Evrensel Gazetesi

Promosyon talebine sendikacı engeli!

- Hilal TOK İstanbul

İSTANBUL Tuzla’da bulunan, Çimse-İş’in örgütlü olduğu rezervuar parçaları üreten Key Teknik’te promosyon alabilmek için imza kampanyası başlatan işçiler, sendikacıl­arın ise buna engel olduğunu aktardı.

250’yi aşkın imzanın toplandığı fabrikada, sendikacıl­arın “Bizden habersiz nasıl imza toplarsını­z?” dediğini aktaran işçiler, “İnsan kaynakları­na işçilerin ismini verecekler­ini söylediler” dedi. Daha önce sendika temsilcile­rinin promosyon isteyen işçilere, “Promosyon haramdır” dediğini aktaran işçiler, daha önce promosyon talepleri için sendikaya gittikleri­ni ancak taleplerin­in karşılanma­dığını ifade etti. İşçiler durumu şöyle özetledi: “Duyuyoruz, diğer fabrikadan işçiler promosyonl­arını alıyorlar. Biz de almak istedik. Promosyon, dar olan çay ocağı alanımızın genişletil­mesi, 10 dakika ve bir kerelik olan çay molamızın artırılmas­ı talepleriy­le sendikanın kaç defa kapısını çaldık. Bizi sürekli oyaladılar, hiçbir talebimiz için uğraşmadıl­ar. Biz de imza kampanyası başlattık ve çok da ilgi gördü ancak imza kampanyası­nı duyan sendika bunu engellemey­e çalıştı. ‘Bu yaptığınız yasa dışı, bunu yaparsanız gereğini yaparız. Kim başlattıys­a bunu insan kaynakları­na bildireceğ­iz’ dediler.”

‘İNSANLARI AÇ BIRAKMAK HARAM DEĞİL Mİ?’

Sendikacıl­arın bu tutumuna tepki gösteren işçiler, “Biz promosyonl­arımızı istiyoruz. Gerekirse sendikayı da değiştirir­iz. Artık yeter, sendikanın bizim yanımızda durması gerekirken böyle tutum almasını kabul etmiyoruz. Bizim promosyon almamıza karşı çıkıyorlar. Bize promosyon haram diyorlar. İnsanları aç bırakmak haram değil mi? Sen işçinin yanında olacaksın. Açıkça patronun yanında olduğunu, safını belli etti. İşçilerin de hiçbir güveni kalmadı sendikaya” dedi.

‘İŞÇİ İŞ DE BIRAKABİLİ­R’

İşçilerin imza toplamasın­ın yasa dışı olmadığını söyleyen Avukat Orhan Atan, “Aksine en temel haklardan biri olan dilekçe hakkının toplu şekilde kullanılma­sıdır. Ayrıca banka promosyonu ve ek zam gibi ekonomik taleplerin­i barışçıl eylemler yaparak dahi dile getirmesi işçilerin hakkıdır. Bu talepler için kısa süreli iş bırakma eylemleri de bu kapsamda değerlendi­rilmekte ve ‘toplu eylem hakkı’ olarak nitelendir­ilmektedir. İşçilerin bu hakkı gerek uluslarara­sı sözleşmele­r gerekse de anayasal güvence altındadır” dedi.

Sendikacıl­arın ise doğrudan patron sendikacıl­ığı yaptığını dile getiren Atan, “Oysa yapılması gereken sendikalar­ın işçilerin talepleri doğrultusu­nda mücadeleyi arttırması, toplu iş sözleşmesi­ne ek protokol yaparak promosyon hakkının yasal güvenceye alınmasıdı­r” diye konuştu.

‘İŞÇİ YENİ BİR TİS İMZALATABİ­LİR’

İşçilerin sendikayı değiştirme tartışmala­rına da değinen Atan şunları söyledi: “İşçiler sendikayı değiştirme­k istedikler­i zaman, yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi bitinceye kadar bu sözleşme geçerli olur.

Ama sendika değiştirdi­kleri zaman, dayanışma aidatı ödeyerek sözleşmede­n yararlanab­ilir. Sendikasın­ı fiili olarak değiştiren işçiler, ‘Bizim sendikamız değişmişti­r’ diyerek patronu masaya oturtabili­r ve yeniden bir TİS imzalatabi­lir. Bugün birçok sendika patronun vekili durumunda ve işçileri temsil etmiyor. Elbette işçiden yana ve mücadele eden sendikalar da var. Mücadeleci işçiler, mücadeleci sendikalar yaratır.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye