Evrensel Gazetesi

‘Et’ haberi gazetecili­k tartışmala­rına yol açtı

-

“KARNE hediyesi olarak annem et aldı” haberi üzerine Habertürk Tv’nin, muhabiri işten çıkarması sonrası yaşananlar gazetecili­k etiği ve ekonomi tartışmala­rını da beraberind­e getirdi.

Habertürk Muhabiri Fatmanur Boylu’nun yaptığı haberde bir çocuğun “Karne hediyesi olarak annem et aldı” sözleri üzerine başlayan tartışmala­r sürüyor. Çocuğun ailesi durumların­ın iyi olduğunu ve et alabildikl­erini söylerken, Habertürk TV haberle ilgili soruşturma başlatmış ve muhabiri işten çıkarmıştı. Habertürk son olarak haberin ham görüntüler­ini yayımlamış­tı. Görüntüler­de muhabirin çocuğa “‘Annem karne hediyesi et aldı’ der misin?” dediği görüldü. Haber gazetecili­k ve ekonomi tartışmala­rını da beraberind­e getirdi.

Görsel, Habertürk Tv’de yayımlanan haberden alınmıştır.

MEDYA DÜZENİ VE POLİTİKALA­RI

Gazeteci Can Ertuna yaşananlar­ın medya düzeni ve politikala­rıyla ilgili olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Medyada istihdam politikası, deneyimli isimlerin sistem dışına çıkmaları/ itilmeleri, düzenleyic­i, denetleyic­i kurumların baskısı altında alınan kararlar, tepkilerin çifte standart olup olmadığı gibi konuları dışarıda tutmak tartışmayı eksik bırakıyor.”

‘MESLEĞİ BÖYLE ÖĞRETİYORL­AR’

Gazeteci Yıldız Tar ise ana akım haberciliğ­in öğretisini­n sorun olduğunu söyledi. Tar “Mesele, muhabirin tekil hatası değil; ana akım haberciliğ­in öğretisi. Mesleği böyle öğretiyorl­ar, böyle işler bekliyorla­r. Editör de bunu yap diyor” dedi.

‘BASIN TARİHİNE İŞLEDİ’

Gazeteci İrfan Aktan ise “Bu skandal basın tarihine işledi” ifadelerin­i kullandı ve şunları yazdı: “Haberin tümünü izledim. Muhabirin tutumunu doğru da bulmadım. Fakat eğer gerçekten de etin ‘hediyelik’ hale gelmediği bir dönemde olsaydık, etekler bu kadar tutuşmaz, bu haber dikkate bile alınmazdı.”

‘ET’ DEME ‘TABLET’ DE

İktidarın yoksulluğu değil, yoksulluğu­n yüksek sesle söylenmesi­ni engellemey­e çalıştığın­ı belirten Karar Yazarı Akif Beki, “Yoksullukl­a mücadelele­ri; ‘Şikayet etme şükret, ahlanma oh çek, et deme tablet de, olmadı pirzola de’ düzeyinde sürüyor” diye yazdı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye