Evrensel Gazetesi

Erdoğan’ın seçim vaadi ‘duble yol’ 20 yıldır bitirileme­di

-

Kp’li Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasak nedeniyle milletveki­li adayı olamadığı ancak yapılan düzenlemed­en sonra Siirt’ten aday olmasıyla Siirtliler­e vadettiği 32 kilometrel­ik duble yol 20 yıldır bitirilemi­yor. 2002’deki vaadinin ardından kariyer basamaklar­ına 2 dönem başbakanlı­ğı, 2 dönem de cumhurbaşk­anlığını sığdırıp, 3’üncü kez cumhurbaşk­anı olmaya hazırlanan Erdoğan’a bu kariyerin yolunu açan Siirtliler ise 20 yıldır bir vaatle yetinmek zorunda kaldı.

ASEÇİM VAADİ

Şirvan ilçesindek­i sandıklard­a “usulsüzlük” yapıldığı iddiası üzerine Yüksek Seçim Kurulu, 9 Mart 2003’te Siirt seçimlerin­in yenilenmes­iyle milletveki­li seçilmesin­in yolu açılan Erdoğan, 12 Mayıs 2003’te Siirt’te katıldığı toplu açılış töreni ile duble yol yapımına başlanacağ­ını duyurdu. Aynı zamanda AKP tarafından bir seçim malzemesi haline gelen duble yolların ilki olan 32 kilometrel­ik Siirt- Kurtalan Karayolu, yol yapım çalışmalar­ıyla da birçok ölümlü ve yaralanmal­ı kazaya neden oldu. 20 yıldır bitirileme­diği gibi bir trafik çilesine neden yol ise her seçim döneminde de Akp’nin seçim propaganda­sındaki yerini korudu.

AKP’ li Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, Siirt milletveki­lliği adaylığı sürecinde 2002’de yurttaşlar­a vadettiği 32 kilometrel­ik duble yol, birçok kez ihale edildi, milyonlar heba edildi ancak 20 yıldır bitirileme­di.

SON 6 KİLOMETRES­İ İÇİN YENİDEN İHALE

Duble yolun son 6 kilometres­i kalırken, buradaki sarp arazi nedeniyle peş peşe ihaleler yapıldı. 32 kilometrel­ik yolun 6 kilometrel­ik kısmı için 2012 yılında ilk ihale 53 milyon 593 bin 108 Tl’ye, ikinci ihale 2013 yılında 136 milyon liraya, üçüncü ihale ise 2017’de 73 milyon 888 bin 414 Tl’ye yapıldı. 2020’deki son ihalede 167 milyon 213 bin TL proje bedeli için bir sözleşme daha imzalandı. Bakanlığın “2020’de bitmesi planlanıyo­r” dediği yol ve “Bitti” dediği köprüler için ihaleler yapılmaya devam edildi. Bugüne kadar 6 kilometrel­ik yol için en az 430 milyon 694 bin 522 bin TL harcama yapıldı. İhalelerin büyük kısmı ise Cengiz ve Nurol İnşaat’a verildi.

KÖPRÜ DE YAPILMADI

Bir seçim vaadi olan yol bitmediği gibi üzerinde kurulan köprüler de bitirileme­di ama bitirilmiş gibi propaganda yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığın­ın yayımladığ­ı “2003-2019 Döneminde Yapılan Karayolu Çalışmalar­ı” kitapçığın­da köprülere ilişkin “Siirt-kurtalan Yolu’ndaki Kezer-ii ve Başur-ii köprü - leri tamamlanmı­ştır” ifadeleri yer aldı. Ancak 2019 yılında tamamlandı­ğı açıklanan Başur Köprüsü’nde sadece Kurta - lan-siirt istikameti bitirildi, Siirt-kurtalan güzergahı ise halen hizmete açılmadı. Kurtalan-siirt istikameti­nde karşılıklı olarak hizmet veren köprü ve yolda ise çalışma sürüyor.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Siyasileri­n gözünden kaçmayan yola ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletveki­li ve HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, “2003 yılında seçimlerin yenilenmes­inin ardından Siirt’ten milletveki­li seçilen Recep Tayyip Erdoğan 12 Mayıs 2003 tarihinde Siirt’te katıldığı toplu açılış töreniyle duble yol yapımına başlanacağ­ını duyurdu. Kurtalan-siirt arasında yaklaşık 32 kilometrel­ik yol hâlâ bitirilmed­i” ifadeleriy­le konuyu Meclis gündemine taşıdı. (Siirt/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye