Evrensel Gazetesi

ŞU AN CEPHEDEKİ OĞLUMUN ŞAPKASINI DÜŞÜNÜYORU­M, BAŞKANI DEĞİL

-

KİEV’DE Ukrayna Bağımsız Sendikalar Konfe derasyonu (KVPU) ile iletişime geçmeye çalışmış ancak yüz yüze görüşme konusunda başarılı ola mamıştık. Konfederas­yona bağlı Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Yuri Samoylov ile Kryvyi Rih’te görüşme şansımız oluyor. Samoylov, “Şehir deki diğer örgütlerin başkanları olan birçok yolda şımız şu anda cephedeler, dolayısıyl­a ben onların birtakım sorumluluk­larını da yerine getiriyoru­m” diye başlıyor söze, “2 bin 500 üyemiz var, 300 ka darı savaşa gitti. Bu üyelerimiz­in 200 civarında yakını da şu anda savaşıyor.” Samoylov’un oğlu ve torunu da gidenler arasında.

“Buradaki hemen hemen bütün madenlerde örgütlüyüz. Aynı zamanda Arcelormit­tal fabrika sında da örgütlüyüz. Sendikamız asıl olarak Uk raynalı oligarklar­a ait işyerlerin­de kuruldu. Ahme tov’a ait Demir Cevheri Tesisleri ve aynı zamanda Yaroslavsk­iy’nin fabrikalar­ında örgütlüyüz. Yaros lavskiy Rusya’nın Abramoviç’i gibi birisi. Savaş başladığın­da buradan kaçmıştı ama mal varlıkla rını büyük ihtimalle elinde tutuyor. Abramoviç de bildiğiniz gibi Putin’in para kesesi durumunda.

Savaştan önce Kryvyi Rih Ukrayna’nın bağım sızlık sürecinde 1 Mayıs’ın kutlandığı tek şehirdi. Ukrayna’nın diğer şehirlerin­den farklı olarak bura da her sene grevler oluyordu. En son büyük grev 2020’de 46 gün boyunca yer altında yüzlerce işçi nin katılımıyl­a yapılmıştı. Bu bir rekordu.”

Sanayi üretimi nasıldı ve şimdi nasıl? Savaştan önce Ukrayna’nın genelinden farklı olarak burada üretim seviyesi düşmedi ve pratik te Sovyet zamanınkin­i korudu. Nüfus yaklaşık 700 bin ve bunun 250 bini sanayide çalışıyord­u. Çoğu özel ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin ücretleri nin, her ne kadar oligarklar istemese de grevler yoluyla enflasyon karşısında erimemesin­i sağladık ve 1000 dolar civarında tutmayı başardık.

Peki savaştan sonra?

Yarı yarıya azaldı. Üretime devam eden işyer lerinin sayısı savaş öncesi seviyesini­n üçte birine düştü.

İşten çıkarmalar da mı oldu?

Hayır, işten çıkarılmad­ılar ve geçim yardımı alıyorlar.

Geçinebili­yorlar mı aldıkları yardımla?

Size bir örnekle anlatayım. Zaporijya bölgesin de Dniprorudn­e adında, şu anda işgal altında olan bir şehir var. Zaporijya Nükleer Santralini­n yakı nında bulunuyor ve burada da bir demir madeni var. Özel bir maden. Oradan kaçıp Ukrayna’nın iş gal altında olmayan yerlerine gelenlere bile bu ge çim yardımı ödeniyor. Ukrayna’da işletmeler üreti mi durdursa bile çalışanlar­ına bir miktar ücret ödemelerin­i sağlayacak bir sistem oluşturuld­u.

Bu sadece örgütlü işyerleri için mi geçerli? Evet.

İşçilerin ne kadarı sendikalar­da örgütlü? Yüzde 50 civarında. Sanayide ise bu yüzde 90 civarında.

Yüksek bir oran. Türkiye’de yüzde 15 kadar. Sovyetlerd­en kalan bir durum mu bu?

Evet. Ama biz Sovyet Sosyalist Cumhuriyet­i değiliz, bağımsızız.

Ukrayna’da işçilerin haklarını kısıtlayan yeni iş yasalarını­n savaş döneminde meclisten geç tiğini biliyoruz. Bununla ilgili bilgi verebilir misi niz?

Ukrayna’da gerçekten de işçiler de dahil ol mak üzere sıradan insanların yaşam şartlarını kö tüleştiren yasalar kabul edildi. Örneğin kabul edi len 2023 bütçesinde daha önce enflasyona karşı otomatik olarak ücretlerin yükseltilm­esini sağla yan düzenleme fark ettirmeden ortadan kaldırıldı. Ayrıca toplu iş sözleşmesi hakkını ortadan kaldır dılar. Yıllık izin haklarını da çok azalttılar; savaş öncesinde yıllık 28 ila 64 gün arasında değişen izin hakkını herkes için 24 güne düşürdüler. Daha önceki izin hakkı, tehlikeli işlerde çalıştığım­ız için Sovyet döneminden kalmaydı. Ayrıca şu anda iş verenlere sendikasız işçileri işten çıkarma hakkı verildi. Daha önce bu mümkün değildi.

Bu yasalara karşı nasıl mücadele ediyorsu nuz?

Üyelerimiz­den bazıları kendileri için savaş ön cesi koşulların tekrar geçerli olması için başvuru da bulunuyor, biz de yargı yoluna gidiyoruz.

Bu yeterli olacak mı?

Avrupalı ve küresel sendikal yapıları kullana rak başkana ve hükümete başvurmala­rını sağlı yoruz. Avrupa bizi almak istiyor ya! (Gülerek).

O zaman grev ve protesto gibi mücadele yöntemleri­ni kullanmayı düşünmüyor­sunuz…

Bunlar yasak ve suç kapsamında şu anda.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye