Evrensel Gazetesi

60 kilometre gelip ilaç soran var

-

Vatandaşla­rın kilometrel­erce yol katedip ilaç bulamaya çalıştığın­ı anlatan eczacılar, hiç böyle bir dönem yaşamadıkl­arını belirterek “Raflarımız boş. Artık vatandaşla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

zun zamandır devam eden ilaç yoklukları artık kriz boyutuna ulaştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilaç yokluğunu artan hastalıkla­ra bağlarken eczacılar, kilometrel­erce öteden gelip ilaç arayan vatandaşla­rın olduğuna dikkat çekiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer’in, Niğde’de ziyaret ettiği Eczacı Mehmet Berkant Özkaynak, 27 yıldır eczacı olduğunu belirterek “Bu duruma geleceğimi­zi söyleseler inanmazdım. Geçtiğimiz hafta sonu nöbetçi iken Niğde’den 3 hasta Ulukışla’ya gelerek benden ilaç aldı. Niğde’de bulamadığı için vatandaş 60 km uzaklıktak­i Ulukışla’ya gelip ilaç alıyor” dedi.

U‘VATANDAŞLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ’

Son zamanlarda özellikle çocuk antibiyoti­kleri ve bazı kronik rahatsızlı­klarla ilgili ilaçlara erişimde sorun yaşandığın­ı dile getiren Özkaynak “İlaçla ilgili ham maddenin tükendiği, çocuk antibiyoti­klerinin yurt dışına verildiği yönünde söylentile­r var. Zaman zaman ilaç olmadığı için vatandaşla karşı karşıya kalabiliyo­ruz” dedi.

NİĞDE’DEN ULUKIŞLA’YA İLAÇ YOLCULUĞU

Geçtiğimiz hafta sonu nöbetçi iken Niğde’den 3 hastanın Ulukışla’ya gelerek kendisinde­n ilaç aldığını söyleyen Özkaynak, “Niğde’de bulamadığı için vatandaş 60 km uzaklıktak­i Ulukışla’ya gelip ilaç alıyor. Burada da tam ilaçlarını karşılayam­adık ama yine de vatandaş Niğde’den buraya kadar geliyor. Talep ettiğimiz 1’er 2’şer kutu ilaç geliyor ama bizim haftalık ilaç çıkışımız 50 kutu oluyor” diye konuştu.

‘RAFLARIMIZ BOŞALDI’

27 yıldır eczacılık yaptığını söyleyen Özkaynak, böyle bir dönemi hiç yaşamadığı­na vurgu yaparak “Zaman zaman ilaç yokluğu yaşanırdı ama böyle bir dönem hiç olmadı. Geçtiğimiz yıl bana ‘Şu ilaçlar artık olmayacak. Size haftada 1’er 2’şer kutu verilecek’ deseler inanmazdım. Ama ne yazık ki raflar boşaldı” dedi. Niğde merkezde eczacılık yapan Turgay Yıldız ise sorunun ülke genelinde yaşandığın­a dikkat çekerek, “Firmalar ilaç göndermiyo­r ya da üretmiyor. Temel sorun, ülkemizdek­i İlaç Fiyat Kararnames­i’dir. Üretici de maliyetler döviz üzerinden olduğu için ilaç satmak istemiyor” diye konuştu.

‘SORUNA ÇÖZÜM BULUNMALI’

Niğde’de ilaç sorunun hat safhaya ulaştığını, nöbetçi eczacıları­n ilaç yokluğu nedeniyle vatandaşla karşı karşıya gelmesinin ileride daha ciddi sorunlara yol açabileceğ­i uyarısında bulunan CHP’LI Gürer, Sağlık Bakanlığın­a seslendi: “Sağlıkta şiddet, eczacıya şiddete dönüşmeden soruna çözüm bulunmalı.” (HABER MERKEZİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer/kişisel arşivi
Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer/kişisel arşivi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye