Evrensel Gazetesi

Oligarklar­la rant ortaklığı: Yeniden inşa kimin için?

-

KİEV’IN merkezinde Rusya’nın hava saldırıla rının yıktığı bina sayısı sınırlı. Ancak oblastın çe perlerinde­ki kent ve semtlerde yıkım büyük. Kiev Ekonomi Okuluna (KSE) göre, şubat ayın dan bu yana Ukrayna’da yaklaşık 135 bin 800 si vil bina yıkıldı. Ukrayna’nın yıkılan altyapısın­ı ra porlayan bir proje olan Rebuildua’ya göre Kiev’e bağlı Borodyanka’da 144, Makariv’de 481 bina yı kıldı, 2 bin 305’i hasar gördü. Belarus sınırından Kiev’e giden yol üzerinde bulunan Andriivka kö yünde 123 bina, Yasnohorod­ka köyünde ise 73 bina yıkıldı. Kiev merkezinin kuzeybatıs­ındaki Buça’nın işgali ise bir aydan fazla sürdü. 2 bin 514 bina hasar gördü.

Liste uzun. Birçok yerde onarımlar ve yeni den inşa başlamış, ancak Ukrayna Ulusal Mi marlar Birliğine (NSAU) bağlı Mimarlar Odasının Başkanı Anna Kyrii’ye göre bu süreçlere mimar lar ve örgütleri dahil edilmiyor. Bazı kötü yeni den inşa örneklerin­i gösteriyor Kyrii.

‘İNŞAATÇILA­R VARKEN NEDEN MİMARLARA SORALIM!’

Anna Kyrii ile Kiev’deki ofisinde buluşuyoru­z. Bir yandan savaşın kentlerde yarattığı yıkım hakkında bilgi verirken, bir yandan da böyle bir süreçte Ukrayna meclisinde­n geçen ve mimar ların büyük tepki gösterdiği bir “kentsel reform” yasasına dikkat çekiyor.

Yıkımdan başlıyoruz: “Yıkımın farklı boyutları oldu. Örneğin Mariupol’de her bina hasar gördü ya da yıkıldı. Kiev bölgesinde İrpin, Buça, Bara yanka gibi küçük kasabalar en fazla zarar gö ren yerler oldular. Bazı sokaklar boyunca evler tamamen yıkıldı. İnsanların başlarını sokacakla rı bir çatıları kalmadı.

Bu savaş tüm Ukrayna toprağı açısından bir felaket oldu aslında, çünkü biz Lviv’de (ül kenin en batısı) konut eksikliği sorunu yaşıyo ruz. Buralarda, tüm bu mülteciler­in ihtiyacını karşılayac­ak kadar büyük ölçekte yerleşim bulunmuyor. Ayrıca, Çernihiv gibi bölgelerde mimari ve anıtsal miras yıkıma uğradı. Sonuç olarak büyük bir sorunumuz var.”

Bir başka büyük sorun da yıkılan yerlerin yeniden inşasında mimarların, uzmanların gö rüşlerinin sorulmamas­ı. Kyrii, “Genel olarak Uk rayna hükümeti, hatta yerel hükümetler, karar alma süreçlerin­e mimarların, uzmanların fikir lerini katmıyorla­r. ‘Arkadaş canlısı’ inşaat şirke tiyle iş yapmak yerine neden profesyone­llere soralım, neden mimarlarla ve projeleriy­le za man harcayalım diye düşünüyorl­ar! Savaş za manında bu daha fazla yapılıyor.”

Konu, tepki gösterdikl­eri, 5655 sayılı Kent sel Reform Kanunu’na geliyor. Bu yasa 2021’de, yani savaştan önce gündeme gelmiş. Mimar ların gerçekleşt­irdiğini büyük protesto yürüyü şünün bir fotoğrafın­ı gösteriyor. “Parlamento üyeleri bu kanuna kentsel reform diyorlar fa kat bu kanun, kentlerin durumunu, kentsel planlamayı ya da mimariyi dert etmiyor, bu kanun bu alandaki tüm gücü bakanlığın elinde topluyor. Bu yasayı hazırlarla­rken hiçbir mi mar davet edilmedi, bu sürece katılmadı.”

Peki taslakta ne var?

“Bu kanunun yazarları yolsuzluğu kentsel planlama reformu aracılığıy­la sona erdire ceklerini söylüyorla­r! ‘Peki bunu nasıl yapa caksınız’ dendiğinde bütün yolsuzlukl­ar kentlerde gerçekleşi­yor, diyorlar. Bu ne denle kentsel kararlarda iktidarı yerel den alıp tamamen merkezi hükümete, bakanlığa veriyorlar. Ve bakanlık da mi marları para cezalarıyl­a kontrol edecek. Altyapı Bakanlığı ile Konut Bakanlığı birleştiri­liyor ve tüm yetki bu ba

kanlığa veriliyor.”

“En büyük inşaat şirketleri bugün bile bu ba kanlıktaki yetkililer­le iyi bağlara sahipler. Ukray na’da 2014 yılında ademi merkeziyet­çilik yönün de iyi bir adım atılmıştı, kentler ve kasabalar ka rar verme süreçlerin­de güç kazanmışla­rdı şimdi tüm bu güç yeniden merkezde toplanıyor. İkinci büyük problem bu durumun 5-7 devasa şirketin çıkarına olması. Bu kanun onlar için yazıldı. Öyle bir şekilde yazıldı ki inşaat şirketleri­ne hiçbir so rumluluk yüklenmiyo­r. Bir binada sorun yaşan dığında, bu kanun, mimarları suçlayacak, müte ahhit şirketler suçlanmaya­cak. Ukrayna’da şimdi savaş sırasında bile en büyük sorunlar bu mü teahhit şirketler tarafından yaratılıyo­r. Milletve killerini, yargıçları, bakanlık yetkililer­ini satın ala biliyorlar ve bunu kendi gözlerimiz­le gördük.”

‘OLİGARKLAR İÇİN HER ŞEY YOLUNDA’

Burada, hükümetin oligarklar­a karşı olduğu nu iddia ederek iktidara geldiğini hatırlatıy­orum. Kyrii, “Tüm oligarklar­ımız Monako’da oturuyorla­r, Dubai’de yaşıyorlar ve onlar için her şey yolun da” diyor. Yasayı hazırlayan­lar arasında Rusya destekçisi oldukları gerekçesiy­le yasaklanan muhalif partilerin de olduğunu, buna rağmen yasanın parlamento­dan geçtiğini belirtiyor.

29 Aralık 2022 tarihli bir NSAU açıklaması­nda da “Tasarı ile devlet politikası­nda yapılması ön görülen değişiklik­lerin başlıca yararlanıc­ıları Mil letvekili Dmytro Isayenko (Muhalefet Platformu - Yaşam İçin) ve uzun süredir meslektaşı olan Toplulukla­r ve Bölgeler Kalkınma Bakan Yardım cısı Natalia Kozlovska” deniyor. İktidardak­i Hal kın Hizmetkarı partisinde­n Meclis Komitesi Baş kan Yardımcısı Olena Shuliak’ın da tasarıyı des teklediği belirtiliy­or. Yasayla “Kentsel gelişimde ki tüm kontrolün Dmytro Isayenko liderliğin­deki küçük bir emlak geliştiric­ileri çevresine devre dildiği” vurgulanıy­or. Bakan Yardımcısı Kozlovs ka’nın, tasarının kabul edilmesi halinde kentsel gelişim üzerinde yetki sahibi olacağı söyleniyor. Yani Ukrayna yönetimi, “Rus işgalciler­i destekle mekle” suçladıkla­rıyla rant ortaklığı yapmayı sürdürüyor.

NSAU şu uyarıyı yapıyor, “Tasarının Cumhur başkanı tarafından imzalanmas­ı halinde Ukray na’da kentsel gelişim sadece büyük emlak geliş tirme şirketleri­nin çıkarların­a hizmet edecek. Profesyone­l topluluk ve yerel yönetimler artık inşaat kalitesini kontrol edemeyecek. Bu, belirli inşaat alanları ve bölgesel toplulukla­r içindeki tüm bölgeler için geçerli. Sonuç olarak, kentsel alanlar önemli ölçüde bozulacak. Yaşam kalite sinin düşük olduğu ve ciddi suç vakalarını­n ya şandığı bölgeler oluşacak.”

Mimarlar Odası Başkanı Anna Kyrii, hüküme tin savaş konusundak­i politikala­rını ise destekli yor. Eşi fotoğraf sanatçısı ve şu an gönüllü ola rak cephede. 20 ve 16 yaşlarında ve onların da gerekirse savaşa katılabile­ceklerini söylüyor, “Ben de Ukrayna için savaşmaya hazırım. Çünkü bu savaşı kazanmamız gerekiyor.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye