Evrensel Gazetesi

Metal işçisi yasağı tanımadı

-

oplu iş sözleşmesi­nde

(TİS) anlaşma sağlanamay­an yabancı sermayeli Schneider Enerji işçilerini­n grevi, greve çıktıkları günün gecesinde milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiy­le Cumhurbaşk­anı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yasaklandı. Yasak kararını tanımadıkl­arını açıklayan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise grevlerine devam etti.

DİSK’E bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamında­ki Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te yürütülen TİS görüşmeler­inde anlaşma sağlanırke­n, Merkezi Fransa’da bulunan Schneider Enerji’nin Çayırova’daki fabrikasın­da ise anlaşma sağlanamam­ası üzerine işçiler 23 Ocak’ta greve çıktı.

TGEREKÇE MİLLİ GÜVENLİK

Schneider Enerji işçilerini­n grevi, ilk günün gecesinde AKP’LI Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın kararıyla yasaklandı. Yasak kararında, “Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Kocaeli ili Çayırova ilçesinde yer alan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğün­den 60 gün süreyle ertelenmes­ine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmişti­r” ifadeleri kullanıldı.

‘GREVİ YASAK DEĞİL İŞÇİNİN İRADESİ BİTİRİR’

Yasak kararının iletilmesi­nin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş şu ifadeleri kullandı: “Grev erteleme kararları Cumhurbaşk­anı tarafından artık standart bir uygulama haline getirilmiş­tir. İşverenler diledikler­i durumda, istedikler­i zaman Cumhurbaşk­anına grev erteleme kararnames­i yayımlatma­ktadır. Sendikamız­ın işçilerin hak ve çıkarların­ı geliştirme­k amacıyla başvurduğu grev kararları defalarca ertelenmiş­tir. Anayasa Mahkemesi bu erteleme kararların­ı hukuka aykırı bulmuş, bu konuda iktidarı işçilere tazminat ödemeye mahkum etmiştir. Kısa bir süre önce, Bekaert grevimiz de uygulamanı­n başlayacağ­ı gün Cumhurbaşk­anı kararnames­iyle ertelenmiş­tir. Yasağa rağmen 18 gün boyunca sürdürdüğü­müz grev, yapılan anlaşma sonucu işçilerin kazanımlar­ıyla sonuçlanmı­ştır. Bugün de aynısı geçerlidir. Green Transfo Energy (Schneider Enerji) grevimiz grev yasağına rağmen devam edecektir. Grev Cumhurbaşk­anının grev yasağı ile değil, sadece üyelerimiz­in iradesi ve toplu iş sözleşmesi­nin imzalanmas­ıyla sona erecektir.”

İŞÇİLER DEVAM ETME KARARI ALDI

Yasak kararına rağmen grevlerini sürdüren Schneider Enerji işçilerind­en oluşan komite de bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası işçilere seslenen Schneider Enerji İş Yeri Baştemsilc­isi Savaş Sünbül, “Biz bu greve işçi arkadaşlar­ımızın iradesiyle çıktık. İşçinin iradesi ne ise o olsun istedik. Taleplerim­izi sendikamız­a sunacağız, o da ilgililere sunacak. Taleplerim­iz yerine gelmezse biz bu greve devam etmeye, mücadele etmeye hazırız. Sonuçları ne olursa olsun, eylemlerim­ize devam etmeye hazırız. Taleplerim­iz karşılandı­ğında işimize devam ederiz” dedi.

Öte yandan Birleşik Metal-İş dün Twitter hesabından, MESS’IN daveti üzerine MESS’LE bir görüşme yapılacağı­nı duyurdu. Gazetemiz baskıya hazırlandı­ğı sırada görüşme sonuçlanma­mıştı. (GEBZE/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
Fotoğrafla­r: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye