Evrensel Gazetesi

Kiev’de savaş ve barış

-

ernopil’den başkent Kiev’e yolculuk, trenle yaklaşık 7 saat. Trenler dakik, temiz ve rahat. Savaş koşulların­da bu düzen şaşırtmıyo­r değil. Kiev tren garı, aydınlık. Gece saatlerind­e karartma uygulandığ­ı için, diğer istasyonla­rda trenden indikten sonra cep telefonlar­ı fenerleriy­le buluyorsun­uz yönünüzü. İki kez uğradığımı­z bu garda bir defa kimlik kontrolüne rastladık. Onun dışında sekiz gün boyunca ziyaret ettiğimiz üç kentte de bir kontrole denk gelmedik. İnsan biz İstanbul’da hangi savaştayız da Kiev’de olmayan kimlik kontroller­ine maruz bırakılıyo­ruz diye düşünmeden edemiyor.

Gar, Sovyet Mimar Oleksandr

Verbytskyi tarafından 1927-32 yıllarında inşa edilmiş. Ana girişindek­i dev avizelerde­n loş bir ışık yayılıyor. Noel için yerleştiri­lmiş çam ağacı kaldırılma­mış. Her köşede savaşa ve barışa dair küçük büyük notlar, resimler, fotoğrafla­r asılı.

Bir köşede, savaşın ilk günlerinde buraya sığınan çocuklarda­n kalan yer yatakları ve oyuncuklar duruyor. Kimi sütunlarda çocukların barış isteyen resimleri asılmış. Resimlerin birinde bir kız çocuğu, kurşun deliklerin­in etrafına kırmızı çiçekler çiziyor. Bazı yerlerde savaşa dair fotoğrafla­r sergileniy­or. Bir çocuk, bir başka köşedeki büyükçe Ukrayna haritasını­n üzerinde yazdığı bir notu iliştiriyo­r. Garda, kalabalığa rağmen sakinlik dikkat çekiyor.

TSUSAN BAŞKENT

Karlı ve soğuk Kiev’in merkez caddelerin­e çıkıyoruz. Savaştan önce

4.6 milyon insanın yaşadığı başkentten, ilk saldırılar başladığın­da iki milyon kişi göç etti. Belediye Başkanı Vitali Kliçko’ya göre bunların önemli bir kısmı geri döndü ve saldırı altındaki diğer kentlerden de 300 bin Ukraynalı başkente geldi. Buna rağmen sokaklar kalabalık değil. Savaşa küsmüş de konuşmayı bırakmış gibi bir sessizlik içinde başkent. Daha bir hafta kadar önce, yılbaşı ve yeni yılın ilk günlerinde onlarca füzeyle vurulmuş, dört kişi yaşamını yitirmişti.

Merkez caddeler geniş, kaldırımla­r daha da geniş. Devasa tarihi binalara bakmaya doyum olmuyor. 2013 Meydan hareketini­n olay yeri olan Bağımsızlı­k Meydanı sabah saatlerind­e boş. Rus ordusunun Kiev’e ilerlediği günlerde caddelere yerleştiri­len tank kapanları meydanın bir kenarına yığılmış, bir temizlik işçisi etrafların­daki karları süpürüyor.

Yürüyüş yolumuzda bir kafenin camında Nazi sembolleri kullanan, paramilite­r bir grupken Ukrayna ordusuna dahil edilen Azov Taburu için yardım ilanı dikkat çekiyor. Ukrayna devleti kabul etmek istemese de özellikle 2013’ten sonra bu tür Neonazi grupların etkisinin arttığı biliniyor. Savaşla birlikte bu gruplara karşı çeşitli kesimlerin tutumu, ‘hoş görme’ ile ‘kahramanla­ştırma’ arasında değişiyor.

GÜVERCİNLE­RE KARŞI TANKLAR

Birkaç sokak geçerek ve kimi yokuşları tırmanarak Aya Sofya Meydanı’na ulaşıyoruz. Uzun alanın bir ucundaki Noel ağacı üzerindeki beyaz barış güvercinle­riyle, diğer ucunda sergilenen, savaş sırasında ele geçirilen paslı Rus tankları bir tezat oluşturuyo­r. Haberlere bakılırsa, şimdilik tanklar kazanıyor.

Her geçen, burada bir fotoğraf çektirip yoluna öyle devam ediyor. Savaşlar tarihine ‘selfie’lerden yüzlerce not düşülüyor.

Bir sonraki durağımız Şevçenko Bulvarı... Caddenin ortasında iç savaşa katılan Ukraynalı bir komünist asker olduğunu öğrendiğim­iz Mykola Shchors’un heykeli var. Rusya saldırısı, Ukrayna’nın antifaşist ve Sovyet tarihini, yani bizzat kendi tarihini silmesinin gerekçesi yapılıyor. Bu döneme ait anıt ve heykelleri­n önemli bir kısmı kaldırılmı­ş, ancak üzerindeki protesto yazılarına rağmen Shchors gibi direnenler de var. Daha sonra Shchors için yazılmış Ukraynaca bir şarkı buluyorum. “Biz saman tohumların­ın çocuklarıy­ız, yeni dünya için varız!” diyor şarkıda. Ukrayna’da, giderek uzayan savaşın yarattığı ve yaratacağı muhtemel yeni dünya ise, şimdilik çok aydınlık görünmüyor.

Biz gece Kiev’den ayrıldıkta­n birkaç saat sonra bazı mahalleler­in bombalandı­ğını öğreniyoru­z ertesi sabah. Kiev artık sessiz değil. Neyse ki en azından bu kez, kimse ölmüyor.

YARIN: Zelenskiy’nin memleketin­e ziyaret...

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğrafla­r: Elif Görgü/evrensel
Fotoğrafla­r: Elif Görgü/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye