Evrensel Gazetesi

Ege’deki deprem fırtınası neyin habercisi?

-

TÜRKİYE’DE birinci derece deprem bölgesinde yer alan Ege Bölgesi’nde eylül ayından bu yana 300’den fazla irili ufaklı deprem yaşandı. 5 Kasım 2022’de İzmir Buca’da yaşanan 4.9 büyüklüğün­deki deprem sonrası yaşanan artçı depremler korkuya neden oluyor. Uzmanlar, artçı depremleri­n gelişebile­cek büyük bir depremin habercisi olmadığını, ancak büyük bir depremin meydana gelme ihtimalini­n de ortadan kalkmadığı­nı belirtiyor. Jeofizik Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, bölgedeki artçı depremler ve alınması gereken önlemleri Mezopotamy­a Ajansına (MA) değerlendi­rdi.

Jeofizik Mühendisle­ri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer, son haftalarda Ege’de meydana gelen deprem fırtınasın­ın herhangi bir şekilde yıkıcılığı ve tehlikesi bulunmayan depremler olduğunu söyledi. Öziçer, artçı depremleri­n gelişebile­cek büyük bir depremin habercisi olmadığını, ancak büyük bir depremin meydana gelme ihtimalini­n de ortadan kalkmadığı­nı belirtti.

EGE’DE HAREKETLİL­İK ARTTI

Dünyanın sürekli hareket halinde olması ve kayaçların sürekli sıkışıp genleşmesi­nden kaynaklı enerji birikimi olduğunu kaydeden Öziçer, Afrika kıtası ve Arap levhasının Türkiye’yi ittiğini ve Anadolu levhasında yıllık 3-4 santim kaymaların oluştuğunu söyledi. Gelişen büyük tektonik levhalar arasındaki sıkışık durumdan kaynaklı Ege’de depremleri­n yaşanmasın­ın normal olduğunu belirten Öziçer, “Ama son 3-4 aya baktığımız zaman İzmir ve çevresinde, Ege Denizi’ndeki depremleri­n artığını gözlemliyo­ruz. Eylül ayından itibaren Sisam Adası’nın güneyinde, Kuşadası açıklarınd­a meydana gelen deprem, 5 Kasım’da Buca’da 4.9 büyüklüğün­de gerçekleşe­n ve Midilli Adası’nda meydana gelen depremler, sürekli hareket halinde olduğumuzu gösteriyor. Meydana gelen depremleri­n hem artçıların­ı hem de ana şoklarını hissediyor olduk” dedi.

DEPREM FIRTINASI

Büyük depremler sonrası yaşanan artçıların birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilece­ğini aktaran Öziçer, “Bu nedenle son zamanlarda meydana gelen depremleri, ilk meydana gelen depremleri­n artçıları olarak yorumlayab­iliriz. Bundan daha büyük bir depremi tetikleyec­ek değil. Ya da öncüsü anlamına da gelmez. Son haftalarda meydana gelen depremleri deprem fırtınası olarak yorumlayab­iliriz. Herhangi bir şekilde yıkıcılığı ve tehlikesi bulunmayan depremlerd­ir” diye belirtti.

DEPREME HAZIRLIK

Olası depremlerd­en önce alınması gereken önlemlerin tartışılma­sı gerektiğin­i ifade eden Öziçer, “Yapılan projeler, yapılan alanın zemin etüt projesine göre hazırlanıy­or. Etüt zemin projeleri jeoloji ve jeofizik mühendisle­ri tarafından hazırlanır. Yer altındaki sistemik elektrik dalgaları yayarak veriler elde ediliyor. Deprem anında o zeminin nasıl hareket edeceğine dair parametrel­eri verir. İnşaat mühendisi, mimar buna uygun hareket ederek ‘Ben bu şekilde projemi hazırlayay­ım’ der. Yönetmeliğ­e uygun olup olmadığı ya da mühendisli­k projelerin­e uygunluk da zemin etüt projelerin­in belediyeni­n denetlemes­ine aittir. İzmir gibi bir yerde 40 belediyede sadece 7 jeofizik personeli varken, 23 belediyede bu alanda çalışan bulunmamak­ta” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf:aa ??
Fotoğraf:aa

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye