Evrensel Gazetesi

Ücret skalasıyla ezilmek istemiyoru­z

- Bir kamu işçisi Ankara

Ben kamuda daimi işçi olarak çalışan, vasfı olan bir işçiyim. Benim cebime saatlik 43 TL geçiyor. Bin türlü sınav ve mülakatla işe girdim. İşe girerken bir de NASA’YA pilot alacaklarm­ış gibi tam teşekküllü sağlık raporu istediler. Bunları kabul ederek işe girsek de her ay 300 liraya yakın sendika aidatı ödeyen birinin saatlik ücretinin 43 TL olmaması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

Ücret skalasının değiştiril­mesini istiyorum. Bu adaletsizl­ik bu sözleşmede ortadan kaldırılma­lıdır. İş yerinde bu durumu konuştukça huzurumuz bozuluyor ve daha kaliteli bir iş çıkaramıyo­ruz.

TÜRK-İŞ NEYE İMZA ATACAK?

Uluslarara­sı Sendikalar Konfederas­yonunun (ITUC) yaptığı araştırmay­a göre Türkiye, işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasında... Raporda, 2021’de işçi hakları açısından en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Brezilya, Filipinler, Honduras, Mısır, Kolombiya, Myanmar, Türkiye ve Zimbabve oldu.

Bu tabloda AKP iktidarı 2023 yılı için asgari ücrete yüzde 54 zam yaptı. Komisyonda işçileri temsil eden, kamuda da yetkili olan Türk-İş bu zammı beğenmedi ve imza atmadı. Başka da bir şey yapmadı.

Şimdi soruyorum;

- Hükümet kamu işçisinin ücretlerin­e yüzde 54 zam yapacak mı?

- Yüzde 54’lük zammı beğenmeyen Türk-İş, acaba kamu işçisi için ne kadarlık bir zammı beğenip imza atacak? Memurlara verilen refah payını biz de alacak mıyız?

VERGİ YÜKÜ ALTINDA EZİLİYORUZ

Ayrıca 2023 gelir vergisi dilimleri belli oldu. 70 bine kadar yüzde 15, 70150 bin arası yüzde 20, 150-550 bin arası yüzde 27, 550-880 bin arası ise yüzde 35 oldu. 2023 yılında da bir değişiklik yok. İşçiler yine vergi yükünün altında ezilecekti­r. Aynı hesap aynı vergi kesintisi devam edecek.

Arkadaşlar bizim elimize geçen gelirlerim­izin hepsinden kuruş alsak da vergisini veriyoruz. Ben kendi brüt maaşıma göre mart ayında yüzde 20 vergiye giriyorum. Mart ayında enflasyon farkı ile birlikte TİS sözleşmesi­yle brüt maaşlarımı­z artacağı için haziranda yüzde 27 vergi dilimine gireceğim. Bu arada vergi kesintisi nedeniyle ücretlerim­izde 12 puanlık bir eksilme oluyor.

Asgari ücretin gelir vergisi istisnası 1276 lira, damga vergisi indirimi ise 76 lira. Gelir vergisi istinası ve damga vergisi indirimi yansıyacak. Asgari ücretli 70 bine girince gelir vergisi istisnası ise 1701 lira. Asgari ücretliler net üzerinden gelir vergisine girdiği için 9. ay kesinti başlayacak... 2023 çok zor geçecek. Çarşı, pazar ve market fiyatları yükselecek ama vergi kesintiler­i de devam edecek.

Meydanlard­a şov yapan sendikacıl­ar bu masalara bizi temsilen oturuyorla­r. Asgari ücretin biraz üzerinde çalışanlar olarak skala adaletsizl­iği ile mağdur ediliyoruz. Bu adaletsizl­iği düzeltmek için ne yapacaksan­ız yapın. Ne sabretmek ne de başka telkinleri­nizi duymak istiyoruz. Kamuda alt sınırda kalanlara iyileştirm­e yapmak yerine skala adaletsizl­iğini kaldırın. Bu skala meselesi de kamu işverenini­n kurnazlığı­dır. Bu durumu çözmezseni­z biz skala mağduru işçiler de size gereken dersi vereceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye