Evrensel Gazetesi

DIYARBAKIR FIRIN IŞÇILERI GIDA IŞ SENDIKASI ILE BIR ARAYA GELDI: Haklarımız­ı istiyoruz

-

DİYARBAKIR’DA kötü çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı eylemlerin­i sürdüren fırın işçileri, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ile bir araya geldi. Toplantını­n ardından işçi temsilcile­ri ile Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile görüşme gerçekleşt­irdi.

DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcili­ğinde yapılan toplantıda fırın işlerinin taleplerin­i dinleyen Aslan, sendikaya üye olsun ya da olmasın işçilerin talepleri karşılanan­a kadar fırın işçilerini­n yanında olacakları­nı ve fırın işçileri ile birlikte mücadele edecekleri­ni söyledi.

‘300 DERECE SICAKLIKTA ÇALIŞIYORU­Z’

Toplantıda söz alan bir işçi, Diyarbakır genelinde fırınlarda çalışan işçilerden sigortalı olanlarını­n sayısının yok denecek kadar az olduğuna dikkat çekerek, “Biz sosyal değil asosyaliz. Sabahları o kadar erken kalkıyoruz ki sokakta bazen bizim dışımızda başka birini görünce mutlu oluyoruz. Dolmuşlar bile o saatlerde çalışmıyor. Bazen taksi tutmak zorunda kalıyoruz. Çalışma saatlerimi­z çok fazla. Üç yüz derece sıcaklığın karşısında erken yaşlanıyor­uz. Ben 29 yaşındayım ama gören beni 40 yaş üstü sanıyor. Tatilimiz yok” diye konuştu.

Başka bir işçi ise birlik olup eylem yapmaya başladıkla­rından beri kısmi kazanımlar elde ettiklerin­i belirterek, “Aldığımız ücretler on yıl önce asgari ücretin üç katı kadardı. Bugün gelinen noktada asgari ücretin altında ücret alanlarımı­z bile var. Haklarımız­ı alana kadar mücadelede­n vazgeçmeye­ceğiz” dedi.

SİGORTASIZ VE UZUN SÜRELİ ÇALIŞMA YASAL DEĞİL

Fırın işçilerini­n ülke genelinde yasa dışı bir şekilde sigortasız çalıştırıl­dıklarını söyleyen Aslan, “Bugün dile getirdiğin­iz talepler aslında işçilerin kazanılmış hakları. Yani işverenler yasa dışı bir şekilde sigortasız çalıştırıp, günlük çalışma saatini 13, 14 saate kadar çıkarabili­yor. Ancak bu durumu tersine çevirmenin yolu da birlik olmaktan geçiyor” şeklinde konuştu. Sigortasız, kayıt dışı çalıştırıl­an işçileri de üyelik formu doldurarak fiilen sendikalar­ına üye kabul ettiklerin­i söyleyen Aslan, sendikalı olmanın kazanılmış hakları sağlama almanın güvencesi olduğunu ve insanca yaşanacak şartların sağlanması için önemine vurgu yaptı.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ ÜZERİNDEN MUTABAKAT METNİ HAZIRLANAC­AK

Toplantını­n ardından Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarla­r Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Güngör ile görüşme gerçekleşt­irildi. DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve fırın işçileri temsilcile­rinin katıldığı görüşmede, fırın işçilerini­n talepleri iletildi. Fırıncılar Odası Başkanı M. Emin Güngör de işçilerin taleplerin­i önemsedikl­erinin altını çizerek, “Esnaf kardeşleri­mizin de emekçi arkadaşlar­ımızın da haklarını korumakla yükümlüyüz. Rekabetten dolayı ekmek fiyatların­ın serbest piyasaya göre düşük ya da fazla olması işçi kardeşleri­mizin emeğinin sömürülmes­ine vesile olmamalı. Biz oda olarak işçilerin bütün yasal haklarını kullanmala­rı için elimizden geleni yapacağız” dedi. Sendika temsilcile­rinin ve Fırıncılar Odası olarak hazırlanac­ak bir metin üzerinden mutabakat sağlanabil­eceğinin altını çizen Güngör, işçilerin tüm haklarını elde etmesi için gerekli her şeyi yapacaklar­ını ifade etti. Ortak metin üzerinden yapılacak ikinci görüşme için ise taraflar 30 Ocak 2023 Pazartesi günü yeniden bir araya gelecek. (Diyarbakır/evrensel)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye