Evrensel Gazetesi

Almanya adım adım savaşın parçası oluyor

- Yücel ÖZDEMİR Köln

G14 TANK GÖNDERECEK

Almanya’nın Ukrayna’ya gönderme kararı aldığı Leopard 2 tankı (Fotoğraf: U.S. Army Europe/flickr ) eçen hafta Ramstein ABD üssünde “Ukrayna Bağlantı Grubu” adı altında yaklaşık 50 ülkenin savunma bakanının katıldığı konferanst­a, Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını­n verilmesin­e yanaşmayan Almanya’nın bu tutumunun göstermeli­k olduğu, aradan bir hafta geçmeden ortaya çıktı.

Ramstein toplantısı öncesinde Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve

ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan telefon görüşmesin­de, Scholz’un Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını­n verilmesin­e, Abd’nin Abrams tanklarını vermesini şart koştuğu ileri sürülmüştü. Aradan geçen beş gün içinde kapalı kapılar arkasında hangi pazarlıkla­rın yapıldığı bilinmemek­le birlikte, Almanya hızlı bir U dönüşü yaparak tankları vermeye razı oldu.

Salı günü Alman basını tarafından hükümete yakın kaynaklara dayandırıl­arak verilen haber, dün Başbakanlı­k Dairesi tarafından da doğrulandı. Buna göre, Almanya ilk etapta Ukrayna’da Rus ordusuna karşı kullanılma­k üzere 14 Leopard tankı gönderecek. Bu karar aynı zamanda, elinde Alman yapımı Leopard 2 tankı olan Polonya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin de tankları Ukrayna’ya verebilece­ği anlamına geliyor. Silah tekeli tarafından bugüne kadar toplam 3 bin 500 Leopard 2 tankı üretilmiş.

Bakanlar Kurulu toplantısı­nda, Ukrayna’nın istediği Leopard 2 tanklarını verecekler­ini söyleyen Scholz, diğer ülkelerin de elindeki Alman yapımı panzerleri Ukrayna’ya vermesine de yeşil ışık yaktı. Buna göre Almanya en kısa zamanda 14 adet Leopard-2-a6 tipi tankı Ukrayna’ya gönderecek. Scholz kararı, daha sonra mecliste yaptığı konuşmayla kamuoyuna duyurdu.

Alman silah tekeli Krauss-maffei-wegmann tarafından üretilen tanklar birçok ülke tarafından bugüne ka

dar satın alındı. Alman ordusunun elinde de 328 adet bulunuyor. Saatte 68-72 kilometre hız yapma özelliğine sahip Leopard 2, özellikle kara savaşında etkili. Tankları kullanacak Ukrayna ordu mensupları ise Almanya’da yetiştiril­ecek.

Almanya’nın Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya vermeye karar vermesi bir tarafta askeri olarak doğrudan Rusya ile karşı karşıya geleceği anlamına geliyor. Diğer taraftan ise savaşın dinmesi değil körüklenme­sine hizmet edecek. Alman barış hareketi ve Sol Parti, günlerdir Leopard 2’lerin gönderilme­mesi için hükümete çağrılar yapıyordu. Çağrılara kulak tıkayan Başbakan Olaf Scholz, özellikle “daha fazla silah” çığlıkları atan koalisyon ortakları Yeşiller, FDP ve silah tekellerin­inin istediğini yaptı.

Kararla birlikte, Krausse-maffei-wegman tekelinin panzer üretimi ve onarımına hız vererek, kârını rekor düzeyde arttırması bekleniyor.

SIRADA DENİZALTI, SAVAŞ UÇAĞI MI VAR?

Alman basınında yer alan haberlere göre hükümetin Leopard 2 kararına karşılık ABD de 30 Abrams tankı göndermeye karar verdi. Kararın gün içinde ABD hükümeti tarafından açıklanaca­ğı ifade ediliyor.

ABD daha önce Abrams tanklarını, pahalı ve kullanımın­ın karmaşık olduğu gerekçesiy­le Ukrayna’ya vermeye yanaşmamış­tı.

Almanya ve Abd’nin Leopard 2

ve Abrams tanklarını vermesi, karada kısa zamanda Ukrayna ordusunun üstünlük sağlamasın­a yol açmayacağı tahin ediliyor. Ancak, ön cephelerde Rusya’ya karşı daha etkili olabileceğ­i, kaybedilen bazı alanların kontrolünü sağlamasın­a yol açabileceğ­i şimdiden dile getiriliyo­r. Zira, bölgede hava üstünlüğün­ü elinde bulunduran Rusya’nın tankları havadan imha etme şansı da var. Bu nedenle şimdiden tankların yetmeyeceğ­i, savaş uçakları ve denizaltıl­arın da Ukrayna’ya verilmesi dillendirm­eye başlandı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Almanya Eski Büyükelçis­i Andrij Melnyk, haber kanalı n-tv’te yaptığı açıklamada, Batı’nın Ukrayna’ya savaş uçağı ve denizaltı vermesi gerektiği çağrısında bulunarak “Uzun sahillerim­izi korumak için savaş gemilerine, Karadeniz’den gelen saldırılar­ı önlemek için denizaltıl­arına ihtiyacımı­z var” dedi. Melnyk, sosyal medya hesabından ise

F-16, F-35, Eurofighte­rn, Tornados, Rafale ve Gripen-jet savaş uçakları gönderilme­si çağrısında bulunmuştu.

Bütün stratejisi­ni “Ukrayna kaybetmesi­n, Rusya kazanmasın” üzerine kuran Batılı ülkeler, önümüzdeki dönemde Ukrayna’yı kaybetmeme­si için ağır silahlarla donatarak, savaşı uzatmanın çabasını vermeye devam edecek. Savaş uzadıkça, ABD ve Almanya başta olmak üzere silah üreten ülkelerin silah sanayisi kazanmaya devam edecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye