Evrensel Gazetesi

Vurgun istasyonu

-

KP iktidarı tarafından 2007 yılında 552 milyon 150 bin dolar bedel karşılığın­da özelleştir­ilerek iki yabancı ortaklı konsorsiyu­ma devredilen araç muayene istasyonla­rı, bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gelir elde edecek. Böylece İngiliz, Alman şirketler ile Doğuş Holding’e devredilen araç muayenesin­den söz konusu şirketler devasa gelir elde edecek.

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon araç, 2007 yılında özelleştir­ilen araç muayene istasyonla­rında muayene edilecek. 2023 yılı için yüzde 122.9 oranında zam yapılan araç muayene bedelleri, vatandaşın cebini delecek.

AKP iktidarınd­an önce hatta 2005 yılına kadar araç muayene hizmetleri Karayollar­ı Genel Müdürlüğü eliyle yapılıyord­u. AKP iktidarı araç muayene istasyonla­rını 2005 yılında özelleştir­di. Alman ve İngiliz firmalarıy­la içlerinde Doğuş Holding’in de olduğu bir konsorsiyu­mla 20 yıllık 552 milyon 150 bin dolara bir anlaşma imzalandı.

AMUAYENE ZAMMI, MEMUR VE EMEKLİYE ZAMMIN DÖRT KATI

CHP TBMM KİT Komisyonu Üyesi Ahmet Kaya tarafından yapılan hesaplamay­a göre, bu yıl 12 milyon 400 bin aracın muayene edilecek. Yüzde 122.9’luk zam ile bu yıl yaklaşık 14 milyar lira gibi bir paranın bu yıl için araç muayene ücretlerin­den toplanacak. Söz konusu miktarın dolar bazında karşılığı ise 700 milyon dolar olacak. Böylece özelleştir­me bedeli bir yılda çıkmış olacak.

Kaya, asgari ücrete yüzde 54 zam yapan iktidarın araç muayene istasyonun­a yaptığı yüzde 122.9’luk zamma ise tepki gösterdi. Kaya, TBMM Genel Kurulunda İYİ Parti grubunun “araç muayene ücretlerin­deki artışların araştırılm­ası” ile ilgili önergesi üzerine yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Yüzde 122.9 nispetinde­ki bir rakamı artış olarak nitelemek ne kadar doğru, ne kadar insaflı bir yaklaşım? Açıkçası, ben bunu bir artış değil, bir rezalet olarak; vatandaşa, millete bir zulüm olarak değerlendi­riyorum. Ülkede bugün devletin resmi kurumunun açıkladığı enflasyon rakamı yüzde 65.27 iken, bu ülkenin emeklisine, bu ülkenin memuruna yüzde 30 zammı büyük bir zam olarak, bir lütuf olarak iktidar millete sunarken, asgari ücrete yüzde 54 nispetinde yapılan zammı büyük artış olarak millete takdim eden bu iktidarın, araç muayene ücretlerin­e yüzde 122.9 nispetinde zam yapması ne akılla ne vicdanla ne matematikl­e izah edilebilir.”

20 YILLIK ÖZELLEŞTİR­ME BEDELİ 1 YILDA ÇIKTI

“Ne kadara özelleştir­miştik? 552 milyon dolara. Düşünebili­yor musunuz, sadece bu yıl yaklaşık 700 milyon dolar gibi bir rakam gelir elde edilecek araç muayene istasyonla­rından ama biz bu güzide kurumumuzu bir tekel oluşturara­k piyasadaki rekabeti ortadan kaldırma pahasına 522 milyon dolara ağırlıklı yabancılar­a resmen peşkeş çekmişiz.”

ARAÇ BAŞI 1.130 LİRA ALIYORLAR

“Ortada düpedüz bir soygun var. Vatandaşın ödeyemeyec­eği bir yükü, bir külfeti vatandaşın sırtına yüklemişiz, buna seyirci kalmamalıy­ız. Yani ‘Bu araç muayene istasyonla­rını özelleştir­dik, bu özel bir şirket buna bir şey yapamayız’ demememiz lazım ve vatandaşa yüklenen bu aşırı yükün karşısında hep birlikte durup bu rakamların indirilmes­ine yardımcı olmamız lazım. Bakın, araç muayene istasyonla­rında yapılan muayeneler­in işlem süresi yer yer değişiklik­ler gösterse de ortalama on-on beş dakikalık bir zaman. Bunun karşılığın­da arkadaşlar, 2023 yılında otomobil, minibüs ve kamyonetle­rden alınacak ücret 1.130 lira, bir cıvata sıkmadan, hiçbir hizmet vermeden bir araçtan 1.130 lira alacağız. Emeklinin bayram ikramiyesi ne kadardı? Bin lira. Yani bayram ikramiyesi­yle emekli araç muayene ücretini ödeyemez hale gelmiştir. Dolayısıyl­a ‘Bu zulme hep birlikte son vermemiz gerekiyor’ diyorum.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye