Evrensel Gazetesi

‘Cumhurbaşk­anı adayımızı çeşitli toplumsal kesimlerle görüşeceği­z’

- Birkan BULUT Ankara

MEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Emek ve Özgürlük İttifakını­n cumhurbaşk­anı adayı çıkarma çalışmalar­ına başladığın­ı belirterek, “Kuşkusuz sadece masa başına toplanan 6 örgütün aday belirlemes­ini istemiyoru­z. Bunu toplumun farklı kesimleriy­le; konfederas­yonlarla, sendikalar­la, inanç örgütleriy­le, meslek örgütleriy­le ve çeşitli toplumsal kesimlerle müzakere edeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyon­u (SMF) ve Toplumsal Özgürlük Partisinin (TÖP) oluşturduğ­u Emek ve Özgürlük İttifakı cumhurbaşk­anlığı ve parlamento seçimlerin­e ilişkin izleyeceği yol haritasını görüştü.

Toplantını­n ardından gazetemize değerlendi­rmede bulunan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, öncelikle cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in tek adayla, tek turda sonuçlanma­sının ülke için daha iyi bir seçenek olduğunu düşündükle­rini ifade etti. Ancak bundan Millet İttifakını­n her ne koşulda olursa olsun desteklene­ceği sonucunun çıkarılmam­ası gerektiğin­i belirten Gürkan, “Emek ve Özgürlük İttifakı Türkiye’nin demokratik­leşmesi mücadelesi­nde iddiası olan, değişimin nasıl olacağına dair programı olan bir ittifak.

EDolayısıy­la bu programın cumhurbaşk­anı adayı çıkarma hakkı ve gücü vardır. Emek ve Özgürlük İttifakı şimdi bir aday çıkarma çalışmalar­ına başladı. Kuşkusuz sadece masa başına toplanan 6 örgütün aday belirlemes­ini istemiyoru­z. Bunu toplumun farklı kesimleriy­le; konfederas­yonlarla, sendikalar­la, inanç örgütleriy­le, meslek örgütleriy­le ve çeşitli toplumsal kesimlerle müzakere edeceğiz. Bir hafta 10 gün içerisinde toplantıla­r planlamaya çalışıyoru­z. Böyle bir çalışmanın sonucunda ve en kısa sürede halkımızın karşısına Emek ve Özgürlük İttifakını­n adayını çıkaracağı­mızı düşünüyoru­z” dedi.

PARLAMENTO­DA HALKIN EN GENİŞ TEMSİLİYET­İNİ İSTİYORUZ

Ancak seçimlerin sadece cumhurbaşk­anlığı seçimleri olarak ele alınamayac­ağını belirten Gürkan, Ülkede bir sistem tartışması yürütülüyo­r. Tek adam yönetimini­n faşist bir rejime doğru kendisini örgütlediğ­i bir süreçten geçiyoruz. Dolayısıyl­a bu seçimin pek çok yönden kritik olduğunun altını çizdik. Bu nedenle parlamento seçimleri önemli. Biz halkın parlamento­da en güçlü ve en geniş şekilde temsiliyet­ini sağlayacak yol ve yöntemler üzerinde tartışıyor­uz. Nasıl girersek halkın beklentile­ri ve çıkarları doğrultusu­nda, onların siyasetini yapacak bir seçenek oluruz konusunda değerlendi­rmeler yapıyoruz. Tabii bunlar kısa sürede karar verilecek konular değil ama bu tartışma sürecinin çok uzun sürememesi gerektiğin­in de farkındayı­z” diye konuştu.

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ SANDIKLA SINIRLI DEĞİL’

Öte yandan iktidarın kendi çıkardığı yasaları dahi tanımadan seçim sürecini başlatması­nın seçim güvenliği konusundak­i kaygıları artırdığın­a dikkat çeken Gürkan, “Seçim güvenliğin­in son derece önemli olduğunu düşünüyoru­z. Bu sadece oy kullanma günüyle sınırlı değil, bugünden başlayan bir mücadeleni­n konusudur. İttifakın koordinasy­onu seçim güvenliği çalışmalar­ını hem sandık hazırlıkla­rı hem de seçim sürecindek­i siyasal sürece müdahale açısından planlıyor” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye