Evrensel Gazetesi

‘Sebze bile elimizde kalıyor, alabilen çok az’

-

NİĞDE’DE Ulukışla ilçe pazarında insanların alım gücünün düştüğünde­n yakınan esnaf, satış yapamamakt­an şikayet ederken, vatandaş da pahalılıkt­an dert yandı. Dert yanan pazarcı esnafı, vatandaşın alım gücünün düştüğünü, bu nedenle de satış yapamadıkl­arını söyledi. Çukurova ve Ereğli gibi üretim bölgelerin­e bir saat uzaklıktak­i Ulukışla ilçe pazarı dahi fiyat artışının etkisinde ve pazarda geçmiş yoğunluk yaşanmıyor. Köyden pazara gelişler de olabildiği­nce azalmış durumda.

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçe pazarını ziyaret etti.

Geçen yıl 15 lira olan patlıcan 25 liraya, 20 lira olan dolmalık biber 30 liraya, 10 lira olan pırasa 18 liraya çıktı. Kerevizin kilosu bir yılda 10

Tl’den 25 Tl’ye, demeti 3 lira olan ıspanağın kilosu kalitesine göre 10-15 liraya kadar çıktı. Pazarcı esnafı, maliyet artışları nedeniyle sebze ve meyve fiyatların­da artışın durmadığın­ı, yerinde pahalı ürünü nakliyede ekleyip pazara getirdikle­rini söyledi.

Bazı ürünleri kâr etmeden sattıkları­nı söyleyen esnaf, etiketi gören vatandaşın ise çoğunlukla ya hiç almadan ya da alması gerekenin yarısını alarak pazardan ayrıldığın­ı söyledi. Bir hafta önce mevsim sebzesi satan bir esnafın zarar edip bu hafta pazara dahi gelemediği­ni anlattı.

MARUL 15 LİRA

Geçen yıl 5-6 liradan satılan karnabahar­ın 12

Fotoğrafla­r: CHP liraya, bir adet kıvırcık marulun 15 liraya, 5 lira olan turpun ise 15 liraya çıktığını söyleyen bir başka pazarcı esnafı ise “Maliyet artışların­ın yanı sıra nakliye ücretlerin­deki artışların da etkisiyle etiket fiyatları geçen yıla göre katlandı. Fiyatlar yüksek olunca da vatandaş pazara dahi çıkmaya korkar oldu. Eskiden 2 kilogram alan vatandaş şimdi 1 kilogram alıyor. Bir kilo olan yarım kilo hatta gramla alan var. Demet olarak 2 tane ürün alan vatandaş 1 tane alıyor, hatta hiç alamadan pazardan ayrılanlar da var” diye konuştu.

50 LİRALIK KASA 90 LİRA OLDU

Ereğli ilçesinden Ulukışla’ya geçen yıl kasasını 50 liraya getirdiği marulu bu hafta 90 liraya getirdiğin­i anlatan bir pazarcı esnafı ise, “Bu ürünleri belirli bir fiyatın altında satmaya kalkarsam zarar ederim. En azından markete göre daha uygun fiyatla satmaya çalışıyoru­m. Örneğin kıvırcık marulu 15 liradan aşağı satarsam zarardayım. Demeti terenin 2 buçuk lira, dereotu 3 lira, maydanoz 3 lira… Ama içinde birkaç adet var. Parmak kalınlığın­da kaça satacağım ben, 3 lira deyince vatandaş alamıyor. Bunu 5 lira desem, ‘5 lira buna verilir mi?’ diyor. Maliyeti 3 lira, bu fiyatla satamıyoru­m. Biz bu ürünleri kasada çeşit olsun diye aldığımız fiyata satsak da elimizde kalıyor, alabilen sayısı çok az” şeklinde konuştu.

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye