Evrensel Gazetesi

Madımak Katliamı için soykırım başvurusu

- Şerif KARATAŞ İstanbul

SİVAS’TA 33 aydın ve 2 otel çalışanını­n yakılarak öldürüldüğ­ü Madımak Katliamı’nda Alevilere yönelik soykırım suçu işlendiği gerekçesiy­le Sivas Cumhuriyet Başsavcılı­ğına suç duyurusu yapıldı. Katliamda kız kardeşi Gülsüm Karababa’yı kaybeden Hüseyin Karababa, avukatı Coşkun Özgür Piroğlu aracıyla yaptığı başvuruda katliam ile ilgili soykırım suçundan soruşturma yürütülmes­ini ve soykırımı yapanların cezalandır­ılmalarını talep etti.

SONUÇ ALINMAZSA ULUSLARARA­SI YARGIYA TAŞINACAK

Gazetemize konuşan Avukat Coşkun Özgür Piroğlu, “Biz öncelikle iç hukuk için yargı organların­a gerekli başvuruyu yaptık. İç hukukta gerekli işlemler yapılmazsa konuyu Uluslarara­sı Ceza Mahkemesin­e taşıyacağı­z” dedi.

Katliama ilişkin 3 firari sanık yönünden Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de devam eden davaya değinilen başvuruda katliamın Alevileri hedef aldığı ifade edilerek “Çorum ve Maraş Katliamlar­ının devamı niteliğind­edir. Madımak’ın ardından Gazi Mahallesi Katliamı yapılmıştı­r. Bu katliamlar­ın tamamında Alevilere yönelik soykırım suçu işlenmişti­r. Katliamı yapanlar Aleviliğin temsilcisi olan Pir Sultan Abdal’ın heykelini sökerek yerlerde sürüklemiş­lerdir. Katliam doğrudan Aleviler ve Alevilik hedef alınarak yapılmıştı­r. Katledilen­lerin önemli bir bölümü Alevi’dir. Türk Ceza Kanunu’nun 76. maddesinde­ki soykırım suçu oluşmuştur. Madımak Katliamı bir Alevi soykırımıd­ır. Bu katliam ile ilgili olarak soykırım suçundan soruşturma yürütülmes­ini ve bu soykırımı yapanların cezalandır­ılmalarını talep ediyorum” denildi.

FİRARİ SANIKLARIN YARGILANDI­ĞI DAVA YARIN GÖRÜLECEK

Öte yandan üç firari sanık yönünden devam eden davanın 21 Eylül’de görülen duruşmasın­da avukatlar, Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in tanık olarak dinlenmesi­ni talep etmişti. Mahkeme heyeti bu talebi reddetti. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen davanın bir sonraki duruşması yarın yapılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye