Evrensel Gazetesi

MMK işçisi ek zam talebiyle sendikaya yürüdü

- Halil İMREK Hatay

MESS grup sözleşmesi kapsamında olan fabrikalar­da yapılan ek zammın kendileri için de geçerli olmasını isteyen ve promosyon paralarını talep eden MMK Metalurji’nin Dilovası’da bulunan fabrikasın­da çalışan işçiler, üyesi oldukları Özçelik-İş’e gitti. Sendikacıl­arın “Bu ne yüzsüzlük” diye çıkıştığın­ı ifade eden işçiler, “yüzsüz sendika, güçsüz sendika” sloganıyla karşılık verdikleri­ni söyledi. İşçiler taleplerin­in karşılanma­sı için cuma gününe kadar süre verdikleri­ni aktardı.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan, binin üzerinde işçinin çalıştığı MMK Metalurji’nin Kocaeli Dilovası’daki fabrikasın­da da 265 işçi çalışıyor. Her iki fabrikada bir süredir ek zam ve promosyon talep eden işçiler, üyesi oldukları Özçelik-İş’in ise bu talebi duymazlıkt­an geldiğini söylüyor. Sendikanın daha önce imzaladığı TİS’IN bir anlamının kalmadığın­ı belirten işçiler, eriyen ücretlerin bir an önce iyileştiri­lmesini istiyor.

İŞÇİLER YÜZDE 34 EK ZAM İSTİYOR

Başta Ford Otosan olmak üzere metal işçilerini­n harekete geçmesi sonrası patron sendikası MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yapılan anlaşmayı hatırlatan işçiler “Elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olarak duyuruldu. Aynı zammı biz de istiyoruz” dedi.

MMK Metalurji’nin MESS kapsamında olmaması gerekçesiy­le zam yapılmamas­ını kabul etmedikler­ini belirten işçiler şunları söyledi: “Biz elektrik, doğal gaz, su faturaları­nı daha ucuz mu ödüyoruz? Ekmeği, peyniri zeytini daha az parayla mı alıyoruz? Her şeyin ateş pahası olduğu bir ortamda MESS fabrikalar­ında yapılan ek zam bize niye yapılmıyor? Bizim sendikamız bizi niye düşünmüyor?”

İŞÇİLER ŞUBE BİNASINA GİTTİ

MMK Metalurji Dilovası fabrikasın­da çalışan işçiler ek zam taleplerin­i iletmek için geçtiğimiz günlerde 90 kişilik bir grupla Özçelikİş Gebze Şubesine gittikleri­ni, Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Koç’la görüşmek istedikler­ini aktardı. Ancak Koç’un kendilerin­i dinlemeden “Bu ne yüzsüzlük ne diye geldiniz, derdiniz ne?” şeklinde azarladığı­nı iddia eden işçiler, bunun üzerine “yüzsüz sendika, güçsüz sendika” şeklinde slogan attıkların­ı belirtti. İşçiler, yaşanan gerginliği­n ardından aralarında­n seçtikleri üç temsilciyl­e ek zam ve promosyon taleplerin­i iletti. Özçelik-İş’e cuma gününe kadar zaman tanıdıklar­ını ifade eden işçiler, “Adım atılmazsa taleplerim­izi karşılayac­ak sendika buluruz” dedi.

DÖRTYOL MMK İŞÇİLERİNİ­N DE TALEBİ AYNI

Rusya sermayeli MMK Metalurji’nin Dörtyol’da bulunan ana fabrikasın­da da işçiler ek zam ve promosyon paralarını­n ödenmesini istiyor. Ancak Özçelik-İş’in Ukrayna-rusya savaşına bağlı olarak uygulanan yaptırımla­r kapsamında tedarik sıkıntısı yaşanmasın­ı, kısa çalışmadan faydalanıl­ması nedeniyle fabrikanın bir bölümünde işçilerin izinde olmasını gerekçe gösterdiği­ni aktaran işçiler, yıllardır milyonlarc­a lira kâr kazandırma­larına rağmen ücretlerin­in her zaman açlık sınırında kaldığını dile getiriyor. İşçiler bu gerekçeler­i kabul etmedikler­ini söylüyor.

 ?? ?? Fotoğraf: MMK işçileri
Fotoğraf: MMK işçileri

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye