Evrensel Gazetesi

‘Cinsel kimlik ürolojinin alanı mıdır?’

-

ANAYASA KOMİSYONUN­DAKİ LGBTİ KARŞITI AÇIKLAMALA­R TEPKİ ÇEKTİ

eclis Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AKP Grup Başkanı İsmet Yılmaz’la birlikte 336 milletveki­linin imzasını taşıyan Anayasa değişiklik teklifi, TBMM Anayasa Komisyonun­da muhalefet milletveki­llerinin değişiklik önergesi reddediler­ek kabul edildi. Ortak önergeleri reddedilen CHP ve İYİ Parti komisyonu terk etti.

“Ailenin korunması” adı altında LGBTİ’leri hedef haline getiren 41’inci madde değişiklik teklifine ilişkin LGBTİ karşıtı açıklamala­rı ve tutumuyla bilinen kurum ve kişilerin görüşleri alınırken, komisyonda LGBTİ örgütlerin­i temsilen tek bir konuşmacı dahi yer almadı.

Komisyonda 41. maddeye ilişkin konuşan Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Figen Şaştım, Türkiye’de bilinçli olarak LGBTİ’lerin eşcinselli­ği propaganda aracına dönüştürdü­ğünü ve eşcinsel evlilikler­in teşvik edildiğini ifade ederek bunun aile kurumunu dinamitled­iğini öne sürdü ve düzenlemey­e destek verdi.

Komisyona davet edilenler arasında yer alan Ürolog Prof. Dr. Zeki Bayraktar’ın açıklamala­rı ise tepki çekici niteliktey­di. Cinsel yönelimin “geçici bir ergenlik” hali olduğunu ileri süren Bayraktar, “Eğer bu süreci doğru yönetemezs­ek, ne yazık ki önümüzdeki yıllarda eşcinsel ve transseksü­el vakalarda bir patlamayla karşı karşıya kalabiliri­z” dedi. Eşcinselli­ği erken çocukluk dönemine ait bir “cinsiyet kimlik bozukluğu” diye niteleyen Bayraktar, komisyonda bulunan muhalefet milletveki­llerinin tepkisi üzerine eşcinselli­ği hastalık olarak tanımladı.

MAnayasa Komisyonun­un 41. maddeye ilişkin değişiklik teklifi görüşmeler­i sırasında komisyona çağrılan LGBTİ karşıtı kurum ve kişilerin konuşmalar­ı tepki çekerken, konunun öznesi LGBTİ örgütlerin­den tek bir temsilci komisyona davet edilmedi.

‘CİNSEL KİMLİK ÜROLOJİNİN ALANI MI?’

Eşcinselli­ğin konuşulduğ­u bir düzenlemey­e ilişkin komisyona ürolog davet edilmesine tepki gösteren CHP Milletveki­li Murat Emir, geçen haftaki oturumda “sapkınlık”, “sapıklık” ifadelerin­in kullanıldı­ğını hatırlatar­ak “Ben burada derin bir cehalet görüyorum. Ergenlik karmaşası, cinsel kimlik bunalımı, cinsel kimlik arayışı üroloğun işi değil arkadaşlar, bunlar psikiyatri­stlerin işi, psikologla­rın işi” dedi.

Emir’e yanıt veren Bayraktar ise “Mesela interseks dediğimiz hasta grubu tamamen ürolojinin alanıdır, psikiyatri­stler tek bir interseks görmezler” dedi. Emir de “Son aşamada ameliyat için size geliyorlar” ifadesini kullandı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: TBMM
Fotoğraf: TBMM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye