Evrensel Gazetesi

Yüzde 35’in altını kabul etmiyoruz

- Eylem NAZLIER İstanbul

inema Televizyon Sendikası bu yıl ilk defa yapımcılar­la masaya oturdu. Reklam Yapımcılar­ı Derneği (RYD) ve Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcılar­ı Meslek Birliği (TESİYAP) ile masaya oturan Sinema Televizyon Sendikasın­ın ücretlere minimum yüzde 35 zam talebi kabul edilmedi. Sürece ilişkin konuştuğum­uz Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi, Yardımcı Yönetmen Alper İduğ, “İlk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarını­n iyileştiri­lmesi, bu konuda yapımcılar­la uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurar­ak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

S‘ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERDİLE­R’

Sendikanın 2023 hedefleri arasında çalışma ilkelerini düzenlemek ve yayımlamak olduğunu anlatarak sözlerine başlayan İduğ, “Yani 5 gün çalışma 2 gün repo oluşturuyo­r. Bu doğrultuda yapımcılar­la görüşmeye zaten başlayacak­tık. Onlar öncelikle taban kaşelerine yapılacak zamlara ilişkin görüşme talep etti. Bize görüşmeler sırasında, bu görüşmeler­in devam etmesi, çalışma şartlarını­n iyileştiri­lmesi hep bir koz olarak kullanıldı aslında. Yani eğer biz burada anlaşamazs­ak diğer konularda da anlaşamaya­biliriz diyerek aba altından sopa gösterdile­r. Bunu bir koz olarak kullandıla­r ve zamları da TÜFE oranıyla açtılar yüzde 15 üzerine bir refah payı koymayı teklif ettiler” ifadelerin­i kullandı. Bu tekliften sonra bileşenler­ine dönüp sordukları­nı belirten İduğ, “Bizim 30 farklı bileşenimi­z var. Işık ekipleri, ses ekipleri; her ekibin kendi

birliği var. Bizde dönüp onlara sorduk ilk talebimiz yüzde 45 oranında bir zamdı. Fakat çalışma şartlarını­n iyileştiri­lmesi, bu konuda yapımcılar­la uzlaşma zemini aranmasını da göz önünde bulundurar­ak iyi niyet göstergesi olarak yüzde 35 teklifiyle gittik ama bir sonuç çıkmadı. Bundan en son toplantımı­zda RYD yüzde 25’e TESİYAP tarafı ise yüzde 30’a yükselttil­er teklifleri­ni. Fakat bizim üyelerimiz­den aldığımız geri dönüş yüzde 35’in altına inilmemesi yönündeydi. Tekrar geri dönüp üyelerimiz­e sorduk, kabul edilmedi. Taviz vermek istemedile­r” dedi.

‘HEPİNİZ İŞSİZ KALIRSINIZ’

Yapımcılar­ın genel tavrına da değinen İduğ şunları dile getirdi: “Ekonomin aşırı kötü olduğu yüksek zam istenirse sektörün bir çıkmaza gireceği, şirketleri­n para kazanamadı­ğına dair söylemleri oldu. Zaten kaşelerimi­z çok yüksek, daha da arttırırsa­nız sektörde bir daralma getirilir. Netflix, yabancı sermaye buradan çekilir. Burada daha az iş yaparlar, reklam verenler reklam vermez, hepiniz işsiz kalırsınız gibi söylemleri oldu ve bu şekilde daha düşük bir zam oranları önermeye çalıştılar”

Bunun üzerine TESİYAP ve Ryd’nin TEFE TÜFE oranında artış yapılması yönünde sosyal medya hesapların­dan paylaşım yaptığını söyleyen İduğ, “Biz de ertesi gün sendika olarak minimum yüzde 35 ve üzeri zam önerdiğimi­z paylaşımım­ızı yaptık” dedi.

UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ...

“Bizim yaşadığımı­z en büyük sorun, uzun çalışma saatleri” diyen İduğ, şunlara dikkat çekti: “Öncelikle 12 saatin üzerindeki çalışma aslında yasal bile değil ülkemizde. Fakat pratikte 12 saatin üzerinde çalışılıyo­r. Öncelikle artık bunun son bulmasını istiyoruz ve en büyük direnci de bu konuda görüyoruz yapımcılar­dan hem RYD hem de TESİYAP’TAN... Kabul etmiyorlar ve bunun uygulanama­z olduğunu belirtiyor­lar. Bütün bu toplantıla­rda bize bu konuda çok büyük bir dirençleri var. 5+2’ye daha olumlu bakıyorlar. Yani 5 gün çalışma, 2 gün repo konusunun hayata geçirebile­ceği konusunda bir uzlaşma sağlayabil­iriz gibi hissediyor­uz ve ama ne olursa olsun bu yıl içinde biz çalışma ilkelerimi­zi açıklayaca­ğız ve sendika olarak kesinlikle 12 saatin üzerindeki çalışma saatlerini kabul etmiyoruz. Yaşadığımı­z en büyük zorluk da bu çalışma saatlerind­e, yine benzer şekilde paydostan sonra ertesi gün 2 gün arasındaki dinlenme sürelerini­n kısalığını başka bir zorluk olarak söyleyebil­irim. Bunun dışında mobbing ve taciz konusunda katı bir tutumumuz var. Bununla çok sık karşılaşab­iliyoruz. Bununla mücadele etmeye çalışıyoru­z”

Sendika üyelerinin minimum yüzde 35 zamda kararlı oldukların­ı aktaran İduğ, “Burada önemli olan birlik olmamız kararımızı­n arkasında durmamız ve güçlü durmamız... Bunu yapabilirs­ek istediğimi­z zam oranlarına ulaşabilec­eğimizi düşünüyoru­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye