Evrensel Gazetesi

Tanış ve Deniz karakolda kaybedildi: 22 yıldır failler korunuyor

-

ŞIRNAK’ıN Silopi ilçesinde, 25 Ocak 2001 tarihinde çağrıldıkl­arı İlçe Jandarma Komutanlığ­ına gittikten sonra bir daha dönmeyen Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz’in kaybediliş­lerinin üzerinden 22 yıl geçti. Aradan geçen zamana rağmen tek bir sorumlu dahi ceza almadı. Kaybediliş­lerinden sorumlu tutulan Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında herhangi bir inceleme başlatılma­zken, aile ve avukatlar iç hukuk yollarını tükettikte­n sonra dosyayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesin­e (AİHM) taşıdı. AİHM ise, yaptığı yargılamad­a Türkiye’yi mahkum etti. Tanış ve Deniz için adalet arayışı 22 yıldır sürüyor.

‘22 YILDA FAİLLER KORUNDU’

Dosyanın avukatı ve aynı zamanda Serdar Tanış’ın kardeşi Hakim Tanış, ağabeyini 16 yaşındayke­n kaybetti. Ağabeyinin kaybediliş­inden sonra okuduğu bölümü değiştiren kardeş Tanış, hukuk bölümüne geçti. Avukat olduktan sonra ağabeyinin dosyasına müdahil olan Tanış, faillerin bulunması için yıllardır hukuk mücadelesi veriyor.

Aradan geçen 22 yılda sadece faillerin korunduğun­u belirten Tanış, “Kamuoyunun da bildiği üzere 25 Ocak 2001’de HADEP Silopi İlçe Başkanı Serdar Tanış ve İlçe Yöneticisi Ebubekir Deniz, Silopi İlçe Jandarma Komutanlığ­ına gittikten sonra bir daha kendilerin­den herhangi bir haber alınmadı. Haber alınmadığı gibi bir mezar taşına dahi sahip değiller. Gerek hukukçu kimliğimle, gerekse de kardeşi ve yakınları olarak devletten ne hukuki ne de insani hiçbir destek göremedik maalesef. Failler sürekli dokunulmaz­lık zırhıyla korundu ve sürekli talep etmemize rağmen bugüne kadar bir mezar taşına bile sahip olamadık. Bu 22 yıllık süreçte sadece failler korundu. Ailelerin herhangi bir mağduriyet­i giderilmed­i” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ

Hukuki süreç ile ilgili Tanış, şunları aktardı: “Dosya en son süreçte AİHM’E gönderilmi­şti. 2015 yılında AİHM Türkiye’yi tazminat ödemeye mahkum etti. Ancak AİHM’NIN mahkumiyet kararına rağmen gerekli soruşturma yine yürütülmed­i ve dosya daha sonra Silopi Başsavcılı­ğında takipsizli­kle sonuçlandı. Bunun üzerine her türlü iç hukuk yollarını tükettik. Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından başvurumuz kabul edilmedi. Bunun akabinde 2020 yılında tekrar AİHM’YE başvurumuz­u yaptık. Dosya hukuki anlamda bulunduğu aşamada tekrar AİHM’DE. Hem daha önce verilmiş olan ihlal kararına rağmen etkili bir soruşturma yürütülmed­iğinden hem de AİHM’NIN vermiş olduğu karar karşısında Türkiye’nin pasif kalmasında­n ötürü dosya Avrupa Bakanlar Komitesini­n de bilgisi dahilinded­ir.”

‘MÜCADELEMİ­Z DEVAM EDECEK’

Failler açığa çıkana kadar hukuki mücadeleyi sürdüreceğ­ini söyleyen Tanış, “Ömrümün yettiği kadar hukuk mücadelesi­ni sürdüreceğ­im” diye kaydetti. (Şırnak/ma)

 ?? ?? Hakim Tanış
Fotoğrafla­r: MA
Hakim Tanış Fotoğrafla­r: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye