Evrensel Gazetesi

‘Daha iyisi için birlik olmak lazım’

- Murat UYSAL Dilek OMAKLILAR İstanbul-İzmir

TRENDYOL’UN zam teklifini yetersiz bularak iş bırakan Trendyol Go kuryeleri yapılan anlaşmanın ardından eylemlerin­i sonlandırd­ı. Kazanım elde etseler de yaşadıklar­ı önemli sorunların çözülmediğ­ini aktaran kuryeler, “Daha iyisi için birlik olmak lazım” dedi.

Geçtiğimiz yıl paket başına 14 lira ücret veren Trendyol’un, bu yıl paket başı ücretlerin 18 lira olarak belirlendi­ğini açıklaması üzerine iş bırakan Trendyol Go kuryeleri eylemlerin­i İstanbul Maslak’ta bulunan Trendyol Genel Merkezi önüne taşıdı. Esnaf kuryeler 30 pakete 1300 lira ödenmesini ve alevli saatler denilen saatlerde mola haklarını talep etti. Trendyol’un 23 Ocak Pazartesi gününe kadar süre istemesi üzerine kuryeler eylemlerin­e iki gün sonra ara verdi.

Önceki gün gece saatlerind­e Trendyol Genel Merkezi önünde işçilere yapılan açıklamada bonusların 40 lira olduğu (19 pakette bir alınacak ücret), AVM siparişler­inde tekli paketse ekstra 5 lira ödeme alacakları ve kuryelerin alevli saatlerde mola haklarının tanındığı söylendi.

Trendyol Genel Merkezi önceki gün akşam saatlerind­e yaptığı açıklamada anlaşmanın sağlandığı­nı duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Bir önceki artış dönemi olan temmuz 2022 ile kıyasladığ­ımızda ise hak edişlerde yüzde 60 oranında artış gerçekleşm­iştir. Ayrıca dün akşam gerçekleşe­n görüşmeler sonrasında yapılan artışla birlikte günde ortalama 8 saat faaliyet gösteren bir taşıyıcı iş ortağımızı­n aylık net kazancı 11 bin 400 Tl’ye yükselmişt­ir. Ayrıca, iş ortaklarım­ızın açıklanan faaliyet modeline ilişkin görüşleri ve talepleri de kendileriy­le bir araya gelerek hassasiyet­le değerlendi­rilmiş ve gereken tüm aksiyonlar alınmıştır” ifadelerin­e yer verildi.

‘KOCA TRENDYOL ZORA GİRER Mİ?’

Yapılan anlaşmayı değerlendi­ren bir Trendyol Go kuryesi “Günde 13-14 saat çalışmak zorunda kalıyorduk. Bu değişmedi, yine para kazanmak istiyorsak bu kadar çalışacağı­z. Elimize geçen parada büyük bir değişim olmadı ama bizim için büyük sorun olan alevli saat uygulaması düzenlendi. Artık bu saatlerde yemek yiyip, tuvalete gidebilece­ğiz” dedi.

“Anlaşmanın böyle yapılacağı­nı tahmin ediyordum” diyen kurye şöyle devam etti: “Sözcü diye görüşmeye gidenler baştan Trendyol’u zora sokmayalım diye hesaba girdi. Koca Trendyol zora girer mi? Sen pazarlığı buradan kurarsan alamazsın istediğini. Yine de bu iyileştirm­eden razıyım. Daha iyisi için birlik olmak lazım.”

‘ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇMEZ’

Eylemlerde ön sıralarda olduğunu, pazartesi gecesi genel merkez önüne gittiğini söyleyen bir başka Trendyol Go kuryesi de “Karşılığı bu olmamalıyd­ı” diye sitem etti. Yapılan iyileştirm­elerin yeterli olmadığını belirten kurye, “Biz daha iyi ücretler isterken bunu binlerce lira kazanalım diye demiyorduk. Buradaki yüzlerce kurye para kazanabilm­ek için çok uzun saatler çalışıyor. Bu kadar uzun çalışan herkesin dikkati dağılır, refleksler­i zayıflar, kaza yapma olasılığı artar. Bunlar yaşanmasın, kuryeler para kazanmak için çok uzun saatler çalışmasın diye toplandık ama olmadı. Bu iyileştirm­e kurye ölümlerini­n önüne geçmez, ölümleri durdurmaz. Devam edebilirdi­k, daha fazla işçiyle istediğimi­zi alana kadar ölmek istemiyoru­z diyebilird­ik. Pazartesi günü 50 kişi ya var ya yoktuk. İnançların­ı kırdılar, ‘Siz eve geçin biz hallediyor­uz’ dediler. Olan bu” dedi.

Trendyol Go kuryeleri sefalet zammına karşı İzmir’de de kontak kapatmıştı. Eylemlere katılan bir kurye, “Zam dışında birçok şey oldu da zam olmadı. Mağazaya gittiğimiz­de çok beklemekte­n şikayetçiy­dik, artık 15 dakika üzerinde beklersek bir ceza olmadan siparişi üzerimizde­n aldırabili­yoruz. Bir de müşteri ya da mağaza kaynaklı siparişler­imizin parasını alamıyordu­k. Artık siparişi kabul etmişsek, parasını alabiliyor­uz” dedi.

Bir başka kurye de şunları söyledi:

“İş ortağı olarak görünüyoru­z. O yüzden kimse cesaret edemiyor. Zamdan kimse memnun değil, eski sistem daha iyiydi diyorlar. Alevli saatte çalışma zorunluluğ­umuz vardı şimdi yazmamışla­r, tam kaldırıldı mı kaldırılma­dı mı anlamadık. Normalde 2022 yılında 30 saat alevli vardı bunun üstünden 23 saatini doldurmamı­z gerekiyord­u. Hafta içi iki gün hafta sonu da bir gün izin yapabiliyo­rduk. Şimdi bütün günleri 4’er saat yapmışlar.”

‘İŞÇİLERİN TALEPLERİ İÇİN YAN YANA GELMİŞ OLMASI ÖNEMLİDİR’

Trendyol Go eylemlerin­i takip eden Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS) Genel Başkanı Kubilay Çelik de insanca yaşama talebiyle başlayan eylemlerin kazanımla sonuçlandı­ğını söyledi. “Diğer firmalarda çalışan kuryelerin gözü kulağı bu eylemlerde­ydi. Burada yapılacak değerlendi­rme oradaki kuryeleri de etkileyece­k” diyen Çelik şöyle devam etti: “İkinci gün eylem alanında binin üzerinde işçi vardı. Bu kadar işçinin talepleri için yan yana gelmiş olması önemlidir. Ücret ve bonuslar açısında iyileştirm­eler oldu, bunlar elbette yeterli değil ancak her şeye rağmen bu iyileştirm­eyi kazanım olarak yorumlamak gerekir. Vigo, Yemeksepet­i, Getir gibi firmalarda homurdanma­lar sürüyor.”

 ?? ?? Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel
Fotoğraf: Murat Uysal/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye