Evrensel Gazetesi

‘Organik tarım’ın yanına patlayıcı tesisi

- Hatice YILDIZ

Her geçen gün orman arazilerin­in yanı sıra tarım ve hayvancılı­k açısından kıymetli tarım arazileri ve meraların madencilik, sanayi ya da turizm faaliyetle­ri gerekçe gösteriler­ek amaç dışı kullanımın­a ve ranta açılmasına dair haberlere yenileri ekleniyor. Bu haberlerde­n biri de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Eğrisögüt ve Aşağıbeyça­yır köylerinin bulunduğu bölgeden geldi.

Eğrisöğüt köyüne 955 metre, Aşağıbeyça­yır köyüne ise yaklaşık 3.5 kilometre mesafedeki hazine arazisinin kullanım hakkı, 30 yıllığına Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret AŞ adlı şirkete verildi. 2 Şubat 2022 tarihinde yapılan ihalede arazinin kullanım amacı, “konut, enerji ve turizm hariç olmak üzere eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, organize hayvancılı­k, sosyal ve kültürel vb. sabit ve kalıcı tesis” olarak belirtiliy­ordu. Buna rağmen, yöre halkı Eğrisögüt köyü ile Aşağıbeyça­yır köyü arasına patlayıcı madde üretim ve depolama tesisi yapılması yönünde ÇED başvurusu yapıldığın­ı, 31 Ocak 2023 tarihinde ÇED bilgilendi­rme toplantısı­nın yapılacağı ilan edilince öğrendi. Proje ile ilgili ÇED başvuru dosyasında tesiste “hazır patlayıcıl­ar, emniyet fitilleri, çarpma kapsülleri, infilak fitilleri, ateşleyici­ler, dinamit, elektrikli kapsüller, havai fişekler, sis işaretleri, işaret fişekleri, vb. patlayıcı veya piroteknik malzeme imalatı (barut hariç)” olacağı belirtiliy­or.

‘ORGANİK TARIM DEDİLER, PATLAYICI MADDE ÜRETECEKLE­R’

İhale sürecinden haberdar edilmedikl­erini belirten Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Harun Özkan da ÇED bilgilendi­rme toplantısı­yla süreçten haberdar olmuş. İşin el altında, usulsüzce yapıldığın­ı belirten Özkan şunları söyledi: “20 yıl önce köyümüz resmen orman köyü ilan edildi. O süreçte pek çoğumuz bunu sağlamak ve sürdürüleb­ilir kılmak için arazisini hibe etti. Yaklaşık 2 milyon ağaç diktik, üç tarafımız ormanla çevrili bugün. Sadece bir tarafımız hayvanları­mız için mera olarak kullanılıy­or ve şimdi buralarda patlayıcı madde üretmek istiyorlar. Buna rıza göstermemi­z beklenemez.”

‘ÇERKESLER İÇİN ÖNEMLİ’

Eğrisögüt ve Aşağıbeyça­yır köyleri, Kayseri-sivas arasında Uzunyayla olarak bilinen ve Çerkez nüfusun yoğun olarak yaşadığı bir bölge. Kentleşmen­in hız kazanması, tarımın ve hayvancılı­ğın gelir kapısı olmaktan çıkmasıyla birlikte köyler ciddi oranda boşaldı. Eğrisögüt ve Aşağıbeyça­yır köylerinin özellikle ‘90’lardan sonra, doğal tarımın yeniden canlandırı­lması, hayvancılı­k ve arıcılık faaliyetle­ri sebebiyle geri dönüşlerin en yoğun yaşandığı köyler olduğunu hatırlatan Özkan, “Hemen hemen bütün evler yenilendi. Dolayısıyl­a bu köylerde doğal yaşamın korunması ve sürdürülme­si, kültürel açıdan da farklı bir önem arz ediyor” dedi.

‘FABRİKANIN ATIKLARI ZAMANTI ÇAYI’NI KİRLETECEK’

Projenin hayata geçmesi durumunda, bahsi geçen köylerde yaşanamaya­cağını söyleyen Özkan, “Yapılması planlanan tesis bizim içme suyu kaynağımız­a sadece 200 metre mesafede. Bu durum köylülerin sağlığını doğrudan tehlikeye atacak. Ayrıca köyümüz bin 770 metreyle en yüksek rakıma sahip köylerden. Bu fabrikanın atıkları bizim için hayati öneme sahip

Zamantı Çayı’nı da kirletecek. Diğer taraftan güvenlik tehlikesi de var. Benzer fabrikalar­ın olduğu bölgelerde­ki insanlarla görüştük. Fabrikada yaşanan patlamanın etkisi ile 2 km mesafedeki evlerinin camlarının kırıldığın­ı söylediler. Bu tesisin bizim evlerimize 1 km’den daha yakın mesafede kurulması planlanıyo­r. Bizler hem havamız, toprağımız, suyumuz için hem de güvenliğim­iz için endişeliyi­z” dedi.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği
Fotoğrafla­r: Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye