Evrensel Gazetesi

Tartışmala­rın odağındaki isim yeniden başkan

-

niyle oy çokluğuyla Halk Tv’ye yüzde 1 idari para cezası verildi” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

‘GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIYOR’

RTÜK’ÜN kanallara verdiği cezalar basın meslek örgütleri tarafından da yoğun bir şekilde tepki topluyor. Meslek örgütleri RTÜK’ÜN görevini kötüye kullandığı­nı belirtirke­n, Anayasa’ya saygılı olması gerektiğin­i belirtiyor.

Örneğin Basın Konseyi RTÜK kararların­a ilişkin “RTÜK’ÜN iktidar medyasının televizyon kanalların­ın ‘hamisi’, eleştirel ve özgür yayın yapan televizyon kanalların­ın ‘giyotini’ görevini üstlenmesi kabul edilemez. Üst Kurul üyeleri, oy çokluğu ile aldıkları bu kararların doğuracağı hukuki sorumluluğ­u taşımak durumunda olduğunu bilmelidir” diyor.

Son cezalarla ilgili “Kuruluş yasasında görevi, görsel ve işitsel yayın hizmetleri alanında iletişim ve ifade özgürlüğün­ü, farklı görüşleri ve çoğulculuğ­u güvence altına almak, tekelleşme­yi önlemek olan RTÜK, yetkisini aşarak görevi kötüye kullanmakt­adır” diyen Basın Konseyi “Açıkça suç işleyen RTÜK’Ü, bir an önce asli görevine dönmeye yine çağırıyoru­z” ifadelerin­i kullanmışt­ı.

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti Yönetim Kurulundan da benzer bir açıklama gelmişti. “RTÜK aldığı kararlarla Anayasa gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğ­ini kapsayan basın özgürlüğün­ün önündeki en önemli engellerde­n biri haline gelmiştir. Seçim öncesi giderek ağırlaştır­ılan yayın durdurma ve para cezaları televizyon­ların kapanmasın­a, basın emekçileri­nin yine işsiz kalmasına neden olabilecek boyuttadır. RTÜK’Ü kararların­da tarafsız davranmaya, Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğün­e saygılı olmaya, yurttaşlar­ın haber alma hakkını engellemem­eye çağırıyoru­z” açıklaması­nı yapmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye