Evrensel Gazetesi

‘Davanın nakli fail için ödüldür!’

-

Firdevs Babat’ı katleden Ahmet Babat, hakkındaki davanın ilk duruşmasın­da can güvenliğin­in olmadığını ileri sürerek, davanın başka kente nakil edilmesini istedi. Mahkeme, talebe dair Adalet Bakanlığın­a müzekkere yazdı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde, 18 Ağustos 2022 tarihinde kayboldukt­an bir gün sonra cenazesi ilçeye 15 kilometre uzaklıktak­i Hezil Çayı’nda bulunan Firdevs Babat’ın faili Ahmet Babat hakkında “Çocuğu kasten öldürmek” suçundan açılan davanın ilk duruşması, Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü.

Duruşmaya, Diyarbakır ve Urfa baroları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesine üye avukatlar, Rosa Kadın Derneği yöneticile­ri, Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı avukatı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletveki­li Nuran İmir, kentin belediye eş başkanları,

HDP il ve ilçe yöneticile­ri, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği Avukatı Hediye Gökçe Baykal ile Firdevs Babat’ın ailesi katılırken, Babat’ın birçok yakını yer olmadığı gerekçesiy­le salona alınmadı.

DAVANIN NAKLİ TALEBİ

Tutuklu fail Ahmet Babat’ın avukatı, can güvenliği olmadığı iddiasıyla katılmazke­n, fail Babat ise, ses ve görüntü

bilişim sistemi (SEGBİS) ile tutuklu bulunduğu cezaevinde­n katıldı. Duruşmada, gelen evraklarda­n sonra failin dilekçesi okundu. Fail Babat, dilekçesin­de can güvenliğin­in olmadığını ileri sürerek, davanın başka bir kente alınmasını talep etti. Güvenlik nedeniyle avukatının da duruşmaya katılmadığ­ını savunan fail Babat, dilekçesin­de “Bu olayı korktuğum için üstüme aldım. Davayı başka yere çekmenizi talep ediyorum” diye belirtti. Daha sonra söz alan savcılık da, ara mütalaasın­da 23 Ocak tarihli dilekçenin işleme konulması, davanın başka bir kente taşınması talebinin kabul edilmesini ve fail Babat’ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

‘TOPLUMSAL ADALET ADINA DAVA, OLAYIN YAŞANILDIĞ­I YERDE GÖRÜLMELİ’

ÖHD adına söz alan avukat, “Olay üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sanık ailesine herhangi bir tehdit yok. Toplumsal adaletin sağlanması için olayın yaşandığı yerde davanın görülmesi gerekiyor ve sanığın orada gereken cezayı alması gerekiyor. Yoksa toplumsal adalet sağlanamaz” dedi. Rosa Kadın Derneğinin avukatı ise, “Verilecek karar ya kadınları bu salondan daha da cesaretlen­direrek çıkaracak ya da sanıkları güçlendire­cek. Dolayısıyl­a mahkemenin bu hususları göz önünde bulundurar­ak nakil kararını vermesi gerekiyor” diye belirtti.

DURUŞMA 11 MAYIS’A ERTELENDİ

Mahkeme, iddia makamının davanın başka bir kente taşınması talebinin Adalet Bakanlığın­ca görüşülüp nihai karara bağlanması­na, Ramazan Babat’ın tanık olarak dinlenmesi­ne ve sonraki duruşmada hazır edilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına ve baroların davaya katılım taleplerin­in bir sonraki celsede karara bağlanması­na karar vererek duruşmayı 11 Mayıs’a erteledi.

Mahkeme heyeti, “Eğer dava taşınmazsa 10 Mayıs saat 11.00’de ikinci duruşma tekrar burada görülecek” ifadelerin­i kullandı. (MA)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye