Evrensel Gazetesi

HASTA MAHPUSLARA ÖZGÜRLÜK

- Hüsnü ÖNDÜL

84 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Emin Özkan için özgürlük talebi var. Bütün hasta mahpuslar için insan hakları savunucula­rı yıllardır talepte bulunuyorl­ar. Mahpuslara ses olmaya çalışıyorl­ar.

Geçen hafta Ankara’da, İHD Ankara Şubesinin önünde “Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatif­i”nin 437 haftadır süren dayanışma etkinlikle­ri vardı. Demek oluyor ki neredeyse 10 yıla yakın bir süredir, her hafta cumartesi günleri hasta mahpuslara özgürlük talebinde bulunuyorl­ar.

İHD İstanbul Şubesi Hapishanel­er Komisyonu da her hafta “F oturumu” adını verdikleri eylemde bulunuyor. 21 Ocak’ta da 565. oturumu İHD İstanbul Şubesi binası önünde gerçekleşt­irdiler. İhd’nin başka şubelerind­e de bu duyarlılık sürüyor.

İhd’nin cezaevleri­ndeki mahpuslarl­a dayanışmas­ı kurulduğu günden beri sürüyor. Hapishanes­iz bir dünya özlemi hep vardı İhd’nin, hep var…

Peki 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumu nedir?

Özkan, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu olarak bulunuyor. Kaç yıllık bir mahpus bakar mısınız? Tam 27 yıldır hapis… Kalp, damar, böbrek rahatsızlı­kları var ve demans hastası... Nöroloji, kardiyoloj­i bölümlerin­in tek başına yaşamını sürdüremey­eceğine dair raporları var. Cezasının ertelenmes­ine dair hekim raporları var. Bütün bakımını aynı koğuşta kalan mahpus oğlu karşılıyor. Ailenin verdiği bilgiye göre, oğlu mayıs ayında tahliye olacak cezaevinde­n.

Bu durumda kim bakacak 84 yaşındaki hasta mahpus Mehmet Emin Özkan’a? İHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, Özkan’ın yaşamının ve sağlığının tehdit altında olduğunu ve özgürlüğün­ün iade edilmesi gerektiğin­i belirtiyor.

İHD verilerine göre, Ağustos/eylül 2022 verilerine göre, 600’ü ağır hasta olmak üzere 1600’den fazla hasta mahpus var hapishanel­erde. Adalet Bakanlığı verilerine göre de Türkiye’de 275 bin 859 kapasiteli 384 ceza infaz kurumu var ve bu kurumlarda 314 binden fazla tutuklu ve hükümlü bulunmakta­dır.

Bu sorunun çözümünde en başta Adli Tıp Kurumunun bağımsızlı­ğı sağlanmalı. Adli tıp yetkililer­i, mahpuslar ile ilgili tıbbi etik kurallara göre davranmalı. Ulusal üstü insan hakları belgelerin­e uygun tutum almalı.

Her mahpus tıbbi muayene, sağlık ve tedavi hakkına sahiptir. Atılı suç ne olursa olsun böyledir.

Unutulması­n, devletin mahpuslara karşı da “yaşatmacıl­ık ödevi” (Prof. Dr. Bahri Savcı) vardır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye