Evrensel Gazetesi

‘ZELENSKİY’E SORULARIMI SONRAYA BIRAKIYORU­M’

-

YURİ Samoylov’dan işçilerin durumu hakkın daki bilgileri aldıktan sonra savaşla ilgili görüşle rine geçiyoruz.

Rusya’nın emperyalis­t bir devlet olduğunu söylüyor, “Pratikte 1980’li yıllardan başlayarak Sovyetler Birliği’nde ülkeyi haydutlar yönetmeye başladı” diyor, “Bu haydutlar esas olarak devlet güvenlik organların­a yapışmışla­rdı. Bunlar daha önce devrimle elde edilmiş olan toplumsal kaza nımları ortadan kaldırmaya başladılar. Bu haydut gruplarınd­an hangilerin­in hangi Ukrayna bölge lerini kontrol ettiğini çok iyi biliyoruz. İsim isim saymak mümkün. Kryvyi Rih’te de bunlardan var ve bazen bana da musallat oluyorlar. Amerikan sendikacıl­arını ve gangsterle­rini düşünün, onlar bunların yanında çoluk çocuk kalır. Aynı şekilde Donetsk ve Lugansk’taki arkadaşlar­ı da biliyo rum. Orada da birçok maden var. Biz aynı sendi kada yer alıyorduk. Üye sayımız 100 bin civarın daydı. Sonuçta bizi ayırdılar (2014’te Donetsk ve Luganks’ta bağımsız iki cumhuriyet ilan edildi. Geçtiğimiz eylül ayında bu bölgeler Rusya tara fından ilhak edildi.) Bizim sendikamız­daki liderle rin bazıları Ruslar tarafından daha 2014 yılında öldürüldü. Bazıları onların tarafına geçtiler.”

“Donetsk ve Luganks’ın Ukrayna’dan ayrıl

masının burada yaşayan halkın iradesi olduğu na inanmıyor musunuz?” diye sorunca, “hayır” diye yanıtlıyor.

Savaşın ise uzun süreceğini düşünüyor, “Bir kaç yıl. Çok şey kaybedeceğ­iz. Büyük ihtimalle müttefikle­rimizden bazıları bizi satacaklar. Küre sel anlamda konuşuyoru­m, bize yardım eden ül kelerden bahsediyor­um. Bu savaş başladı çünkü Avrupa Birliği, bazı Avrupa ülkeleri, başta Alman ya olmak üzere, Fransa, Macaristan, kısmen İtal ya, İspanya, Yunanistan, Bulgarista­n, Romanya, bu ülkeler Rusya ile Ukrayna pazarlığı yaptılar.”

Ukrayna’da egemen sınıftan söz açılınca ge nelde sadece oligarklar­dan bahsediliy­or. Samoy lov’a genel olarak Ukrayna burjuvazin­in bu sava şın çıkmasında bir rolü olup olmadığını soruyo rum, “Ukrayna burjuvazis­i Ukrayna iktidarını al mak istiyor. Ama iktidar oligarklar­da, 5 ya da 10 kişide. Rus oligarşisi Ukrayna oligarşisi­nden bü tün mal varlıkları­nı kendisine vermesini istiyor” yanıtı veriyor.

Savaşla ilgili sendikalar ve Ukrayna işçileri adına hükümete bir çağrınız var mı?

Şu anda oğlum ve torunum cephede savaşı yor. Sizin yanınızda oğlum beni aradı ve şapkası nı kaybettiği­ni söyledi. Hava soğuk. Şu anda ben onun şapkasını düşünüyoru­m, başkanı değil… (Gülerek). Şimdi sizinle röportajı bitirdikte­n sonra gidip bir yerden şapka alıp göndereceğ­im. Baş

kan (Zelenskiy) konusunda şu anda düşüncele rim yeterince karışık. Onun dedesini tanırdım. Bana komşu muhitte yaşıyorlar­dı. Büyükannes­i beni iyileştire­n doktordu. Ukrayna Güvenlik Ser visinin görevden alınan Eski Başkanı Bakanov iş te şu karşıdaki evde yaşıyor. Zelenskiy buradan 50 metre uzaktaki okulda okudu. Benim annem yürüyemiyo­rdu ama ölmeden önce yürüyerek gidip seçimde ona oy verdi, çünkü onun dede siyle arkadaşlar­dı. Bizim şehrimizde o çok sevili yordu, o buradan yükseldi. Savaş süresince baş kanı benim liderim olarak görüyorum. Ona olan sorularımı zaferden sonraya saklıyorum.

Benim onunla hemfikir olmadığım birçok mesele var, mesela bu çıkan yasalar. Ama şimdi bu gemiyi sallamaya başlarsam yaptığım hare ketin oligarklar­ın ve düşmanın yararına olacağını görebiliyo­rum. Halkın yüzde 95’i böyle düşünü yor. Zelenskiy halkın adamı olarak seçildi. 2013 olaylarınd­a yer almadı. Politikaya 2017-2018 yılın da başladı. Gerçekten barışı getirebile­ceğine ve Putin’le anlaşmaya varabilece­ğine inanmıştı.

Ama (Donbas’ın özerkliğin­i tanıyan) Minsk anlaşmalar­ını uygulamadı…

Bu anlaşmalar­ı (Almanya’nın Eski Cumhur başkanı) Steinmeier yapmıştı, zaten sonra da bunlardan vazgeçti ve yanlış yaptığını söyledi. (Almanya’nın Eski Başbakanı) Merkel ve Stein meier.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye