarda işçiler ve çocukların yanında olduğu için cezaevinde olduğunu hatırlattı. (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye