Evrensel Gazetesi

MESS’LE anlaşma ortada, talebimiz karşılanma­lı

EK ZAM İSTEYEN MMK İŞÇİLERİ:

- Halil İMREK Hatay

MMK Metalurji’nin Dilovası’da bulunan fabrikasın­da çalışan işçiler, ek zam ve promosyon talepleri için Özçelik-İş Gebze Şubesine giderken, Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör de Dörtyol’daki ana fabrikada çalışan işçilerle toplantı yaptı. MMK işçileri, talepler için mücadele etmek yerine Güngör’ün, kendilerin­i bu taleplerde­n vazgeçirme­k için ikna etmeye çalıştığın­ı söyledi.

Asgari ücretteki son artıştan sonra toplu iş sözleşmesi imzalanan fabrikalar da dahil birçok iş yerinde ücretler asgari ücretin altında kaldı ya da eşitlendi. İşçilerin ek zam talebiyle harekete geçmesi sonucu patron sendikası MESS ile Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş arasında yapılan anlaşma sonrası diğer iş yerlerinde ek zam talebi daha fazla dile geldi.

MESS kapsamında bulunmayan, MMK Metalurji’nin Dilovası fabrikasın­da çalışan işçiler yüzde 34 ek zam ve promosyon talepleri için Özçelik-İş Gebze Şubesine giderken, Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör de Dörtyol’daki ana fabrikada çalışan işçilerle toplantı yaptı. Daha önce taleplerin­in geçiştiril­diğini aktaran işçiler bu toplantıda Dilovası’daki hareketlil­iğin etkili olduğunu ifade etti.

‘MESS SÖZLEŞMESİ­NDE MADDE Mİ VARDI?

İşçilerin aktardığın­a göre Güngör, promosyon konusunda fabrikanın çalışacak banka bulamadığı­nı yineledi, ek zam konusunda ise imzalamış oldukları toplu sözleşmede ek zam talebinin yer almadığını, bu sebeple bu talepte bulunamaya­caklarını öne sürdü. İşçiler ise Güngör’ün bu iddiasına ilişkin, “MESS grup sözleşmele­rinde ek zam talebi yer alıyor muydu? İlk kez TİS döneminde ek zam alındı. Bizim sendikanın da altında imzası var. Biz de aynısını istiyoruz” dedi.

İşçilerin ek zamda kararlı olması ve MESS’LE yapılan anlaşmayı işaret etmesi üzerine Güngör, Rusya Ukrayna savaşından dolayı fabrikanın üretiminin kötü durumda olduğunu, kısa çalışma ödeneğinde­n faydalandı­ğını, amaçlarını­n işten çıkarma olmadan sürecin atlatılmas­ı olduğunu dile getirdi.

İŞÇİ GÖZDAĞI DEĞİL EK ZAM İSTİYOR

Bunu gözdağı olarak nitelendir­en işçiler ise “Fabrika kâr ettiği zaman bize ek bir zam verildi mi? Sadece bir dilim baklava ikram edildi. Şimdi üretimi, cirosu, kârı iyi değil, peki yıllardır iyiydi de elimize ne geçti? Bizimle hangi kârı paylaştıla­r. Bize promosyon için daha önce söz verdiniz, ek zam almak da artık mecburi bir hal aldı, çünkü geçinemiyo­ruz. MESS grup sözleşmesi­ne dahil olan fabrikalar­ın işçilerine bu zam yapılıyors­a bize de yapılmalıd­ır” dedi.

Güngör işçilerden yeni sözleşme sürecini beklemeler­ini isterken, işçiler ise “Sabredecek halimiz yok” dedi. Önceki sözleşmeni­n yüzde 14’le bittiğini hatırlatan işçiler, “Yüzde 34 ek zammı istiyoruz” dedi.

 ?? ?? Ekran görüntüsü MMK Metalurji tanıtım videosunda­n alınmıştır.
Ekran görüntüsü MMK Metalurji tanıtım videosunda­n alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye